E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı
10 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 3 oranında düşüşle 96 bin 274 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye’de yeni dönem başladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin ederek göreve başladı, ardından da çalışacağı bakanları açıkladı.

Borsa İstanbul yeni güne düşüşle başladıktan sonra dolardaki güçlenme ve bankacılık hisselerine gelen yoğun satışların sürmesiyle günü yüzde 3 kayıpla tamamladı.

Borsa İstanbul yeni döneme satıcılı giriş yaptı. BİST güne yüzde 1.61 oranında düşüşle 97 bin 650 puandan başladı

Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 2.12 oranında düşüşle 97 bin 147 puandan girdi.

Garanti Bankası, Halkbank, Akbank, Yapı Kredi Bankası hisselerine sert satışların gelmesi ile birlikte BİST'te düşüş eğilimi hakim oldu. Bankacılık hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksinde kayıp yüzde 6'yı aştı. Garanti Bankası hisseleri ise yüzde 7.93 ile sert düştü.

Bu gelişmeler eşiğinde Borsa İstanbul günü yüzde 3 oranında düşüşle 96 bin 274 puan seviyesinde tamamladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P de Türkiye'yi yakından izldeğini açıkladı. Ayrıca Cuma günü Fitch Türkiye değerlendirmesinde bulunacak.

Açılışın ardından en düşük 95 bin 851 puan, en yüksek 98 bin 466 puan seviyesi görüldü.

Ekonominin önemli kademesine Hazine ve Maliye Bakanı olarak Berat Albayrak getirildi. Bundan sonraki süreçte ekonomi politikalarında nasıl yön izleneceği bekleniyor.

Kabinenin açıklanması ile birlikte dolar yüzde 2 değer kazanmıştı ancak sabah saatlerinde kazançlarını sildi.

Yüksek cari açık ve enflasyonun yanında mali disipline ilişkin endişeler piyasalarda baskı unsuru oluyor.

Küresel piyasalarda ise şirket bilançolarının güçlü gelebileceği beklentisi hisse piyasalarına yükseliş getirdi.

Günün önemli şirket haberleri 10/07/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 10/07/2018

DOLAR TOPARLANMAYA BAŞLADI

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin dün açıklanması ardından sert yükselen, bugün ise her iki yönlü sert dalgalanan dolar/TL'de önümüzdeki dönemde uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin sinyal verebileceği düşünülen Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'na odaklanıldı. 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün yemin ederek göreve başlamasının ardından bugün yayımlanan 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısının yanı sıra, 
yeni dönemde oluşturulan kurulların görevleri de belirlendi. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Yerel Yönetim Politikaları; Sosyal Politikalar; Sağlık ve Gıda Politikaları; Kültür ve Sanat Politikaları; Hukuk Politikaları; Güvenlik ve Dış Politikalar; Ekonomi Politikaları; Eğitim ve Öğretim Politikaları; Bilim 
Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu oluşturuldu. Kararname ile kurulların yapacakları görevlerin çerçevesi de belirlenirken bankacılar Hazine-Maliye Bakanlığı'na Berat Albayrak'ın getirilmesi ardından Ekonomi Politikaları Kurulu'nun kimlerden oluşacağı ve ekonomi yönetiminde ne kadar söz sahibi olacağı sorusuna odaklanmış durumda. 
Üst düzey bir bankacı, "Dün yeni kabine açıklandı ve eski kabineye kıyasla piyasa dostu isimlerin tamamen görev dışı kaldığını görülüyor. Ancak henüz piyasanın kafasındaki soru işaretleri giderilebilmiş değil. 'Ekonominin başında Berat Albayrak mı yoksa kurul mu olacak?' piyasadaki en büyük soru işareti" dedi ve ekledi: 

"Şu anki yapıya baktığımızda Cumhurbaşkanı'nın başkanlık ettiği ya da vekaletini verdiği kişiden oluşacak Ekonomi Politikaları Kurulu'nun daha üst bir karar alma mekanizması olma ihtimali de görülüyor. Eğer bu kurulda piyasa dostu ya da teknokrat isimlerin ağırlık kazandığı bir süreç görürsek kabine açıklaması sonrası yaşanan satış baskısı ve yabancı yatırımcı algısı bir anda düzelebilir. Bu sürece ilişkin belirsizlik de TL'de satış baskılarına yol açan en önemli etken." 
Bankacılar önümüzdeki dönemde uygulanacak büyüme enflasyonla mücadele, cari açık gibi yapısal sorunların çözümüne ilişkin süreçlerde nasıl politikalar izleneceğinin piyasaların gidişatına da yön vereceğini söylediler. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ise bugün yayımlanan köşe yazısında, "Eski parlamenter sistemde kişiler, çoğu kere, sistemin önüne geçiyordu. Örneğin, karşınızda bir duvar gibi duran 'bürokratik oligarşiyi' aşma becerisini, kişisel inisiyatifi ve siyasi öngörüsüyle, aşma becerisini gösteren bakanlar başarılı oluyordu. Şimdi sistemin kendisi bunu 
yapıyor. Oluşturulan Cumhurbaşkanlığı kurumları dinamik bir devlet işleyiş mekanizması vaat ediyor. Bu açıdan yeni sistemde isimler değil, kurumlar tartışılmalıdır" dedi.

"Hiç şüphesiz ki ekonomi bundan sonra birinci öncelikli gündem maddesidir" diyen Ertem, "Başta enflasyon ve işsizlik olmak üzere, temel yapısal sorunlara kalıcı çözümler doğrultusunda çok güçlü adımlar atılmasını ve acil bir reform programının ilan edilmesini bekliyorum" dedi.

Saat 15:32 itibariyle dolar 4.7060 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.5434 lira, en yüksek 4.7530 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.5102 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1704 seviyesinde. Gram altın 189.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.20 seviyesinde.

EPDK'NIN YAPISI VE GÖREVLERİ 

Bugün yayımlanan 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ekonomi açısından kritik öneme sahip Ekonomi Politikaları Kurulu'nun başında Erdoğan olacak. Kurul en az üç üyeden oluşacak ve 
Erdoğan kurul üyelerinden birini başkanvekili olarak görevlendirecek. 
Yatırımcıların yakından izlediği Ekonomi Politikaları Kurulu'nun görevleri arasında ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek, finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek sistemik risklerin belirlenmesi/ izlenmesi ve bu tür risklerin azaltılması için gerekli tedbir ve politika önerilerini tespit etmek, ekonomik güvenlik ve ekonomik savunmaya ilişkin ilke ve esasların tespitine, 
güncelleştirilmesine yönelik politika önerileri oluşturmak yer aldı. 
Görevler arasında ayrıca gerektiğinde gelir azaltıcı veya harcama artırıcı önerileri izlemek ve eğerlendirmek, ihracata dönük üretim stratejilerine yönelik politika önerileri geliştirmek, faizsiz finans sisteminin daha hızlı ve sağlıklı geliştirilmesi ve uluslararası finans merkezi vizyonuna katkı 
sağlamak amacıyla politika önerileri geliştirmek de yer aldı. TL dün kabinede ekonomi yönetiminde piyasaların beklentileri paralel atama olmaması nedeniyle yüzde 4'e yaklaşan değer kaybı ile benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrışmıştı. 

Analistler yeni kabinede yer alacak isimlerin "bilinen ve piyasa dostu" isimler olmalarının önemli oluğunu belirtiyordu. Yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çekiyorlardı. 
Bankacılar ayrıca TL'de dün görülen sert değer kaybında dün önemli bir rol oynayan TCMB Kanunu'ndaki değişikliğin bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ise netleşmesinin TL'deki değer kayıpları azaltan bir etken olduğunu da belirttiler.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları şirket bilançolarının beklentilerin üzerinde geleceğine ilişkin umutların Wall Street'i desteklemesiyle üçüncü günde de yükselirken; sterlin, İngiltere'de Brexit ve Dışişleri bakanlarının istifa etmesiyle değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 1.3 yükseldikten sonra bugün ilk işlemlerde yüzde 0.4 artıda.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.5 yükselirken, S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 0.2 artış kaydetti.
Şanghay lokomotif hisselerinin dün yüzde 2.8 yükselerek Ağustos 2016'dan bu yana en büyük günlük artışını kaydettikten sonra bugün yüzde 0.2 gerilemesiyle Çin hisseleri hafif zayıf seyir izledi.
Ancak Dow Jones ve S&P 500 endeksi haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak bilançolar öncesinde bankacılık hisselerinin yükselmesiyle bir aydan uzun süresinin en büyük kazanımını kaydetti.
Dow Jones yüzde 1.31 yükselirken, S&P 500 ve Nasdaq yüzde 0.88 yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (58)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İlker Ardıç11 Temmuz 2018 04:30

    Yarın tepki verir.Dolar 4.70 psikolojik fiatlama.

  • Mehmet durmuş10 Temmuz 2018 23:33

    Yeni bakan, faiz ve döviz lobisinin işine gelmedi.

  • aydın10 Temmuz 2018 22:24

    Küresel sermaye Sabıkalı Not şirketlerini araç olarak kullanarak ülkeleri dizayn etmeye çalışıyor..S&Panin Amerikada çöplere iyi not vererek yatırımcıları zarara uğrattığını unutmadık.

  • Vatandas10 Temmuz 2018 22:21

    2001 yilindan daha buyuk bir kriz geliyor. Medya ve ekonomistler yazmaya korkuyor. Damat bakan bunun en buyuk kaniti M.simsek ve diger uyeler imf yolunu onerdigi icin kabine disi kaldilar. 500 milyar dolara ihtiyac var 1 yil icinde ulkedeki is adamlari mallarini satip kacma derdinde ulker grubu basta insaat sektoru ve bir cok sektor iflas etmis durumda ohal sonrasi hafif bir iyimserlik ve sonrasi cokus.

  • ABDULLAH11 Temmuz 2018 00:55

    istediğin yere gidebilirsin vatansız herif....beğenmiyorsan..

  • misafir10 Temmuz 2018 23:35

    onu bunu bosverse tuvalet 1 lira la.

  • Emekci10 Temmuz 2018 21:21

    2 sene veriyorum ben bu kabineye. Sonra yine erken seçim. Bu arada nakitte kalmakta fayda var.

  • Cego10 Temmuz 2018 21:18

    Acaba neden düştü. Aile ekonomisinin başına Albayrak geldi hayırlı olsun

  • dinim sünni 10 Temmuz 2018 21:13

    benim paramın birlik beraberliği her şeyden önemlidir.

  • Erkan Sarıkaya 10 Temmuz 2018 23:58

    Koptum:)

  • Misafir 10 Temmuz 2018 20:20

    Geçiş dönemide inis ve çıkışların olmasi normaldir sakın olup milli birlik ve beraberliği korumak lazim

  • yasin10 Temmuz 2018 19:52

    zaman herşeyin ilacıdır. hırsızın mumu yatsıya kadar yanar. inşallah dünya hayatında ceza çekerler öteki dünyaya kalmasın allahım.

  • İhlas finans a kayyum10 Temmuz 2018 19:48

    Aklıma malezya başbakanı geldi bavullu

  • ereneren11 Temmuz 2018 04:02

    sacmalamissin

  • Erkan Sarıkaya 10 Temmuz 2018 18:45

    Tofaş hissesi 35 ten indi 22ye aselsan 45ten indi 19a bumu dur ekonomide uçuş bu ucussa ben yürüyerek gitmeye raziyim

  • ereneren11 Temmuz 2018 04:04

    hukumet kurulali bir gun oldu, sihirli degnek yok kimsede.

  • Erkan Sarıkaya 10 Temmuz 2018 18:41

    Bir akp li olarak söylüyorum kabine tam 40 haramiler gibi açıl hazine açıl berat geldi abicim Hiç mi mantık yok sizde memet şimşek olsaydı endeks +4 açardı kalbimi basarım şimdi icraat zamanı icraat gösterin icraat acil endeks yukarı çekin hadii

  • borsaci11 Temmuz 2018 04:05

    senin keyfin icin degistirelim, cocuk oyuncagi ya bakanlar

  • Erkan sarıkaya 10 Temmuz 2018 23:57

    Kardes akp liyim ama yapılan yanlışı söylerim Suriye politikası ve ekonomi politikası sıfır sıfır sıfır koskocaman sıfır soktu lar suriyelileri gelde çıkar berat iyi olmadi hiç ayip

  • misafir10 Temmuz 2018 23:37

    sayin vatandas’a cevabim; bir akp’li olarak baslamasi bana yetti.

  • Vatandaş 10 Temmuz 2018 19:53

    Bu yoruma katılmayanlar da niye katılmadıklarını açıklasalar bari. Karşı görüşleri nedir

  • degisik10 Temmuz 2018 18:12

    fetöcüler satıyordur bahane belli

  • babafingocu10 Temmuz 2018 17:30

    yok böyle komedi..yeni dönem ilk gün destan yazıyor ekonomistler. para babaları....para bizde güç bizde diyorlar..kafamıza vuruyorlar...nasıl tezgaha geldik..vay beee.neymiş yeni dönem uçucaz kaçacaz falan derken uçurdular..yeni dönem hükümetin bu ilk gün açılışı unutulmaz artık tarihte yerini alcaktır..

  • emrah10 Temmuz 2018 16:39

    abi 15 temmuz destanı diyorlar ama 29 ekim destanı demiyorlar. daha 5 gün var neden böyle oldu. 23 nisanlara 19 mayıslara ne oldu. yoksa onlar destan değil fistan mıydı.

  • kahraman11 Temmuz 2018 04:08

    15 temmuzu anlamadiysan ki oyle anlasiliyor anlamadigin sana hic bir laf anlatilmaz. duvara anlatirim daha iyi.

  • ömer10 Temmuz 2018 16:24

    su sızıyor sızıyor su sızıyor sızıyor ülkenin kasasından.

  • mahir10 Temmuz 2018 16:20

    sıkıldım sattım bende faize geçeceğim. borsada tokat manyağı olduk valla

  • K210 Temmuz 2018 16:16

    YALAN DOLAN BORSASI OLMUŞ...............ALTI AYDIR BEKLİYORUM ALTI AYDAHA DEVAM...............

  • K210 Temmuz 2018 16:10

    UYUŞTUM BİR TÜRLÜ KENDİME GELEMEDİM YEDİĞİM TOKATTAN..........İLK GÜNDEN ÇÖKTÜ...........BÖYLE DÜŞÜŞMÜ OLUR............

  • deniz10 Temmuz 2018 16:04

    öpülmeyi cahil halk kendisi istedi. krallık dönemi başladı.

  • halk11 Temmuz 2018 04:09

    asil cahil sensin

  • M.ç10 Temmuz 2018 16:03

    Bence bi khk çıkarıp borsayı yükseltelim

  • borsacı10 Temmuz 2018 16:02

    kim napsın borsayı para babaları bir günde dolardan borsada yılda kazanamadığını alıyor zaten malda olanın vay haline yüzde 3 geçti düşüş piston düştü

  • cevat10 Temmuz 2018 16:01

    ülkenin dolandırılacağını gören satıp kaçmaya başladı. kimse böyle birşey beklemiyordu.

  • Okie Dokie10 Temmuz 2018 15:45

    Sabah 10:00 itibariyle açığa satışa başladık. Tüm hisselerde ortalam %3-4 kar ettik. Tanrı bizleri korusun. Amen.

  • Trol10 Temmuz 2018 18:19

    Dolar 4.51 den 4.72 borsa yuzde 3 göçtü hamdolsun cok iyiyiz cohhh tam senlik :)

  • coşkun10 Temmuz 2018 15:42

    ver mehteri ver,ekonomi uçuşa geçti

  • melih5310 Temmuz 2018 15:28

    ne yazıkki bundan sonra artık ekonimi piyasası böyle başladı böyle devam eder gibi.piyasa ne algıladıysa o..demekki bu ekip sorunların üstesinden gelebilecek bir ekip değil...ayrıca yeni dönem ilk gün şölene dönmeliydi.heryer yangın yeri gibi tam çöküş..komedi gibi çöküş..yandaş medya hala uçuyoz yazıyo..piyasada herkes bu yandaş medyaya bi şekil **gülüyo .**uçuyoz anlamıyorsunuz aslında uçuyoz ama aşşaa***..ilk gün ve komedi gibi hatırlnacak ilk gün...

  • vatandaş10 Temmuz 2018 15:06

    Birincisi piyasa hazine ve maliye bakanını beğenmedi. İkincisi yine bir geceyarısı çıkardıkları KHK ile merkez bankası başkanını Cumhurbaşkanı öneri almadan da atayacak. Allah rızası için artık bu kurumları rahat bırakın. Enflasyonla nasıl mücadele ederiz onunla ilgilenin.

  • Ozan 10 Temmuz 2018 15:06

    Kafam karıştı! Ekonomiyi uçuracağız demekle, ne denek istediler acaba?

  • Erman 10 Temmuz 2018 15:05

    İstikrar başladı

  • pala remzi10 Temmuz 2018 14:56

    komedi olan varlık fonu piyasada yok..yeni dönem bu derece istesen baltalanamazdı..varlık fonu nerede.**piyasalar beğenmedi tamamda varlık fonu Devletin değilmi .nerede..bence ilk varlık fonundan başlanmalı .yönetimi acil değişmeli.çok acil...

  • saf saffet10 Temmuz 2018 14:54

    tarihi çöküş komedi gibi oldu..uçacaktık ..aşşa uçuyoz...da farkındamısınız piyasada ekonomik güven verecek biri yok...yazık oldu çok umut bağlanmıştı..hakikaten başlamadan bitti gibi....**ne yazıkkiş enerji bakanlığı başarılı geçen yeni maliye bakanı piyasada güvenle karşılanmadı..piyasa en iyi bilendir..var demekki bir problem büyük ..bilmediğimiz...

  • borsacı10 Temmuz 2018 14:52

    yeni ekonomi yönetimini kutluyor borsa ama aşağı doğru kutlamaya geçti.

  • Bika10 Temmuz 2018 14:49

    Bankalar gözden düştü, yakında Halkbank'a da ceza gelir.

  • Garip10 Temmuz 2018 14:48

    Demekki adamlar 4_51 den tüm parayi usd yapmis padisahlik keyfi suruyorlar parasi olan düdüğü yine caldi misss gibi bi gunde yuzde 20 aci yok sizi yok hissede olanlar da tertemiz adem baba cok uzun bekleyecekler maliyete gelmesi icin

  • Cingoz10 Temmuz 2018 14:41

    İslam işi ehline verin der, tayyip işi damadina veriyor. Liyakatin olmadığı yerde bereket de olmaz

  • dogrusu bu10 Temmuz 2018 13:25

    Yeni Türkiye'ye hoşgeldiniz ben yaptım oldu mantıgı.Demokrasiyi begenmiyordunuz hadi buyrun.

  • misafir10 Temmuz 2018 12:08

    Bundan sonra döviz yukarı borsa aşağı, göz göre en önemli bakanlığı ekonomi tecrübesi sıfır olan Berata verdiniz, sonra da dış güçler bizi batırmaya çalışıyor diye martaval okursunuz..

  • misafir10 Temmuz 2018 12:04

    Eğip bükmeden açık açık şunu yazın kardeşim, ekonomiden anlamayan damat işin başına getirildi, piyasa olayı sevmedi, Şimşek,Ağbal veya Babacan bunlardan biri olsa idi dolar 4,30-4,40 aralığında, borsa % 3 yukarıda idi, liyakat diye birşey var ya , tabi uygularsan, hoşgeldin padişahlık sistemi...

  • borsa10 Temmuz 2018 13:10

    dövizin düşmesini istemeyen bir yönetim var inadına yapar gibi dün 4,51 gerilemiş dolar bugün 4,72 yüzde 21 artış sözün bittiği yer.

  • akadir10 Temmuz 2018 12:04

    Berat Albayrak Finans üzerine yüksek lisans sahibidir,bakanlıktan öncede çalık holding de finans direktörlüğü ve mali işler genel müdür yardımcılığı yapmıştır,ekonomiden ne anlar gibi basit eleştiriler yapmadan önce bilginiz olsun.

  • koyunsavar10 Temmuz 2018 15:53

    avukat gibi ne savunuyorsun,istemiyor piyasa işte ortada

  • Okan10 Temmuz 2018 15:11

    Torpilli diplomalarla torpilli şirketlerde çalışmaya benzemez. Devletin ekonomisini yönetmek başka bir iş. Torpil geçmeyen iyi üniversitelerde gerçekten başarılı dereceler mi edinmişler. Bas parayı al belgeleri olayları be topluma iki vaaz çek kap malı olayları

  • melih5310 Temmuz 2018 14:58

    sorun piyasanın ne algıladığıdır..büyük para güçleri iyi algılamadı .güvenmiyor demekki..sorun ne olduğu değil ne algılandığıdır...piyasaya bakın tarihi çöküş..peki bu arada bir yetklili çıktımı şimdiye kadar .bi demeç sakinlik falan..veya varlık fonu nerde..onlardamı baltalıyorlar yeni ssitemi.***

  • borsacı10 Temmuz 2018 10:49

    uzak durun açıklanan kabine dolar euro dostu borsada aşağı seyir devam eder.

  • Ayşe10 Temmuz 2018 10:25

    Berat albayrak ekonomiden ne anlar.ekonomi deneyimi olan biri gelmeliydi.bu kadar düşüncesizlik olurmu😠

  • Yazık10 Temmuz 2018 10:04

    Halk yine kandırıldı. Dolar uçuyor borsa düşüyor