E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı
25 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Seçim sonrası güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul yüzde 1.92 oranında düşüşle 94 bin 8 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da seçim beklentisi sona erdi ve güne yüzde 3.55 oranında primle 99 bin 255 puandan başladı.

Bankacılık hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi açılışta yüzde 4'e yakın primli seyretmişti.

Bir süre güçlü duruşunu sürdüren Borsa İstanbul bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksindeki düşüşün etkisiyle gerileme yaşadı.

Bankacılık endeksi yüzde 4'ün üzerinde kayba yöneldi.

Ayrıca Koç Grubu hisselerinde de satışlar etkili oldu ve Koç Holding, Tofaş, Ford Otomotiv ve Arçelik hissesi düşüşe öncülük etti.

Gün ortasına Borsa İstanbul yüzde 0.56 oranında düşüşle 95 bin 317 puan seviyesinden girdi.

Kapanışa doğru hızlanan satışların etkisiyle BİST günü yüzde 1.92 oranında düşüşle 94 bin 8 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 93 bin 365 puan, en yüksek 99 bin 394 puan seviyesi görüldü.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminden AK Parti lider olarak çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52.38 oy alarak Türkiye’nin ilk başkanı oldu. AK Parti ise yüzde 42.49 oy aldı ve Meclis’te Cumhur İttifakı ile çoğunluğu sağlamış oldu.

Ancak yine de yüksek cari açık ve enflasyon, mali disiplindeki bozulma endişeleri piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Küresel piyasalarda ise ABD, Çin ve AB ülkeleri arasındaki ticaret savaşları etkisini sürdürüyor. ABD’nin AB’ye de ek vergi uygulamaya başlayacak olmasının sinyallerini vermesiyle birlikte piyasalarda tedirginlik hakim oldu. AB ise ABD’ye karşı misillemede bulunmak için çalışmalar gerçekleştiriyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 25/06/2018

Günün önemli şirket haberleri 25/06/2018

TEB: Dolar-TL'de o seviye görülebilir

Nordea'dan seçim sonrası TL yorumu

JCR: Seçim sonucu olumlu başlangıç etkisi yapar

Morgan Stanley'den seçim sonrası piyasa tahminleri

Commerzbank: TL pozitif bir başlangıç yapabilir

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanması ve seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından gerileyen kur ve faizdeki iyimserlik piyasaların ekonomi yönetimi ve politikalarının nasıl şekilleneceğine odaklanmasıyla kısa sürdü. 

Güçlü yükselişle açılan hisse senetleri piyasası da gün içinde kazançlarını geri vererek 
satıcılı seyre döndü. 

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin ardından Tayyip Erdoğan yeniden 
Cumhurbaşkanı seçilirken, AKP ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı TBMM'de çoğunluğu aldı. 
Cuma günü 4.66 civarından kapanan dolar/TL seçim sonuçlarının ardından bu sabah 4.5375'e 
kadar gerilemiş ve TL yüzde 3'e yakın kazançla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında 
dolar karşısında değer kazanan tek para birimi olmuştu. 

Ancak sonrasında gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybını da yakalayan kur yönünü yukarı çevirerek 4.7234'e kadar yükseldi ve seçim öncesi seviyelere döndü.
Bir bankacı, "Mayıs ayında piyasalardaki satış baskısının iki ana sebebi vardı; büyüme odaklı ekonomi politikalarının enflasyon ile dış denge üzerindeki olası olumsuz etkileri ve kurumsal yapının bozulması riski ki burada da Merkez Bankası bağımsızlığı ön plana çıkmaktaydı. Bu alanlarda bir iyileşme olacağı yönünde güçlü uygulamalar görmeden piyasanın orta vadede belirgin olarak rahatlaması zor gözüküyor" dedi.

Analistler kısa vadede TL cinsi varlıklarda pozitif seyir bekliyordu ancak bundan sonra Erdoğan'ın oluşturacağı ekonomi ekibinin yanı sıra son dönemde TL varlıklarda ayrışmaya neden olan risklere yönelik söylemlerin nasıl şekilleneceği piyasaların seyrinde belirleyici olacağını belirtiyordu. 

Bu çerçevede orta-uzun vadede Erdoğan'ın TCMB politikaları ve faizlere yönelik sert söylemlerinin devam edip etmeyeceği, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği ve dış ilişkilerin nasıl gelişeceği belli olana kadar piyasalarda temkinli volatil bir seyir görülebileceği ifade edilmişti.

Morgan Stanley notunda da TL ve yerel faizlerde politik belirsizliğin ortadan kalkmasıyla kısa vadeli toparlanma görülebileceği belirtilerek, "Seçim ihtiyaç duyulan yeni bir makro politika çerçevesinin ortaya konulabileceğine dair bir sinyal vermiyor. Seçim sonucu son yıllarda varlık fiyatları için pozitif sonuçlar üretmeyen statükonun devam edeceğini gösteriyor. Dış finansman ihtiyacı yüksek ve küresel sermaye akımları için rekabet yoğun" denildi. 

Dolar/TL Cuma günü 4.6625 seviyesinden kapandıktan sonra Asya seansında illikit piyasada 4.66 seviyesinden açıldıktan sonra 4.5870'e kadar geriledi. Saat 18:03 itibariyle dolar 4.6834 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.5343 lira, en yüksek 4.7234 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.4740 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1684 seviyesinde. Gram altın 190.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.24 seviyesinde.

Başka bir bankacı ise hafta sonunda dört Alman vatandaşının göz altına alındığının teyit 
edilmesinin de piyasaya olumsuz yansıdığını söyleyerek, "Piyasalarda asıl izlenen yeni kabinede 
Mehmet Şimşek olacak mı konusu ki bu, bundan sonra hükümetin faiz politikaları ile ilgili 
piyasaya ipucu verecek. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de satış eğilimi var; bu kapsamda 
TL de hassaslığını koruyor. Kurda dalgalanma bir miktar daha devam edecektir" diye konuştu. 
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, dört Alman vatandaşının dün Türkiye'de 
yapılan seçimler süresince göz altına aldığını ve birinin daha sonra serbest bırakıldığını 
belirtti.

Öte yandan Cuma günü yüzde 19.18 seviyesinden kapanan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik 
faizi yüzde 18.84'den açıldı. Spot kapanışta ortalama yüzde 18.97 seviyesinde olan ve yüzde 
19.24'e kadar yükselen faizi valörde saat 1639'da son işlemde yüzde 19.24 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD ve dünyanın başlıca ekonomileri arasında dış ticaret politikası geriliminin artmasıyla birlikte geriledi. Petrol fiyatları ise OPEC'in üretimi ılımlı derecede artırma kararının ardından kaydettiği kazanımların bir kısmını geri verdi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.6, S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0.5 ekside bulunuyor.
Asya borsalarındaki kayıplar ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli şirketlerin ABD'li teknoloji şirketlerinde yatırım yapmalarını sınırlamayı değerlendirdiğini bildiren Wall Street Journal haberini izliyor.
Dünya borsalarını izleyen MSCI endeksi ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin geniş çaplı bir savaş halini almasıyla birlikte geçen altı haftanın beşinde düşüş kaydetti. Dünya borsaları geçen haftanın tamamında yüzde 1 ile üç ayın en sert düşüşünü kaydetti.
Çin hisse piyasaları Trump'ın Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarında ürüne yüzde 10 gümrük vergisi tehdidinin ardından geçen haftanın tamamında yüzde 3.7 gerileyerek en çok kaybedenler arasında yer aldı.
Çinli yetkililer ABD ile yaşanan anlaşmazlığın ekonomik büyümede ivmeyi yavaşlatacağı endişelerinin önüne geçmek için hızla harekete geçtiler. Çin Merkez Bankası dün bazı bankaların zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürdü.
Trump'ın Avrupa Birliği'nde üretilen otomobillere yüzde 20 gümrük vergisi tehdidinin ardından geçen haftayı yüzde 4.7 düşüşle kapatan dünya otomobil üreticileri hisse endeksi bugün de ekside bulunuyor.
Yatırımcılar ABD'nin gümrük vergisi tehditleri ve diğer ülkelerin buna karşılık vereceğini açıklamalarının ardından eşgüdüm halinde büyüyen küresel ekonominin güç kaybedeceğinden endişe ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (41)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cingöz26 Haziran 2018 04:34

    şimdi yarın cumhur ittifakına oy veren halk, ekonominin geleceğine güvenip hisse alımına başlayacal. affetmeyin elinizdeki malı yıkın üstlerine :-*

  • BORSACI 25 Haziran 2018 23:31

    BORSAYA OLAN GÜVEN KALMADI .SPK BU VURGUNCULARI VE PİYASA DOLANDIRICISI PATRONLARI TESBİT EDİP HESAP SORMALI .

  • Fatih25 Haziran 2018 21:22

    Onu bunu bilmem kriz çok canlar yakacak. Akp ye neden oy verdin diye sor cevap verecek adam yok. Neyi iyi yapmış cevap yok. Tek bildikleri köprü hastane. Onlarıda yabancı yapıyor.

  • mehmet yılmaz25 Haziran 2018 20:48

    ekonomiye güvenen borsaya girsin

  • Yusug25 Haziran 2018 21:08

    Ülke krize giriyorken insan düşmanına bile bunu söylemez

  • cingöz25 Haziran 2018 20:42

    akpli yatırımcı da biliyorki, ekonomi iyileşmeyecek, daha da kötüleşecek

  • kalkan25 Haziran 2018 20:41

    eyy cumhur ittifakına oy verenler. yeni yönetimi siz seçtiniz, niye güvenip borsadan hisse almıyorsunuz? %52'nin hiç mi ağırlığı yok ekonomide? yoksa yeni yönetimin ekonomiyi daha da kötüleştireceğine mi inanıyorsunuz? o zaman niye oy verdiniz, daha da kötü olması için mi?

  • Vatan27 Haziran 2018 21:54

    Sizin Ülkeyi terk edmenizi bekliyoruz

  • Borsacı 25 Haziran 2018 21:20

    Sabah satip dolara gectiler

  • Alin teri 25 Haziran 2018 20:24

    Su anacm i spk incelesin istiyorum manipule ediliyor kurtuldugum gun gariplere gonulden sekil yapacam haram zikkim olsun emeklerimi calanlara yatirim dedik boyumun ölçüsü nu aldim isbankasi saglam dedik bi guzel dersimi aldim teşekkürler

  • Sefer 25 Haziran 2018 18:55

    Ne dedik muz borsası 6 bin puan vermişler all sana istikrarr

  • tam komedi25 Haziran 2018 18:26

    O my good ! Ya istikrar ya kaos diye diye nerelere geldik la bilo ! Borsa dan hala umut bekleyen var mı ? Daha durun allahın izni ile faizi %-5 yapan khk çıktığı zaman reyizi kimse durduramaz . Dış mihrak patetes lobis nedir hepsini reyizin önünde diz çökertirler !!!

  • KILIÇ25 Haziran 2018 18:23

    SAGI GÖSTERİP SOL KROŞEYLE NAKAVT ETTİLER .BORSA UÇAR HAVASI VERİP MİLLETE YIKTILAR .

  • babito 25 Haziran 2018 18:00

    .bu saatten sonra yabanci yatirimci yemez bu ılımlı mesajlari..huylu huyundan vazgecemez..guc arttikca ego da artar esiri olursun degisen olmaz daha kotu olur

  • yalçın25 Haziran 2018 17:28

    krizden önce borsadan çıkış şansı. akp demek kriz demekti oldu.

  • Final25 Haziran 2018 17:13

    Puuu hahahahah iyiki muharrem gelmedi başa “2.vahdettin filmini izlemek çok keyifli olucak”!!

  • Y25 Haziran 2018 17:09

    OH OH SIKIDIM

  • galip akar25 Haziran 2018 17:00

    BORSANIN ALTERNATİFİ YOOOOK!!!!!!

  • mete25 Haziran 2018 16:53

    seçim sonucuna göre tarihin en büyük düşüşüne şahit oluyoruz. düşüş 5 bin puanı geçti.

  • deniz25 Haziran 2018 16:32

    borsa yükselsin mantığıyla oyy verenlere geçmiş olsun. ülkenin içine ettiler dahada edecekler. 16 yıldır kaç fabrika yapmışlar köyleye üreticiye ne vermişler, herşeyi satmışlar bunlar çok iyi günlerimiz.

  • naci25 Haziran 2018 15:50

    AKP nin oy oranı çok düştü önceki seçim 49 olan oran 42 ye düştü. sabah yalandan yükseldi kriz yakındır.

  • sefer25 Haziran 2018 15:49

    borsa vurgun yerine dönmüş muz borsası olmuş malda kalanlara geçmiş olsun.

  • Vatan27 Haziran 2018 22:00

    O xaman döviz e yönel

  • mehmet a25 Haziran 2018 14:53

    hamdolsun istikrar vaaerrr. bunlar güzel günleriniz.

  • borsa25 Haziran 2018 16:17

    evet istikrar var dolar istikarı son gaz devam

  • pala remzi25 Haziran 2018 14:35

    ersin ve ekibinin yönettiği işgrubu hisselere dikkat edin.neler oluyor uzun zamandır..hep çöküş..şanssız ersin ve ekbi çok şanssız**?*talihsiz..

  • Yılmaz gül 25 Haziran 2018 14:23

    Harbi fena mal verdiler heee :(

  • oğuz25 Haziran 2018 13:26

    alın size istikrar. ülkeyi satmaya devam edecekler. bakın dolar yeniden 4.70 oldu. dış güçler yapıyor yalanını unutun. sen güçsüz olursan dayak yersin. üretemeyen TÜRKİYE yarattılar.

  • barış25 Haziran 2018 13:24

    seçim öncesi oy almak için kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alacaklar. yabancı bunları biliyor. borsa bitmiştir.

  • demirkan 25 Haziran 2018 15:25

    YABANCIYLA GİDECEKSE. GİTMESİN DEYUSUN BORSASI. HER ŞEYİMİZ YABANCI. BU MEMLEKETİN YERLİSİ YOKMU?. YERLİLER BİCKOİNE TAVUK SÜT KARI LARA. PARALARI KAPTIRIR BORSAYA PARAMI KALIR.

  • mecnun25 Haziran 2018 13:22

    AKP LİLER SABAH ATLAYANLARA MALI VERİP DOLARA GEÇİYOR.

  • demirkan 25 Haziran 2018 14:15

    SABAH ATLARSAN BACAĞINA KIRARLAR. KÂR KÂR DIR. AKP LİSİ CHP LİSİ OLMAZ.

  • dogruya dogru25 Haziran 2018 13:08

    Sonun başlanğıcı.

  • Okie Dokie25 Haziran 2018 12:25

    Aselsan'da açığa satışla iyi para kazandık elhamdüllillah.

  • demirkan 25 Haziran 2018 14:16

    19000 DEN VERDİM AÇIĞA VERDİM DEDİN. NE KAZANDIN?. ÜÇÜN BİRİNE KAZANDIN.

  • sezgin25 Haziran 2018 12:00

    yabancılar krizin geleceğini biliyor. 60 binleri bekleyin.

  • borsacı25 Haziran 2018 11:55

    şimdiden eksiye gitti. sonu hayırolsun ufak artılarla düşüş devam eder.

  • seçmen25 Haziran 2018 11:54

    ee ne oldu istikrar bu kadar mıydı?

  • mehmet yılmaz25 Haziran 2018 11:41

    chpnin işbankasının ekonomisti bloombergte artık HİSSELER 40 YIL kazandıracak dedi.

  • yasin25 Haziran 2018 11:36

    SATIŞ İÇİN FIRSAT OLDU AÇILIŞTA SATTIM ÇIKTIM. KRİZ DAHA YENİ BAŞLIYOR.

  • borsacı25 Haziran 2018 10:08

    birazdan satış başlar