E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTüketimin düşmesi Japonları korkutuyor---

Tüketimin düşmesi Japonları korkutuyor

Tüketimin düşmesi Japonları korkutuyor
02 Ekim 2014 - 10:19 borsagundem.com

Japonya’da vergilerde yapılan artışlar sebebiyle hane halkı tüketimi azalmaya başladı

BORSAGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ

Japon yeninin dolar karşısında değer kaybetmesi Japonya’da iç talepte düşme korkusu yarattı. Yen, dolar karşısında son altı yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Dolar/Yen 108,6 seviyelerine kadar geriledi.
 
Japonya’da vergilerde yapılan artışlar sebebiyle hane halkı tüketimi azalmaya başlarken, maaşlarda beklenen artışın bir türlü gerçekleşmemesi yirmi yıldır devam eden stagflasyon konusunu gündeme getiriyor.
 
Tüketim vergilerinde gerçekleşen artışlar sebebiyle market alışverişinde yaşanan beş aylık düşüş ağustosta da devam etti.
 
Yen’deki düşüşün etkileri konusunda açıklama yapan Japon lobi grubu Keidanren’in Başkanı Sadayuki Sakakibara yendeki düşüşün devam etmesi durumunda, ekonomideki kötü gidişin şiddetlenerek devam edeceğini belirtti ve değersiz yenin yakıt fiyatlarını arttıracağını beklediğini sözlerine ekledi.
 
Diğer yandan değersiz yenin ihracatı olumlu etkilediği yönünde de yorumlar var. Başta Toyota olmak üzere yendeki düşüş ihracat yapan şirketleri uluslar arası pazarda daha rekabetçi kıldı. Japon firmalarının vergi öncesi karı mart ayında 17,5 trilyon yene(161 milyar dolar) ulaşarak rekor kırmıştı.
 
Japon GSMH’sı ikinci çeyrekte %7,1 küçülerek  2009’dan beri yaşanan en büyük düşüşü yaşamıştı. Ancak üçüncü çeyrekte yende yaşanan değer kaybı GSMH’de %3,4 artışa sebep oldu.
 
Bugünlerde Japonya’da en çok konuşulan konuların başında, yendeki gerileme sebebiyle hane halkının alım gücündeki gerileme var. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)