E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol yükselişini sürdürüyor---

Petrol yükselişini sürdürüyor

Petrol yükselişini sürdürüyor
22 Aralık 2014 - 08:28 borsagundem.com

Petrol, Suudi Arabistan’ın petrolün toparlanacağına olan güveninin tam olduğunu belirtmesinin ardından yükselişi 2. güne taşıyor

Petrol, Suudi Arabistan’ın dünya ekonomik büyümesinin talebi artırması ile birlikte petrolün toparlanacağına olan güveninin tam olduğunu belirtmesinin ardından yükselişi 2. güne taşıyor.

Brent petrolü  vadelileri, Londra’da yüzde 2 kadar yükseldi. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, Petrol İhrac Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) dışındaki üreticilerin işbirliğinden yoksun olmalarının petrol fiyatlarındaki düşüşlere ve küresel arz fazlasına neden olduğunu belirtti. Katar Enerji Bakanı Mohammed Al Sada, piyasada günlük 2 milyon varil arz fazlası bulunduğunu söyledi.

Petrol, OPEC’in 27 Kasım’daki toplantıda üretim hedefini sabit tutma kararı almasından bu yana yüzde 20’den fazla geriledi. ABD’de üreticiler rekor seviyede üretim gerçekleştiriyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, OPEC dışındaki petrol üreticilerinin “sorumsuzca” yaptıkları üretimi düşürmeleri gerektiğini, aşırı arzın piyasaya zarar verdiğini ifade etti.

Sydney’de bulunan Ayers Alliance Securities Jonathan Barratt, “Daha ikna edici konuşmaların fiyatları biraz daha olumlu bir ortalamaya çekmesini bekleyebiliriz. Piyasa için 70 dolar iyi bir denge olur. Düşük likiditenin olduğunu Noel dönemine giriyoruz, dolayısıyla volatilite ve dalgalanmalar sürebilir” dedi.

Şubat vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 1.23 dolar kadar yükselerek varil başına 62.61 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:00’te 62.35 dolardan işlem gördü. Kontrat 19 Aralık’ta yüzde 3.6 artış gösterdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile Batı Teksas türü ham petrol (WTI) arasındaki fark 4.39 dolar seviyesinde. Fiyatlar bu yıl yüzde 44 geriledi ve 2008’den bu yana en büyük düşüşe hazırlanıyor.

Şubat vadeli WTI petrol kontratı,Nymex elektronik işlemlerde 1.02 dolar kadar veya yüzde 1.8 artış ile varil başına 58.15 dolardan alıcı buldu. Ocak vadeli kontratın vadesi, 2.41 dolar yükselerek 56.52 dolara gelmesinin ardından 19 Aralık’ta doldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 84 yukarısında seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)