İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa haftalık özeti

21 Mart 2016, 09:59 - -

Bir hafta evvel Ankara’da insanlarımızın canını alan terör bu hafta sonu da İstanbul’da iğrenç yüzünü sergiledi. Uğursuz bir canlı bomba  hayatları söndürdü umutları kararttı. Saldırıda ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Büyük Türk Milleti hepsinin üstesinden gelebilecek güce sahiptir. Gün birlik olma zamanıdır.

BİST100 geçtiğimiz haftayı %4,49 getiri ile kapadı, endeks 3563 puan yükseldi.
Geçtiğimiz haftanın piyasa açısından en önemli gündemlerinden biri gizemli Hintli alıcı idi. Rivayete göre Hintli alıcı piyasayı yükseltmişti. Bir analist arkadaşımız ki teknik analize de meraklıdır “algoritma ile çıkan algoritma ile düşer” yorumunda bulunmuştu. Demek ki geçen hafta daha kuvvetli algoritmalar geldi ki piyasa daha da yükseldi. Yabancıların son bir ayda alımlarının toplamı ik milyar dolara yaklaştı. Sadece borsada değil tahvillerde de ciddi alış vardı.
Bu hafta yabancı borsalar vadeli kontratları güne %0,2-0,3 ekside başladılar. Düzeltme olması muhtemel,  bize de etkisi olacaktır.
BİST50 2 haftalık getirilerin dağılımına baktığımızda haftanın genelinde sadece 6 BİST50 hissesi negatif kapandı, 44 hisse değer kazandı. AEFES, TOASO,PETKM,EREGL pozitif olarak ayrışırken DOHOL, ECILC, AKSEN negatif ayrıştı:
 

Geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran kaybettiren hisselerine bakalım:
 


BJKAS yine kazananların başına geçti. CLEBI ve FENER en çok kaybettirenler oldu.
BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:
 


Bir önceki haftanın ortalama getirisi %5,85, bu hafta bu grubun getirisi %3,41. Listede yeri en çok değişen FENER ve AKENR. Diğer hisseler genelde güçlü kalmaya devam etmiş.

Geçen haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:
 


Geçtiğimiz hafta %4,17 düşen kaybedenler grubu bu hafta %2,53 pozitif getiri üretmiş. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar kar etmiş.
2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini yine spekülatif grup oluşturuyor. YONGA isimli hisse %240 kazandırmış.
 


Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:
 


Diplerine yakın hisseler:
 


TMSAN ve SNGYO yeni dip yapmış.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:
 


Büyüklerden THYAO, VAKBN ve ISCTR, TUPRS ucuz listede yer bulmuş durumda.
Piyasa değeri / Defter geğerine göre pahalı şirketler:
 


BIMAS liderliğini geri aldı. MGROS, TKNSA ve ZOREN borç/özkaynak oranları çok yüksek.
PD/DD düşük şirketler:
 


Spor kulüpleri özellikle GSRAY ,FENER negatif defter değerleri ile devam ediyorlar.
BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:
 


EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında EREGL, PGSUS, VESTL, TTKOM bulunuyor. Pahalılar arasında BJKAS, CRFSA, ECILC, KARSN dikkat çekici.
BİST100 En değerli şirket 36,8 milyar TL, en düşük değerli şirket  174 milyon TL. KCHOL en değerli şirket olmaya devam ediyor.
 


Geçtiğimiz haftanın en fazla kazandıran sektörü madencilik olurken bu grupta KOZAL-KOZAA-IPEKE başı çekmiş. AEFES hem GIDA hem SINAI endekslerini domine etmiş. En iyi kazandıran sektörlerdeki en iyi/kötü hisseler:
 


BİST100 GÜNLÜK:
 


BİST100 geçtiğimiz hafta 78-79bin arasını destek yaptı haftanın son ik gününde ise yüksek hacimle düşen trendini yukarı doğru kırdı. Cuma günü seans günün en yükseğinden kapandı. RSI(14) aşırı alım bölgesinde, MACD ise çok güçlendi.
Aşağıdaki grafikte görülen DAX ve SPX e göre performans haftanın sonunda pozitif olarak ayrıştı:
 


XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.
 


Piyasa yeni yöntemle 9,12-11,12 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12
Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K ortalama değerinin üzerine çıktı, üst bandı hedeflemeye başladı.
Cuma’dan bu yana USDTRY’de yaşanan 2,84-2,875 yükselişinin piyasayı olumsuz etkileme potansiyeli var:

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)