E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları'Altın'da neler oluyor---

'Altın'da neler oluyor

'Altın'da neler oluyor
12 Temmuz 2014 - 16:15 borsagundem.com

Geride bıraktığımız hafta son dört ayın zirvesine çıkan altında neler oluyor

Altın iki haftadır dışına çıkamadığı 1335 - 1305 bandını geçtiğimiz hafta en sonunda kırarak son 4 ayın zirvesine tırmandı. Peki altındaki bu çıkışı tetikleyen neydi? Geride bıraktığımız hafta altını etkileyen ne tür gelişmeler yaşandı ve altın nasıl tepki verdi?
 
Altındaki yükselişin nedenlerini dolar zayıflığı ve risk iştahındaki daralma şeklinde çık kısaca özetleyebiliriz. Çarşamba günü açıklanan FOMC tutanakları üç hafta önceki toplantıdaki görüşülenlerin detaylarını içeriyordu. 18 Haziran'daki toplantıda Fed beklendiği gibi faizleri sabit tutmuş ve varlık alımlarında 10 milyarlık indirime daha gitmişti. Kararlar sonrası basının karşısına geçen Yellen enflasyondaki yükseliş için 'gürültülü' demiş ve USD boğalarını hayal kırıklığına uğratmıştı.
 
Tutanaklar da aynı şekilde USD boğalarını pek sevindirmedi. Varlık alımlarının son 15 milyarlık indirimle Ekim ayında bitirilmesinin planlandığını öğrendik tutanaklardan. Fakat neredeyse faiz artışına hiç değinilmemiş olması USD üzerinde hafta boyu devam edecek bir baskı yarattı. Kısacası tıpkı Yellen gibi tutanaklarda da beklenen şahin mesajlar yoktu.
 
Risk iştahı tarafına baktığımızda ise Portekiz'in en büyük ikinci bankası Banco Espirito Santo'nun bağlı bulunduğu şirketin tahvil ödemelerini kaçırmasıyla kriz endişelerinin Avrupa piyasalarını yeniden vurduğunu görüyoruz. Sadece Portekiz değil yayılma kaygıları nedeniyle çevre ülkelerin tamamında borsalar ve tahvil piyasalarında strese neden oldu. 
 
İsrail ile Filistin arasındaki gerginliğin artması ile Çin'den gelen ticaret dengesi rakamlarının beklenti altında kalması da piyasanın ALTIN gibi güvenli limanlara yanaşmasına yol açtı. Kaçırılan 3 İsraelli gencin ölü bulunmasıyla yoğunlaşan saldırılar sonrası 100'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Son zamanlarda piyasada iştahları kaçıran Ukrayna ve Irak gibi jeopolitik risklere İsrail de eklendi yani. İstikrarsızlık durumlarında da her zaman olduğu gibi ALTIN yine parladı.
 
Perşembe gecesi açıklanan Çin ticaret dengesinin 31.6 milyar ile beklentilerin altında kalması da piyasadaki moral bozukluğunu artırdı ve JPY, CHF ve ALTIN gibi güvenli limanlara olan kaçışa hız kattı diyebiliriz.
 
Haftaya 1320 bölgesinde başlayan ALTIN, Pazartesi günü 1310 ile hafta dibini yaptıktan sonra yukarıda bahsettiğimiz gelişmelerden bulduğu destekle 19 Mart'tan sonra ilk kez 1345 seviyelerine kadar tırmandı. Sarı metal Cuma gecesini ise 1340'ın hemen altında kapattı. Yani altın, haftalık bazda 20 dolara yakın bir ralliye imza attı.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)