İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa haftalık özeti

28 Mart 2016, 10:05 - -

Güzide memleketimizde gündem kıtlığı hiç çekmiyoruz. Geçtiğimiz haftaya, Reza Zarrab’ın Amerika’da tutuklanması damga vurdu. Hafta boyunca anlaşarak gitti, habersiz gitti vs tartışmaları sayfaları ve ekranları süsledi. Borsada ise HALKB üzerinde yoğunlaşıldı. ISCTR ve POAS soruşturması da satış baskısını artırdı.
BİST100 geçtiğimiz haftayı %1,91 kayıp ile kapadı. Düşüş 1586 puan oldu.
Hintli alıcının da ABD savcısından korkması sonrası satışlar arttı. Haftanın ikinci yarısında ise stres azaldı ve Cuma günü kapanış pozitif oldu.
Bu hafta yabancı borsalar vadeli kontratları güne %0,2-0,3 artıda başladılar. Petrol diplerden geri geldi. Haftanın pozitif tonda başlaması olasılığı yüksek.
BİST50 2 haftalık getirilerin dağılımına baktığımızda haftanın genelinde sadece 6 BİST50 hissesi pozitif kapandı, 44 hisse değer yitirdi. Geçtiğimiz hafta bu tam tersi idi. KRDMD,DOAS,TTKOM,GARAN,MGROS,TTRAK pozitif olarak ayrışırken HALKB, ISCTR, CCOLA, AEFES negatif ayrıştı:
 

Geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran kaybettiren hisselerine bakalım:
 


KRDMD kazananların başına geçti. HALKB ve TMSAN en çok kaybettirenler oldu. Kaybettiren grubundaki kayıplar %3-8 arasında gerçekleşti ki uzun zamandır bu kadar yüksek kayıplar görmemiştik.
BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:
 


Bir önceki haftanın ortalama getirisi %8,57, bu hafta bu grubun kaybı -%1,70. Listede yeri en çok değişen BJKAS, KOZAL ve TCELL.

Geçen haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:
 


Geçtiğimiz hafta %1,15 düşen kaybedenler grubu bu hafta %0,71 düşerek zayıf kalmaya devam etmiş. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta kar etmiş.
2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini yine spekülatif grup oluşturuyor. YONGA isimli hisse geçen hafta %240 kazandırmıştı, bir hafta sonra %132ye geriledi. Liderliği OYLUM aldı. ARBUL ve TRNSK ise kaybettiren grubun liderliğini yapıyorlar. ARBUL tahtası kapanmasa daha da düşecekti.
 


Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:
 


Diplerine yakın hisseler:
 


TMSAN ve SNGYO yeni dip yapmış.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:
 


Büyüklerden THYAO, VAKBN ISCTR, TUPRS, HALKB ucuz listede yer bulmuş durumda.
Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:
 


LOGO liderliği geri aldı. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek.
PD/DD düşük şirketler:
 


Spor kulüpleri özellikle GSRAY, FENER, BJKAS negatif defter değerleri ile devam ediyorlar.
BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:
 


EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında EREGL, PGSUS, VESTL, TTKOM bulunuyor. Pahalılar arasında BJKAS, CRFSA, ECILC, KARSN dikkat çekici.
BİST100 En değerli şirket 36,1 milyar TL, en düşük değerli şirket  174 milyon TL. KCHOL en değerli şirket olmaya devam ediyor.
 


Geçtiğimiz haftanın en fazla kazandıran sektörleri BİLİŞİM ve TEKNOLOJİ olurken bu grupta LOGO-DESPC başı çekmiş. En iyi kazandıran sektörlerdeki en iyi/kötü hisseler:
 


BİST100 GÜNLÜK:
 


BİST100 geçtiğimiz hafta 80 bin seviyesini destek yaptı haftanın son iki gününde alıcılar güçlü kaldı. Cuma günü seans yatay kapadı. Günün en yükseğinden kapandı. RSI(14) aşırı alım bölgesinden çıktı, MACD  negatif kesişme yapmak üzere.
Aşağıdaki grafikte görülen DAX ve SPX e göre performans haftanın sonunda pozitif olarak ayrıştı:
 


XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.
 


Piyasa yeni yöntemle 9,12-11,12 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12.
Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 10,15, BİST30 F/K ise 10,19 oldu. BİST100 ortalamaya göre ucuz ya da pahalı değil. 11,62 F/K ya göre %9,54 ucuz. Alt banda göre %10,16 pahalı.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)