Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

SPK artık güven veriyor

05 Şubat 2013, 00:00 - -

Sermaye Piyasaları’nda yılın ilk günlerde yaşanan değişim rüzgarının etkileri görülmeye başlandı. Yasal düzenleme hayata geçirilirken, Sermaye Piyasası Kurulu üst yönetimi yenilendi. Ardından zihniyet değişimi geldi.
Kurul’un ilk kararları, yatırımcıların son yıllarda kaybetmeye başladığı güvenin yeniden tesis edileceği sinyallerini veriyor. Artık, Kurul bültenlerinde yayınlanan her karar, yatırımcılar cephesinde büyük sevinçle karşılanıyor.

KÖTÜ NİYETLİ PATRONLAR TEDİRGİN
Değişimin sinyallerini alan kötü niyetli patronlar ise tedirgin… Öyle de olmaları gerekmez mi? Düşünün bir şirket halka açılıyor. Basın toplantıları düzenleniyor, süslü izahnameler hazırlanıyor, kendilerinin bile inanmadığı hedefler konuluyor, hisse fiyatları balon gibi şişiriliyor. Sonra bu hisseler tezgah altından çantacılar aracılığıyla yüksek komisyonlar karşılığında birilerine pazarlanıyor. Birincil Piyasa’da satışa sunulan hisselere 30 saniyede 5 kat fazla talep geliyor. Adeta hisseler kapışılıyor.
Hisseler işleme açıldığı ilk gün taban oluyor, 6 ay içerisinde patron yüklü ortak satışı yapıyor, şirketin halka açıklık oranı hızla artırıldıktan sonra bedelli sermaye artırımı kararı alınıyor. Patronlar 2-3 liradan sattığı hisseleri 1 liradan yerine koyabilsin diye sermaye artırımı da tahsisli yapılıyor.

VİCDANSIZLIK TAVAN YAPTI
Vicdansızlık tavan yaptığı için patronlar, çantacılar, manipülatörler yasal yollarla yatırımcının cebini boşaltabildiği kadar boşaltıyordu. Hem de hiçbir sınır tanımıyorlardı. İki yıl önce halka açılan bir şirket iflasa sürüklenir mi? 4 liradan hisselerini halka açan patron, iflasa sürüklenirken elindeki hisseyi 50 kuruşa satar mı? Satılan hisselerin parası patronun cebine gidiyor, şirket iflasa sürükleniyor. Patron 20 yılda kazanamayacağı parayı hisse satışıyla iki yılda kazanıyor. Binlerce yatırımcı ise tövbe etmek suretiyle Sermaye Piyasaları’ndan uzaklaşıyor. SPK ve İMKB yönetiminin iyi niyetli “Halka Arz Seferberliği”ni bu şekilde suiistimal edenler yüzünden bugün yatırımcıların piyasaya güveni kalmamış durumda.
Ama SPK’nın son aldığı birkaç karar herkesi umutlandırdı. Özellikle de bedelli sermaye artırım konusunda alınan kararlar. Piyasada yeni bir vurguna dönüşen tahsisli sermaye artırımının önüne geçilmiş olması herkeste heyecan yarattı. Zaten bu kadar da basit olmamalı. Halka açık bir şirketi birkaç milyon liraya satın alıyorsunuz; sonra başka bir şirketi onun içerisine sokarak borçlandırıp ardından tahsisli sermaye artırımı kararı alıp, bedelliden sonra da hisse fiyatını yukarı çekip bütün hisseleri yatırımcılara satıyorsunuz.

YATIRIM ORTAKLIKLARI İNCELENSİN NELER VAR NELER…
Holdinge dönüşen yatırım ortaklıkları bir incelensin, bu şirketlerin içerisine konulan yine patrona ait halka açık olmayan şirketlerin değerleme raporlarına bakılsın, neler var neler? Yatırım ortaklıklarını alan isimlere bakılsın; kimdir, ne geçmişi vardır, neden bu şirketi almıştır?
Sermaye Piyasaları’nda son 3 yılda yaşananlar 25 yılda yaşanmadı.
Komisyon karşılığında fahiş fiyata halka arz, ortak satışı, bedelli sermaye artırımı başta olmak üzere ‘itinayla her iş yapılır’ yazan kartvizitle patron patron dolaşan çantacılar çıktı ortaya. Son yıllarda halka açılan, ortak satışı yapan, ardından tahsisli sermaye artırım kararı alan ve borç batağına sürüklenen şirketlerin yönetimine bakın, bazı ortak isimlerin olduğunu göreceksiniz. Birbiriyle hiç alakası olmayan yaklaşık 5 şirkette yönetim kurulu üyesi olan isimler var. Kılavuz aynı olunca bu şirketlerin yol haritası da birbirine çok benziyor.

BORSAGÜNDEM’E KARŞI BİRLEŞTİLER
Şimdi bir ortak yanları daha var; Borsagundem.com olarak ipliklerini pazara çıkardığımız için ortak hareket etme kararı almışlar. Çarklarına çomak soktuğumuz için yayınlarımızı durdurmak istiyorlar, ihtar mektupları aynı bürodan geliyor artık. Şirketin ikisi İzmir’de, biri Antalya’da, ikisi İstanbul’da, biri başka bir şehirde, faaliyet alanları farklı, patronların hiçbir ortak noktası yok ama Borsagundem’e karşı ortak hareket halindeler. Şirketler, patronlar farklı ama ‘menfaat çetesi’ ortak. Ve Borsagundem.com’u davalarla, tehditlerle yıldırabileceklerini düşünüyorlar. SPK’nın son kararlarından sonra büyük panik içerisinde oldukları da biliniyor. Her şeyin hesabının sorulacağının farkındalar.
Zaten sayıları bir elin parmaklarını geçmez, piyasanın geleceğini kemiren bu para fareleri temizlensin, o zaman son bir yılda borsadan kaçan 20 bin yatırımcı, yanında 20 bin kişi daha alarak piyasaya döner.
Yeter ki MİT’in olumsuz rapor verdiği kişilere aracı kurum satışına onay çıkmasın, SPK yetkilileri manipülasyonla yargılanan isimlere “Git şu şirketi satın al” talimatını vermesin…
Piyasada kurallar herkese eşit uygulansın, kimseye ayrıcalık tanınmasın. Geçmişten biliyorum, bu borsa kötü niyetli kişileri zaten içerisinde barındırmaz, kusar…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)