İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Sürekli yanılan anketçiler

01 Haziran 2017, 09:41 - -

Dünkü yazıda İngiltere seçimlerinin bir fırsat yaratabileceğinden bahsetmiştim. Piyasaları seçimlere giderken anketler ve anket şirketleri manipüle ediyor. Anket şirketleri her zaman ve daima yanılıyorlar. İş bittikten sonra da biz doğru bilmiştik diye ortaya çıkabiliyorlar. İngiltere örneği en canlı örnek ve bizde de buna benzer çok olay yaşandı. Anketçiler piyasayı bir şekilde yönlendirmek için acayip çaba harcıyorlar.

İngiltere bazlı YouGov önemli bir anket şirketi, telefonlar üzerinden katılıp fikir beyan edebiliyorsunuz. Algoritmaları nasıldır buradan toplanan veri nerelerde kullanılır bilemiyorum.

İngiltere seçim yarışı başladığında Sky News aşağıdaki tahminler ile başladı:

Muhafazakârlar açık ara öndeydi.

İki hafta sonra YouGov acayip bir anket yayınladı. Dün tüm manşetlerde idi:

İki haftalık sürede artık ne olduysa Muhafazakarları 30 azaltıp İşçi Partisi’ne 30 eklediler ve çalışamayacak zayıf bir İşçi Partisi Liberaller koalisyonu geliyor dediler. Bunun üzerine GBP tüm para birimlerine karşı ciddi düştü.

Anketçiler yaptı yapacağını. Yukarıdaki trende göre seçimleri İşçi Partisi kazanacak diye bir anket görsek şaşırmayacağız:

Anketler üzerine Boris Johnson ve diğer adaylar May’e yüklenmeye başladılar. İşçi Partisi de sevindi.

Anket firmaları kasıtlı olduğunu düşündürecek şekilde anketler yayınlamaya dünyanın her yanında devam ediyorlar. Anketçilere bakarak iş yapmak da -gösterdikleri yönde- mutlaka zararla sonuçlanıyor. Trump seçiminde de aynı şey olmuştu. Seçimler bitmesine yakın dahi Hillary kazanacak diyorlardı. BREXIT 52 kal çıkacaktı. Bizim anketçiler de çoğu zaman uçuyorlar 10 şirket anket yapıyorsa 1-2’si yakın bir sonuç üretiyor.

Medya ve anket şirketleri her zaman başa baş giden bir seçim yarışı arzu ederler çünkü bu sayede izlenme oranları artar. Böyle bir izlenim vermek için de her türlü gayreti gösterirler.

BREXIT anketlerinde kalmak yönünde sonuçlar üretilmiş, GBP değerlenmiş, FTSE düşmüştü. Anketlerin aksine gerçekleşen sonuçlar sonrasında ise GBP değer yitirmiş, FTSE yükselmişti. Son seçimlere girerken de GBP değer yitirmeye başladı, FTSE ise güçlü. FTSE düşer iddiasında bulunamıyorum ama seçimlere kalan 1 haftada GBP dolara karşı 1,25lere gerilerse iyi bir alım fırsatı yaratır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)