İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Sıra FED’e geldi

15 Mart 2016, 12:36 - -

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü ECB bazukasını ateşledi ve piyasaya beklenmedik ölçülerde likidite sürme karrını açıkladı. Piyasalar bu duruma önce süper iyi tepki verdiler, seansın sonunda büyük bir satış yaşandı, sonraki günlerde ise DAX endeksi yükselirken SP500 endeksi yerinde saydı:
 


SP500/DAX son haftada %4 civarında geriledi.
Bugün ve yarın FOMC var, belki de Amerikan piyasaları bu toplantı sonrası kararları görmek istiyorlar. SP500 endeksinin 200 günlük ortalamada tıkanması, hacimlerin gerilemesi buna işaret ediyor.
SP500 vadeli kontratalrı (Haziran) önemli bir desteği aşağı kırdı:
 


Bu destek geçtiğimiz hafta ECB toplantısında aşağı kırılmıştı, 30 puan geriledi ve sonrasında üstüne attı. FOMC toplantısından piyasanın rahatsız olacağı bir açıklama gelirse piyasa yine büyük bir volatilite yaşayabilir.
FED, OCAK-Şubat aylarında piyasalar kötü gidince faiz artırımı söylemlerinden uzaklaşmıştı. Piyasalar özellikle hisse senetleri fiyatları yükselince yorumcuların FED faiz artırmalı şeklinde söylemlerinde artış oldu.
10 Yıllık vadeli tahvil kontratları fiyatları Şubat sonundan bu yana geriliyor:
 


Bono fiyatlarındak gerileme, hisse senedi endekslerindeki tıkanma FOMC toplantısından negatif açıklamalar beklendiğine işaret ediyor olabilir.
FED, faizi Mart ayında artırmaz ama bir süredir vazgeçtiği ve demoklesin kılıcı gibi kullandığı faiz söylemini tekrar tartışmaların merkezine koyarsa piyasada ikinci çeyrek çok verimli geçmez.
FED’in faiz kararlarını ekonomik veriye göre verdiği söyleniyor. Ekonomik verilerde işssizlik oranı iyi, büyüme verisi dalgalı enflasyonda ise hedeften uzaktalar. En basitinden söylemek gerekirse ekonomik veriler açık sinyaller üretmiyor, buna bağlı olarak da bir tahmin yürütmek zorlaşıyor.
Dolar endeksi ve EUR 2015 başından bu yana yatay hareket ediyor ama Dolar endeksi desteklerinde tutunuyor ve bir atak yapmaya hazırlanıyor:
 


Biz bu resimde neredeyiz? BİST100 Aylık fiyatlara bakarsak tepeler sürekli alçalıyor:
 


Efsaneler ki dün yazmıştık Hintli yatırımcı gibi piyasada egemen oluyor. Önemli bir direnç noktasındayız ve haberler çok da iyi değil. Ülkenin içinde bulunduğu karmaşa ise tavan yapmış durumda.
USDTRY 2015 son çeyrekten itibaren yatayda, 2,86-88 arası destek olarak çalışıyor, 3-3,10 arası ise direnç:
 


Bugün, yarın yine volatilitenin dozu artacaktır, piyasaların senenin en yükseklerinde olduğu göz önüne alınırsa volatilitenin etkisinin fiyatları yukarı götürmekten ziyade aşağı götürebileceğini düşünüyoruz.
FOMC, BOJ benzeri bir şaşırtma yaparsa etkisi büyük olur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)