İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Yurt dışı borsalar daha da düşecek mi?

08 Nisan 2016, 13:54 - -

Yurt dışı borsaların tartışmasız lideri ABD DJI endeksidir. Sonderece baist bir şekilde 30 şirketin ortalama fiyatları ile oluşan bu endeks dünya piyasalarına yön verir. DJI endeksi ve vadeli kontratları çoğu zaman Avrupa açılışlarını ve devamını yönlendirir. Avrupa’da satış var, Amerika spot satış oldu diyelim. Amerika spot kapandıktan sonra DJI vadeli kontratlarını almaya başlarlar, ertesi gün tüm piyasalara bahar gelir.
DJI vadeli kontratında 17400 önemli bir sewtek bölgesi ve son bir haftadır geri çekilmeler sürekli bu bölgede tıkanıyor:
 


Grafiği 5 dk çevirip incelediğimizde 3 önemli seviye dikkat çekiyor: 17400-17450 ve 17500. Bu seviyelere geldiğinde yaşanan anormal hacim artışlara dikkat. Hiçkimse bu gayet kuvvetli alıcı karşısında direnemiyor. Dirense bile fiyatlar bir gün sonra tekrar zıplıyor.



Büyük kuvvetle endeksi 17400-500 aralığında tutma gayreti devam ederse düşüş eğilimi düşüncesi yükseliş olacak düşüncesine bırakabilir.
Genel düşünceyi DJI vadeli kontratları opsiyon pozisyonlarından anlayabiliriz:
 


Grafikte de rahatlıkla görüleceği üzere “put” yani düşüş opsiyonları ezici çoğunlukla yüksek.
Aynı durum Sp e-mini kontratlarında da var:
 


(Mavi tonlar alım opsiyonları)
Petrol kontratlarındaki opsiyonlara bakalım, son zamanlarda petrol-endeksler ilişkisi çok canlı:
 


Petrolde alım yönü ağır basıyor. Ya korelasyon bozuldu, petrol yukarı giderken borsalar oynamayacak ya da petrol fiyatlarının ekonomik gerekçeler haricinde yükselmesi bekleniyor. İki kamptan biri yanlış.
Grafikelerden anladığımız DJI endeksini güçlü bir şekilde destekliyorlar. Düzeltme olacaksa da en fazla 750-1000 kadar bir düzeltme olma ihtimali var, sonrasında tekrar yukarı hareketlenme olasılığı yüksek.
DJI vadeli kontratlarını saatlik veriyi kullanarak 40 barlık fiyat değişimleri ile nasıl yönettiklerini daha iyi kavrayabiliriz:
 


40 bar getiriler -1% lere geldiğinde alım oluyor, +1% değerlerinde ise satış eğilimi oluyor.
DJI endeksi güçlü kaldıkça diğer piyasalar için işler pozitif.
DJI endeksinin 17400 altında kapanış yapması durumunda ise pozisyonlarda ayarlama yapmamız gerekebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)