E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez'in müdahalesi sonrası dolardaki düşüş kısa sürdü---

Merkez'in müdahalesi sonrası dolardaki düşüş kısa sürdü

Merkez'in müdahalesi sonrası dolardaki düşüş kısa sürdü
13 Ağustos 2018 - 01:00 borsagundem.com

Asya piyasalarında sert yükselen dolar Merkez Bankası'nın piyasaya likidite sağlaması ile birlikte düşüşe geçti, ancak düşüş kısa sürdü

Dolar/TL, ABD-Türkiye gerginliği para politikasına ilişkin endişeler ve TL'deki değer kaybının şirketlere ve makro göstergelere zarar vereceği endişesiyle illikit piyasalarda 7.24 ile zirveyi test ettikten sonra TCMB ve BDKK adımlarıyla güne sert bir düşüşle başladı. Dolar/TL'deki harekete hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları hem de dün geceden itibaren atılan adımların ardından faiz artımı yapılamayacağına ilişkin bir beklentinin oluşması etkili oluyor. Piyasalarda Erdoğan'ın faize karşı açıklamaları ardından TCMB'nin gerekli görmesi halinde bile bir adım atamayacağı endişesi piyasalarda baskı yaratmayı sürdürüyor. 

Hazine'nin bugün düzenleyeceği iki yıllık yeni gösterge tahvil ihalesi de yakından izleniyor.
Dolar/TL 7.24 seviyesini test ettikten sonra TCMB'nin iki ayrı likitide genişlemeci ve BDDK'nın swap işlemlerini sınırlayan adımlarının ardından yönünü aşağı çevirdi.

Dolar/TL bu adımlarla birlikte 7.24'lü seviyelerden 6.40'a kadar gerilese de bu seviyeler kalıcı olamadı ve oldukça dalgalı bir seyirle önce 6.90'a kadar yükseldi ardından saat 0925'te 6.65 civarında işlem gördü.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Hürriyet gazetesinde yer alan "Bankalarımız ve BDDK ile beraber gereken önlemleri hızlı bir şekilde alacağız" açıklaması ardından ise piyasalar atılabilecek adımlara odaklanmıştı.

Albayrak'ın açıklaması ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların yurtdışıyla yaptıkları TL-döviz para swap işlemlerini bankaların yasal özsermayesinin yüzde 50'siyle sınırladı.

Merkez Bankası (TCMB) ise finansal piyasaların etkin işleyişinin desteklenmesi ve bankalara likidite yönetiminde esneklik sağlanması ve finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amaçlarıyla bir dizi adım attı.

Banka TL ve döviz likidite yönetimine ilişkin tedbirler alırken, gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağını duyurdu.
TCMB ayrıca zorunlu karşılık değişiklikleriyle yaklaşık 10 milyar TL, 6 milyar dolar ve 3 milyar dolar karşılığı altın cinsinden likidite sağlanmış olacağını da açıkladı.Haberin Orjinali İçin Tıklayın
Bir bankacılık analisti, "Swap işlemlerinin kısıtlanması ve diğer düzenlemeler genel olarak TL'deki spekülatif hareketleri sınırlandırmak adına atılıyor. Gerekli likiditeyi sağlamak için ve spekülatif adımların önüne geçmek için bir bir adımlar geliyor. Ancak bunlarda bir faiz artışı etkisi olmayacak muhtemelen. Ayrıca politik belirsizlik ortadan kalkmadıkça da oynaklığı sonlandırmak zor görünüyor" dedi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD ile Türkiye ilişkilerilerinin yaptırımlarla daha da kötüye gideceği endişesi piyasaları baskılıyor. Bundan da önemlisi siyasilerin bu süreci bir ekonomik savaş olarak gören söylemleri nedeniyle Merkez Bankası'nın gerekli görse bile faiz adımı atamayacağı endişesi satış baskısını daha da tetikliyor. Şu anda Türkiye ekonomisine ilişkin güven sarsıldı" dedi.
Geçen hafta 7 seviyesini test ettikten sonra Cuma günü akşam saatlerinde 6.30 civarında işlem gören dolar/TL bu gece illikit piyasalarda 7.2400 seviyesini test ettikten sonra bu 6.75 civarında güne başladı.

Saat 17:32 itibariyle dolar 6.8243 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar gün içinde en düşük 6.4461 lira, en yüksek 7.1104 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.8242 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1430 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 263.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.51 seviyesinde.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "ekonomik savaş" söylemi, Albayrak'ın açıkladığı "ekonomide yeni yaklaşımın" piyasalarca tatmin edici bulunmaması ve ekonomiye güvenin sarsılmasının yanı sıra ABD'nin ek gümrük vergisi açıklaması piyasaları baskılayan ve dolar/TL'nin 7 seviyesini aşmasında belirleyici olmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan haftasonu yaptığı açıklamalarda ise , ekonomiye kur üzerinden "operasyon" uygulanmaya çalışıldığını ancak Türkiye'yi tehdit etmenin kimsenin haddi olmadığını belirtirken, faiz konusunda da tuzağa düşülmeyeceğini vurguladı.

"Bu can bu tende kaldıkça bu tuzağa da gelmeyiz" diyen Erdoğan, sanayicileri de "bankalara saldırarak döviz alma yoluna gitmemeleri" için uyardı. Türkiye'ye karşı "ekonomik bir savaş" başlatıldığını söyleyen Erdoğan bunun amacının Türk ekonomisi ve savunma mekanizmalarını etkisiz hale getirerek, Türkiye'yi finanstan başlayıp siyasete kadar tüm alanlarda teslim almak olduğunu kaydetti.
Erdoğan, "Oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz. Şunu bilmelerini istiyorum, teslim olmayacağız, üretmeye devam edeceğiz. İhracatımızı artırmaya, istihdamımızı genişletmeye, fabrikalarımızın çarklarını işletmeye devam edeceğiz. Rekor büyüme oranlarıyla hedeflerimize yürümeye devam edeceğiz. Siz dolarla üzerimize gelirseniz, biz de başka yollarla işlerimizi yürütmenin çarelerini arayacağız."
Erdoğan haftasonu ayrıca halka yastık altındaki altın ve dövizlerini bozdurulması çağrısını yinelerken sanayicilere ise "bankalara saldırarak oralardan döviz alma yoluna gitmeyin" dedi.
TL'deki değer kaybı gelişmekte olan ülke piyasalarında da satış baskısını beraberinde getiriyor. TL'de devam eden satışlar Güney Afrika randına sıçrayarak değer kaybetmesine yol açarken dolar, yen ve İsviçre frankı gibi güvenli limanlara talebi artırdı. Euro, dolar karşısında bir yılın dip seviyesini görürken Asya borsaları satıcılı seyrediyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (57)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erzurum15 Ağustos 2018 00:39

    Allah'ın izniyle bu günlerde geçecek bu tuzaklar ne amaçla yapıldığını anlatsam bitmez en iyisi boşverin güneş türkiye içinde doğacak merak etmeyin

  • bir yorum13 Ağustos 2018 17:45

    Hiç merak etmeyin yılan doların başını eze eze 3.80 lere kadar indireceğiz orada onu kafasına vurup vurup sabitleyeceğiz.

  • Berber bekri13 Ağustos 2018 20:58

    Üstüne otur niye 3.80 biraz daha vur 0.90 da sabitle hatta vura vura öldür dolar öldü der dünyada sevinir.....zarrrrrttttt

  • Ww13 Ağustos 2018 15:18

    Innamiyodum haksizlik etmisim ,yeni turkiye hakkaten guclu turkiyeymis, hedef 2023 demi reis halaa , ici bos 2023 ne olacagini soranda yok, nasi olsa ,keske islam dini gercek olsada ,obur dunyada hesap veriliyor olsa

  • SAADET 13 Ağustos 2018 18:16

    Malum şahıs bu ülkeyi İSLÂM ile yönetiyor kazma! Demokrasi yani şirk ile yönetiyor

  • melih5313 Ağustos 2018 15:06

    amerikada beyaz sarayı ele geçiren dünyanın en tehlikeli manüpilatörü ve çetesi saldırılara devam ediyor.beyaz saray artık düşmüştür.acil kurtarılmalıdır.cia ve fbi bu konuda acil adım atmalıdır.sorun artık tüm dünyanın sorunudur.bu çete beyaz sarayı ele geçirerek tehlikeli işlere devam etmektedir..

  • Darboğaz13 Ağustos 2018 19:40

    Darbeci misin deyus

  • cumali13 Ağustos 2018 13:39

    kendileri kurdan parayı kazandılarsa anlaştık haberi gönderirler dolar 5 liraya düşebilir.

  • ömer13 Ağustos 2018 13:12

    avrupalıya muhtaç kaldık turizm hızla canlanmalı. onlar için bedavayız 200 euro ya herşey dahil antalyada tatil imkanları var. turist çekmeliyiz.

  • Anlayana13 Ağustos 2018 10:38

    Türkiyede küçsüz ekonomi ,yüksek enflasyon ve ışsizlik, iç huzursuzluk ...var iken .yani kırılgan bir durumda iken sürekli başka devletlerle çatışmayi benimseyen bir politik anlayiş neticesinde bu duruma geldik.Camdan yapılmış evlerde oturuyoruz ama sürekli başkalara taş atıyoruz.CAMDAN YAPILMIŞ EVDE OTURANLAR BAŞKALARA TAŞ ATAMAZLAR.

  • elo13 Ağustos 2018 10:15

    TL YI VERIRSEN BANKALARA ALIRLAR DOVIZI BUDA MERKEZIN KIYAGİ BÖYLE OLMAZ YAPMAYIN YAZIK

  • erol g.13 Ağustos 2018 09:46

    Merkez bankamız gecelik/haftalık borç alma faizini EN AZ %2 EN FAZLA %5 SEVİYESİNE YÜKSELTİR İSE PARAMIZ DEĞERLENMEYE BAŞLAR 5 PUAN YÜKSELTİR İSE BİR AYA KALMAZ BİR DOLAR 5 TL SEVİYESİNE İNER PARAMIZ DAHA DA DEĞERLENSİN İSTENİYOR İSE BORÇ ALMA FAİZİ %5 SEVİYESİNİN ÜZERİNDE ÖRNEĞİN %6-%7 YÜKSELTİLMELİ BORÇ ALMA FAİZİ BİR/İKİ PUAN DÜŞÜRÜLMELİDİR

  • Iyi ki13 Ağustos 2018 09:44

    Iyiki secimleri millet ittifaki kazanmamis , bu krizi kucaklarinda bulacaklardi ,simdi vatan vatan diyenler ne yazacaklardi o zaman cok iyi biliyoruz...

  • Bedbin13 Ağustos 2018 19:41

    Malatya o söylediklerin olumsuz şeyler değil ki. Olumsuz gibi anlatmissin. Bi Elazığlı olarak kınıyorum seni

  • malatya4413 Ağustos 2018 14:10

    çok haklısın iyiki millet ittifakı kazanmamış, kazansaydı zaten bu olaylar yaşanmazdıki! direk papazı verirler, suriyeden çekilir, petrol aramalarına son verir, rusyadan s400 alımından vaz geçerler, iranla selamı sabahı keserlerdi bu yaşananalarda hç olmazdı zaten..

  • ıtri13 Ağustos 2018 09:13

    devlet ciddiyetinden bahsedenler ilk önce kendisine baksın. damadını ekonomi bakanı yapan dünya lideri gören var mı?

  • erol g.13 Ağustos 2018 07:02

    SADECE KDV İADESİ DEĞİL DEVLET DESTEKLİ ÜRETİM/İHRACAT YAPILMALI VESTEL GİBİ TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ ÜRETEN ŞİRKETLERİMİZE SADECE KDV İADESİ DEĞİL İHRAÇ ETTİĞİ HER AKILLI TELEFON, İÇİN 200 TL TELEVİZYON/BUZDOLABI/FIRIN/ÇAMAŞIR MAKİNASI İÇİN 100 TL TEŞVİK VERİLMELİ ÜRETİM KAPASİTELERİNİ ARTTIRMASI İÇİN NET SATIŞLARI KADAR 5/10 YIL VADELİ TL CİNSİ FAİZSİZ KREDİ VERİLMELİ ÜLKEMİZDE ÜRETİM YAPMAYAN YABANCI FİRMALARIN ÜRÜNLERİNE İTHALAT KISITLAMASI GETİRİLMELİ

  • ;13 Ağustos 2018 03:01

    Bugün en çok tükettiğimiz ürünlerin başında iphone geliyor okey mesaj alınmıştır umarım diyecem ama nerdeee o şuur o bilinç o düşünce özgürsünüz ya istediğinizi alır satarsınız mk. ondan sonra dolar niye yükseldi borsa niye düştü ekonomi niye battı bitti şuçu da hükümete atarsınız çekilir kenara ağız dolusu küfür sayarsınız.Beter olun diyecem zaten beter olmuşsunuz

  • Aaa13 Ağustos 2018 07:51

    Yerli telefon üretiyorduk. ESKİ TÜRKİYEde. Raks marka. Yeniciler gelince fabrika kapandj. Tjpkı ampül pil fabrikaları gibi

  • Yatırımcı 13 Ağustos 2018 07:04

    Sadece iPhone değil tüm telefonlar dolar üzerinden üzerinden ithal ediliyor.

  • Meral şay13 Ağustos 2018 00:47

    Dolarla işyapan şirketler batarsa işi olan gençlerimiz de işsiz kalır üç beş demeden dolarlarımızı bozdurmalıyız tabi önce liderlerimiz örnek olursa ekonomik savaşı mutlaka kazanırız başka Türkiye yok.

  • Kadir yildirim13 Ağustos 2018 00:35

    Isterseniz 500 yapın seytanin tohumları. .. hüküm ALLAH indir. Ve siz köpek gibi kivranacaksiniz. . Ulan kit beyinliler maddiyat ile bizi cokertemezsiniz. .. elinizden geleni ardiniza koymayın. Biz burdayiz

  • Zedan16 Ağustos 2018 10:20

    Allahu akbar

  • Okn okn 13 Ağustos 2018 00:34

    Allah belanı versin amarika

  • Türkoğlutürk 13 Ağustos 2018 10:17

    Suriye parasıda değer kazanıyor

  • Türkoğlutürk 13 Ağustos 2018 07:54

    Pışt. Abdye namaz kılanlar malüm partide

  • mzd13 Ağustos 2018 00:10

    hersey rüya sanki, dünyadamıyız başka gezegendemiyiz anlaşılır gibi değil sanki lab kobayıyız oynuyorlar bizimle ,allahtanda korkmuyorlar dünyadaki hiçbir politikacıyı sevmiyorum

  • Davut13 Ağustos 2018 00:05

    Geçmiş olsun:(

  • Birisi13 Ağustos 2018 00:03

    Ey kalbini dolara bağlamış münafıklar çetesi rahat olun! Yarın sizin ceplerinizi patlayana kadar dolarla dolacak! Ama sizi ancak cehennem doyurur.

  • Hayat13 Ağustos 2018 19:43

    Uzerinde yakaladığıni iddia ettiği dolar üzerinden masumların hayatını karartan bir yönetim yine dolar yüzünden sıkıntıya girmişse bu ironi değil de nedir?

  • Önce vatan sonra yatan12 Ağustos 2018 23:57

    Dolar beni hiç etkilemiyor. Çünkü zaten işsizim

  • TR12 Ağustos 2018 23:52

    Ne diyorlardı erdoğan a yani başkanlık sistemine oy vermezseniz kriz çıkar diyorlardı, alın size başkanlık sistemi , şimdi kına yakabilirsiniz, tramp psikopatının eline bu kozları kim verdi? siz hala kılıçdaroğlunu yuhalayın, yazıkllsr olsun.,, bu ülkenin onurunu ayaklar altına almaya kimsenin hakkı yoktur, boş konuşmayla ve bağırıp çağırmakla kaybedecek zamanımız yoktur, hızlı bir şekilde önce dört elle demokrasiye sarılmalıyız, kin ve kutuplaştırma ve kavga dilinden vazgeçerek ülkemizi hakettiği seviyeye çıkartmalıyız, ancak bu iktidara bu irade var mı bilemiyorum.. bu konu basit bir papaz meselenin ötesine geçmiştir,

  • han13 Ağustos 2018 00:51

    sen kınayı yakmışsın bile sevinç ile yorumlar yazmaya bile başladınız. seçimle gelen seçimle gider bunu kafanıza kazıyın ne darbe ne dolar halkın iradesinden üstün değildir.

  • abdullah 13 Ağustos 2018 00:36

    dört elle sarıldığın demokrasi nedir hangi ilaha bağlıdır. trumpun ilahı mı yoksa kılıçtaroğlunun tanrısımı bu demokrasiyi grtirmiştir bu demokrasi denen şey nerden gelmiştir ki sen ona dört elle sarılmaktasın cennete mi götürüyor

  • Vatandaş 12 Ağustos 2018 23:33

    Çin seddinin niçin yapıldığı ile ilgili coniler biraz tarih okusun. Fizik kuralları gereği her eylem kendi reaksiyonunu yaratır.

  • Kursat13 Ağustos 2018 00:01

    Bir de Çinli prensesler vardı:)

  • 00812 Ağustos 2018 23:33

    Arkadaş Amerika Türkiyeye Ekonomik Savaş açfık diyor. Bizde sözde ki sözde Türk ama yüreği Abd ile atanlar bizim devletimize etmedikleri hakareti bırakmıyorlar. Bu bir savaş ise birileri Amerika için gönüllü kurşun askerleri oluyor

  • Durmuş 12 Ağustos 2018 23:33

    Endişeye gerek yok! Berat beyin uygulayacağız yenş ekonomik programla dolar Euro yerlebir olacaktır.

  • zapata13 Ağustos 2018 00:03

    durmuş senin beyin durmuş

  • Davut12 Ağustos 2018 23:19

    Doların karşılığı yok. Türkiye de dolar iş ve işlemlerini askıya alın. Mümkünse tedavülden kaldırın. Ben den söylemesi. Lafta millilik olmaz.

  • AhmetK12 Ağustos 2018 23:04

    Arkadaslar, sorun celık ambargosu kaynaklı degıl. Sorun su ki, yaklasık 200 mia usd 1 yıl içşnde odenmesi yada döndürülmesi gerekeb borcumuz var.Korku abd’nin tam ambargo koyması ve bu parayı tekrar borçlanamamak.Sığ asya borsasında usd uctu, yarın korkanlarla beraber aynen devam eder maalesef. Cozum: valla ben de bilmiyorum. Ya gurursuzca abd kopeği olacagız, buradan donecek dolar. Yada gururumuzla bir kriz yaşayıp, akıllı olursak kendi ayaklarımız üzerinde yeni bir sistem kuracağız. Ama şu var ki, her seçimde akp’ye oy vermiş biri olarak pişmanlık duyuyorum.Anladım ki Tayyip Erdoğan iyi bir belediye başkanı ama ülke lideri değil. Umarım vatan için hayırlısı olur,amin

  • Halil12 Ağustos 2018 22:56

    10 lira yada 12 lira olunca sakinleşir dolar.

  • Vatandas12 Ağustos 2018 22:54

    Dolar kullanmayin yasak gelsinn ulkeye sokmayin ulkeye giriste tl zorunlu hale gelsin bu soysuzlar batacak sonunda biz allahin izniyle kazanacaz.tl ne sahip cik kardeslerim

  • kerim12 Ağustos 2018 22:47

    Reis hastalandin mi ne oldu megalomanik hezayanlar mi yasiyon sekerin mi dusyu acilen bir hadtaneyr basvur dolar 7.23

  • Dikerim12 Ağustos 2018 23:05

    Kerim dilerim seni hain

  • erol g.12 Ağustos 2018 22:46

    BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLDİĞİNDE PARAMIZ 100 GÜNDE 100 KURUŞ,200 GÜNDE 200 KURUŞ,300 GÜNDE 300 KURUŞ DEĞER KAYBEDER DİYE TAHMİNDE BULUNMUŞTUM AMA BU GİDİŞLE 100 GÜNDE TAHMİNİM GERÇEKLEŞTİ Tahminimi revize ediyorum 100 günde 300 kuruş 200 günde 600 kuruş 300 günde 900 kuruş MART 2019 AYINDA YENİDEN GENEL SEÇİME GİDİLİR

  • Kadir yildirim13 Ağustos 2018 00:37

    Ülken iflas edince mutlu mu olucaksin. Defol lan o zaman bu ülkeden. ..

  • Ali xan12 Ağustos 2018 23:02

    Senin gibi fetö culerin dusuncesi bu

  • reserpin12 Ağustos 2018 22:44

    Alın size başkanlık sistemi.ALLAH sonumuzu Hayır etsin. Sonuçta kimse ağlamasın bu yetkiyi biz verdik kendi düşen ağlamaz.

  • han13 Ağustos 2018 01:02

    başkanlık sistemi diyor cahil iş Türk İslam düşmanlığı anlaman için daha ne olması gerekiyor.

  • Bigudi12 Ağustos 2018 22:42

    hardcore girmişler

  • Bahtsız 12 Ağustos 2018 22:30

    Doları 3.93 ten bozdurdum hükümetin bozdurun çağrısıyla 110 bin$$ zarar çok büyük allah sonumuzu hayır eylesin devletimiz sağulsun

  • dd12 Ağustos 2018 22:30

    ABD TÜRKİYEDEN HİÇ ÇELİK ALMASA BİLE. DOLAR BÖYLE YÜKSELMEZ TAM Bİ TEZGÂH. TÜRKİYENİN ABD YE ÇELİK İHRACATI NE KADAR?. BU TEZGÂH GEZİ OLAYLARINA BENZİYOR. FİLMİN DEVAMI.

  • Qwert12 Ağustos 2018 22:28

    Herkes tatilde mi yaaaa

  • ersan12 Ağustos 2018 22:19

    istifa

  • hakan13 Ağustos 2018 01:04

    seçimle gelen seçimle gider halkın iradesi dolardan darbeden üstündür.

  • Gariban12 Ağustos 2018 22:19

    Bu b c d planları 10 lira oluncamı devreye girecek.