E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaApple şoku! New York borsasında sert düşüş---

Apple şoku! New York borsasında sert düşüş

Apple şoku! New York borsasında sert düşüş
04 Ocak 2019 - 03:30 borsagundem.com

Çarşamba günü işlemlerin bitmesinin ardından Apple'ın gelir beklentisindeki düşüş açıklaması, ABD borsasında asıl etkisini perşembe gösterdi. Ekonomik verilerdeki düşüş ve yeni otomobil satış oranlarının azalması endekslerde kaybı hızlandırdı

BORSAGUNDEM.COM

New York borsası günü sert düşüşle kapadı.

ABD hisse senetleri için düşüş sinyali çarşamba günü işlemlerin sona ermesinin ardından gelmeye başladı. Apple CEO'su Tim Cook'un, dördüncü çeyrek gelir tahmininde 5 milyar dolarlık bir azalmayı açıklaması New York borsasında etkisini perşembe günü gösterdi. 

Güne satıcılı başlayan ABD borsaları, gün içinde açıklanan ekonomik verilerin beklentinin altında gelmesiyle düşüşünü hızlandırdı. 

SON 5 YILIN EN DÜŞÜĞÜ 

ABD’nin yakından takip ettiği ISM imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak 2014’ten bu yana en düşük seviyedeki yeni siparişlerle hayal kırıklığı yarattı. 

Endeks, Aralık ayında 54.1 olarak açıklandı. Beklenti  57,9 idi.

Kasım ayında 62.1 olan yeni sipariş endeksi de Aralık'ta 51.1'e düştü.

ISM İstihdam endeksi de Kasım ayındaki 58.4'lük değerden Aralık'ta 56.2'ye geriledi.

ŞOK ETKİSİ YAPTI

Küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen ABD ekonomisin güvenli liman olarak gören yatırımcılar, açıklanan verilerle büyük karamsarlığa kapıldı. 

Reuters'e açıklama yapan yatırım stratejisti Sam Stovall, “Çin'deki yavaşlama bekleniyordu, ancak bugün beklenenden daha düşük olan ISM sayısı yatırımcıları şaşırttı, çünkü ABD fırtınadaki tek güvenli liman gibi görünüyordu. Ama şimdi, ekonomik büyümemiz ticaretle ilgili düşüş rüzgarıyla karşı karşıya görünüyor” dedi. 

Stovall, “Yatırımcılar bunun, işlerin daha da kötüye gidebileceğinin bir göstergesi olduğu düşünüyor ve Apple'ın buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğu konusunda endişeli” diye konuştu. 

SON DARBE OTOMOTİVDEN

Yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan son açıklama da otomobil üreticilerinden geldi. Aralık ayında ABD'de yeni otomobil satışlarının zayıf olduğunu bildirildi. Ford Motor Co (FN) ve General Motors Co (GM.N), satışların sırasıyla yüzde 8,8 ve yüzde 2,7 oranında düştüğünü bildirdi. Ford hisseleri yüzde 1,5, GM ise yüzde 4,1 düşüş gösterdi.

Dow Jones sanayi endeksi günü yüzde 2.83 oranında ve 660.02 puan düşüşle 22,686.22 puanla kapadı. S&P 500 yüzde 2.48 oranında ve 62.14 puanlık düşüşle 2,447.89 puana geriledi. 

Nasdaq teknoloji endeksindeki düşüş ise yüzde 3.04 oranında gerçekleşti. Nasdaq 202,43 puan gerileyerk 6,463.50 puanla günü tamamladı.

Avrupa borsaları "Apple" etkisiyle düştü

 

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)