İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa haftalık özeti

11 Nisan 2016, 10:06 - -

BİST100 geçtiğimiz haftayı neredeyse yatay geçirdi, yükseliş %0,17 ile sınırlı kaldı.

Haftaya Amerika vadeli kontratları az da olsa düşüşle başladı. Piyasa bundan negatif etkilenebilir.

BİST50 2 haftalık getirilerin dağılımına baktığımızda VESTL, BJKAS,  KRDMD, TATGD pozitif olarak ayrışırken TOASO, VAKBN, THYAO, CCOLA negatif ayrıştı:

Geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran kaybettiren hisselerine bakalım:

 

BJKAS haftanın lideriydi, VESTL ise uun süreden bu yana ilk defa atak yaptı.

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %12,23, bu hafta bu grubun getirisi %1,96. Listede yeri en çok değişen GOODY, ECZYT ve TKNSA.

Geçen haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Geçtiğimiz hafta %0,83 düşen kaybedenler grubu bu hafta %1,26 yükseldi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar etti.

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini yine spekülatif grup oluşturuyor. YONGA isimli hisse geçen hafta %217 kazandırmıştı, bir hafta sonra %203’e geriledi. ARBUL ve TRNSK ise kaybettiren grubun liderliğini ETILR hissesine kaptırdı. ARBUL tahtası kapanmasa daha da düşecekti.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

Diplerine yakın hisseler:

TMSAN ve SNGYO dipte kalmaya devam ediyorlar.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

Büyüklerden THYAO, ISCTR, TUPRS, HALKB ucuz listede yer bulmuş durumda.

Piyasa Değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

LOGO liderliği geri aldı. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. LOGO yazılım şirketi olduğu için PD/DD değerinin yüksek çıkması normal.

PD/DD düşük şirketler:

Spor kulüpleri özellikle GSRAY, FENER, BJKAS negatif defter değerleri ile devam ediyorlar.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, ALGYO, VESTL bulunuyor. Pahalılar arasında BJKAS, CRFSA, ECILC, AFYON,FENER dikkat çekici. EV/EBITDA ucuz görünen hisselerden TRGYO,ALGYO ve EREGL bu sene performansları oldukça tamin edici devam ediyor.

BİST100 en değerli şirket 36 milyar TL, en düşük değerli şirket  174 milyon TL. KCHOL en değerli şirket olmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftanın en fazla kazandıran sektörleri SPOR ve METAL olurken SPOR hisselerinde BJKAS, METAL hisselerinde DMSAS öne çıktı. En iyi kazandıran sektörlerdeki en iyi/kötü hisseler:

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 80bin seviyesini destek yaptıktan sonra eğimi çok kuvvetli olmasa da yükselen bir kanalda ilerlemeye devam ediyor. Kısa vadeli destek 81000e yükseldi. RSI(14) aşırı alım bölgesinde değil, MACD  negatif bölgede değil ama ortalamalar aşağı yönde kesişti.

BİST100 bu sene DAX ve SPX’e göre ciddi anlamda güçlü kaldı. Grafikte görülen 83000 seviyesi ikili tepe olarak kuvvetli bir direnç sergiledi. Bu hafta endeks güç toplayabilirse 83bin bir daha denenebilir. Yeni işlem aralığı 80-83bin olarak görünüyor.

XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.

Piyasa yeni yöntemle 9,12-11,12 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 10,25, BİST30 F/K ise 10,32 oldu. BİST100 ortalamaya göre pahalı. 11,12 F/K’ya göre %7,15 ucuz. Alt banda göre %12,12 pahalı.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)