Ana SayfaPiyasaTHY ve Bilici Yatırım sorusu---

THY ve Bilici Yatırım sorusu

2 / 2
THY ve Bilici Yatırım sorusu
12 Temmuz 2018 - 08:36 www.borsagundem.com

FİYATI HALKA ARZ RAKAMININ ALTINDA

SORU (2) - Bilici Yatırım son çeyreklerde sürekli olarak esas faaliyet karını arttıran ve sürekli kar açıklayan bir şirket neden düşük F/K ve PD/DD ile işlem görüyor? 

Hakan Kara

CEVAP - Genel olarak bir hissenin fiyat kazanç oranı ve piyasa defter değerinin düşük olması olumlu bir veri olarak görülür. Söz konusu göstergelerin düşüklüğü hissenin çıkma potansiyeli taşıdığı şeklinde bir yoruma yol açmaktadır. Ancak her zaman için bu değerlendirmeyi yapmanın doğru olmayacağını hatırlatmak isteriz. Firmanın mali yapısının güçlü olmamasından kaynaklı yatırımcının hissedeki beklentisinin zayıflığı da göstergelerin düşük kalmasına yol açabilmektedir. Bilici Yatırım’ı değerlendirirken bu olasılığı göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Firmanın mali yapısı incelendiğinde istikrarlı bir kârlılık büyümesinin olmadığı gözleniyor. Şirket son dört yılda bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürdü. Son olarak geçtiğimiz 2017 faaliyet döneminde kârını yükseltti. 2018’in ilk çeyreğinde de kârını artırmasını olumlu olarak değerlendirmek gerekiyor. Ancak yatırımcının hisseye ilgisinin artması için bunun yeterli olmadığı gözleniyor. Zira geçmiş son üç yıllık göstergeler takip edildiğinde gerek fiyat kazanç oranının gerekse piyasa defter değerinin sürekli sektör ortalamasının gerisinde kaldığı görülmekte. Bu durum yatırımcının hisseye karşı mesafeli bir duruş sergilediği anlamına geliyor. Hissenin fiyat seyri takip edildiğinde de bu yaklaşımı net bir şekilde görmek mümkün. Her ne kadar Aralık 2017’de başlayan atakla birlikte geçtiğimiz mart ayında düzeltilmiş verilerle 2,44 TL’ye kadar yükselse de sonrasında geriledi ve şimdilerde 1,28 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin düzeltilmiş verilerle ilk açılış fiyatı olan 1,59 TL’nin altına gerilemiş olması geçen yedi yıllık zaman diliminde yatırımcının uzun vadede kazanamadığı anlamına geliyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)