E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa'da enflasyon rakamları bekleniyor---

Borsa'da enflasyon rakamları bekleniyor

Borsa'da enflasyon rakamları bekleniyor
05 Aralık 2016 - 08:54 borsagundem.com

Işık FX; piyasanın İtalya Referandumu ve içerde enflasyon rakamları ile yön bulacağını belirtti

Piyasalar önemli bir haftaya hazırlanıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın kararı, içeride enflasyon rakamları gibi önemli verilerin açıklanacağı haftada, aynı zamanda İtalya Referandumunun sonuçlarına göre piyasalar yön bulacak.

İlk olarak İtalya Referandumunu ele alacak olursak; Başbakan Renzi'ni ağır bir yenilgi aldığını söyleyebiliriz. Sandıkların kapanmasının ardından sandık çıkış anketlerinin 'hayır' oylarının açıkara önde olduğunu göstermesi sonrası Başbakan Renzi Başbakanlık Sarayında basın toplantısı düzenledi. Renzi, son derece net bir biçimde 'hayır' oyları kazandığını ve mağlubiyetin tüm sorumluluğunu kabul ettiğini söyledi. Başbakanın istifasını bugün öğleden sonra Cumhurbaşkanına sunması bekleniyor.

Dolar kuru rekorlar kırmaya devam ediyor. TL hükümetten gelen faiz indirimi çağrıları ile birlikte zayıflarken, AB ile ilişkilerin zayıflaması, küresel anlamda doların değer kazanımı, artan siyasi ve politik tartışmalar kurun yükselişine zemin hazırlayan gelişmeler arasında yer alıyor. Görüntü itibariyle baktığımızda ise, geri çekilmelerin bir süre daha sınırlı kalacağı kurda, yukarı yönlü hareketler bir süre daha yaşanmaya devam edebilir. Kilidi çözecek önemli gelişmeler arasında ise, 14 Aralık'da FED'den gelecek kararlar belirleyici nitelikte olacak.

Bugün sabah saatlerinde gelecek enflasyon rakamları ise, TCMB'nin faizler konusundaki kararlarını mutlak suretle etkileyecektir. Özellikle kurda son dönemde yaşanan yukarı yönlü hareketlere engel olabilmek adına faizleri artıran MB'nin, enflasyonla doğrudan ilişkili para politikası kararları önümüzdeki süreçte takip edilmeye devam ediliyor olacak. Bu nedenle kurda son dönemde yaşanan hareketlerin enflasyona geçişkenliğinin sorgulandığı şu dönemlerde, yapılan zamların etkileri de bu dönemde olmasa da, ilerleyen süreçte sorgulanacaktır. Kur için önemli bir hareket sağlama potansiyeline sahip bir veri niteliğinde olacaktır.

Gün içerisinde Draghi'nin konuşması ve Newyork FED Başkanı Dudley'nin açıklamaları özellikle Eurusd paritesini hareketlendirecektir. ISM imalat dışı verisi de Dolar endeksinin performansını etkileyecektir.

EURUSD
Geride kalan haftada dikkatler ABD cephesinden gelen istihdam raporundaydı. Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi beklentilerin hafif altında açıklanarak işgücü piyasalarına olan güveni bir kez daha perçinledi. Haftasonu İtalya'da gerçekleştirilen anayasa referandumu ise bölge ekonomisi için önemli bir gelişmeydi. Anketler bu sefer yanılmadı ve sandıktan 'hayır' sonucu çıktı. Başbakan Renzi'nin bugün istifa etmesi ve Cumhurbaşkanın önümüzdeki günlerde hükümet kurma adına yetkilendirmeye başlaması bekleniyor. Yeni haftada ise gözler Avrupa'dan gelecek olan faiz oranı kararında. Bankanın oranlarda herhangi bir değişime gitmesi beklenmiyor. Fakat kararın ardından yapılacak açıklamalar piyasalarda ters rüzgarlar esmesine neden olabilir. İlk işlem gününde Avrupa'dan gelecek olan PMI ve perakende satışlar rakamları önemli olacak. Aynı zamanda ECB Başkanı Draghi yapılacak topplantı öncesinde önemli açıklamalarda bulunabilir. Paritede ise 1.06'nın altında yoğunlaşan bir baskı ile karşı karşıyayız. Bu seviyenin üzerinde kalmadığımız sürece bu satıcılı seyir devam edebilir. 1.05'in aşılması halinde ise gözler 1.0460 ve 1.0400 seviyelerinde olacak. Fakat son haftalarda hareketliliğin yeni bir dip edindiğini de gözden kaçırmamız gerekiyor. Olası toparlanmalar piyasalar açısından şaşırtıcı olmayacaktır.

USDTRY
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde parite, 3.60 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış ve ardından Başbakan Binali Yıldırım Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplama kararı almıştı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve işgücü piyasasına yönelik olarak alınması gereken tedbirler kararlaştırılmış olup, teknik çalışmaların tamamlanmasını müteakip hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi. Hafta içi piyasalar EKK'nın açıklayacağı bu önlemleri dikkatle takip edecek. Öte yandan siyasii gündemde anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi yer almaya devam ediyor. Bu hafta Meclis'te bütçe görüşmeleri gerçekleştirilecek ve sonrasında AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı anayasa paketi meclis gündemine gelecek. Bugün ise yurt içinde enflasyon rakamı açıklanacak. Aylık bazda yüzde 0.8'lik artış beklentisi mevcut. ABD tarafında ise FOMC üyeleri Dudley ve Bullard'ın konuşmaları yer alıyor. Teknik görüntüde yükselen kanal içerisinde hareketine devam eden bir fiyatlama görüyoruz. 3.55'in üzerinde kalıcılık sağlanırsa 3.5650-3.5800-3.6000 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 3.5100 desteği kırılırsa 3.4900-3.4800 bandına kadar gevşeme potansiyeli mevcut.

GBPUSD
Geçtiğimiz günlerde hem AB hem İngiltere tarafında Brexit söylemlerinin yumuşamasıyla kur haftayı 1.27 seviyesinin üstünde kapattı. Söylemler arasında İngiltere'nin AB ortak pazarına erişim için ödeme yapabileceği ve yeni ticari anlaşmalar yapılana kadar tampon görevi görecek bir uygulamanın olabileceğği konuşuluyor. Bunun yanı sıra hükümetin göçmenlerle ilgili sert tavrı da bir miktar yumuşadı. Bu hafta ise hükümetin bir üst mahkemeye taşıdığı 50. madde kararıyla ilgili mahkeme, tarafları dinlemeye başlıyor. Mahkeme hükümet aleyhine sonuçlanırsa Lizbon anlaşmasının 50. Maddesinin ne zaman yürürlüğe konacağı parlamentoda oylanacak. Mahkemenin 2017 başlarında bir karara varması bekleniyor. Ekonomik takvimde ise bugün İngiltere tarafında hizmet PMI verisi, ABD'den ise ISM ve Markit PMI verileri var. Bunun yani sıra İngiltere MB Başkanı Carney'nin de konuşmasının takip edeceğiz. Kurda teknik olarak ise toparlanmalarda 1.2710-1.2750-1.2790 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2650-1.2600-1.2550 destek olarak çalışabilecek seviyeler.

BRENT PETROL
Geride bıraktığımız haftada OPEC üyelerinin üretimi 1.2 milyon varil kısma kararı alması sonrası petrol fiyatları yükselişe geçmişti. Çarşamba günü Viyana'da bir araya gelen OPEC üyeleri uzun tartışmaların ardından ürretim kotaları konusunda anlaşmaya vardı. 8 yıl sonra ortak üretim kararına imza atan kartel, şimdi OPEC dışı temaslara hız vermeyi planlıyor. Önümüzdeki günlerde Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelecek olan OPEC ve OPEC dışı üreticiler, daha geniş katılımlı bir üretim anlaşması konusunda ortak zemin arayacak. İlk açıklamalar OPEC dışı üreticilerin de bu anlaşmaya sıcak baktığını gösteriyor. Eğer anlaşma olursa OPEC dışı üreticiler günlük üretimini 600 bin varil azaltacak. Piyasadaki olumlu havanın devam etmesini, bunun da fiyatlamalara yansımasını bekliyoruz. Teknik olarak yükselişine devam eden Brent petrolde 55 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 55.50-56.00-56.30 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 53 dolar desteği kırılırsa 52.50 ve 52.00 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Altın fiyatlarında üç gündür üst üste devam eden satış baskısının ardından, haftanın son işlem gününde bir miktar toparlanma geldiğini gördük. Açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentiileri hemen üzerinde 178 bin gelmesi ve işsizlik oranının yüzde 4,6'ya kadar düşmesi ilk aşamada altın fiyatlarını olumsuz etkilerken, akşam saatlerine doğru İtalya'daki referanduma yönelik beklentiler ile birlikte sarı metalin güvenli liman özelliğinin öne çıktığını ve değer kazandığını gördük. Gün içerisinde ise AMB Başkanı Draghi'nin söylemleri ile ABD'den açıklanacak ISM imalat dışı PMI verisi etkili olacaktır. Ayrıca İtalya'daki referandumun etkileri gün boyunca hissedilebilir. Teknik olarak ise düşüş trendi içerisindeki hareketine devam eden değerli metalde 1172 dolar desteğinin aşılması durumunda 1160 dolar seviyesine geri çekilme görebiliriz. Yükseliş hareketinde ise 1182 ve 1190 takip etmemiz gereken önemli seviyeler.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)