İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa haftalık özeti

14 Mart 2016, 11:25 - -

Dün Ankara’da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenlere  Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Büyük Türk Milleti hepsinin üstesinden gelebilecek güce sahiptir. Gün birlik olma zamanıdır.

BİST100 geçtiğimiz haftayı %2,84 getiri ile kapadı, endeks 2189 puan yükseldi.
Geçtiğimiz haftanın en önemli olayı kuşkusuz ECB Başkanı Draghi’nin basın toplantısı ve söylemleriydi. Draghi’nin basın toplantısının ilk yarısında endeksler %3’lere varan değerlendi, kapanışta ise %3’lere varan kayıplar görüldü. Cuma günü tüm düny a endeksleri Dax önderliğinde yükseldi.
Bir diğer önemli ve ilginç haberde BİST’de işlem yapan gizemli “herif” haberleri idi. En son haber ZeroHedge sitesinde çıktı:
 

Yatırım Finansman, “herif”in işlem yaptığı kurum olarak biliniyor. Grafikte de görüleceği üzere net alımlarda Yatırım Finansman açık ara önde. Bu işin bir de satış ve virman tarafları var, onlar eksik bırakılmış.
Bu kadar reklam yapıldıysa ya bu strateji bırakılıp yeni bir stratejiye geçilmiştir, ya da bu işleri yapan belirtildiği gibi Hintli bir yatırımcı değildir.

BİST50 2 haftalık getirilerin dağılımına baktığımızda haftanın genelinde çoğu BİST50 hissesinin pozitif getiri ile kapandıklarını görüyoruz, HALKB, EKGYO,AKBNK, TTKOM  ve VESTL  pozitif olarak ayrışırken ASELS, GUBRF, BJKAS  ve TAVHL negatif ayrışmış:

 

Geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran kaybettiren hisselerine bakalım:
 


IPEKE geçtiğİmiz haftanın en çok kazandıranı idi, BJKAS ve YAZIC en çok kaybettiren hisseler oldular.
Bir önceki haftanın en çok kazandıranlarına bakalım:
 


Bir önceki haftanın ortalama getirisi %9,28, bu hafta bu grubun getirisi %1,13. Bir önceki haftanın getiri lideri YAZIC  bu hafta sonuculuğa doğru inmiş.

Geçen haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:
 


Geçtiğimiz hafta %1,45 düşen kaybedenler grubu bu hafta %1,22 pozitif getiri üretmiş. İyi performans gösterenler sat , kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta küçük kar etmiş.
2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini yine spekülatif grup oluşturuyor. YONGA isimli hisse %135 kazandırmış.
 


Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:
 


Diplerine yakın hisseler:
 


ASELS ve SNGYO yeni dip yapmaya başlamışlar.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:
 


Büyüklerden HALKB, THYAO, VAKBN ve ISCTR, TUPRS ucuz listede yer bulmuş durumda.
Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:
 


BIMAS liderliğini LOGO’ya kaptırdı. MGROS, TKNSA ve ZOREN borç/özkaynak oranları çok yüksek.
PD/DD düşük şirketler:
 


Spor kulüpleri özellikle GSRAY ,FENER negatif defter değerleri ile devam ediyorlar. Listede GYO şirketlerinin sayısının fazla oluşu dikkat çekici. GYO’lar pahalı yatırımlar yapıp ucuz işlem görüyorlar. KOZAA ve IPEKE defter değerlerine göre çok ucuzlar ama kar edemiyorlar. Bu şirketlerin acilen likide edilmesi yatırımcının yararına olacaktır.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:
 


EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında EREGL, PGSUS, VESTL, TTKOM bulunuyor. Pahalılar arasında BJKAS, CRFSA, ECILC, KARSN dikkat çekici.
 


En değerli şirket 34,18 milyar TL, en düşük değerli şirket  174 milyon TL. KCHOL en değerli şirket olmaya devam ediyor.
En iyi kazandıran sektörlerdeki en iyi/kötü hisseler:
 


Bu hafta GYO hisselerine yaramış.

BİST100 GÜNLÜK:
 


BİST100 74-75 arasını destek yaptığı hafta sonrasında yükselişine devam ederek haftayı 79380 seviyesinde kapadı. Endeks düşen bir trendin içerisinde hareket ediyor: Tepeler, dipler alçalıyor.
 


Grafiklerde bir diğer zayıflık işareti ise haftanın kapanışında gelen “asılan adam, hanging man” formasyonu. Hacim geriledi, endeksi yukarı taşımaya niyetlendiler ama başaramadılar. Bir önceki günde de hacim yüksek olmasına rağmen hareket küçük kaldı, bu da uyumsuzluk demek. Bugünkü işilemler önemli, yüksek hacim düşük hareket ya da düşük hacim yüksek hareket olursa piyasanın yönünü daha iyi belirleyebiliriz.
DAX  ve SP500 endekslerine göre kur ayarlaması olmadan göreli performans 2016 yılı başından itibaren pozitif seyrediyor. Göreli güçlü trendin sonralıran gelmiş olabiliriz:
 


XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.
 


Piyasa yeni yöntemle 9,12-11,12 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12
Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,88 BİST30 F/K ise 9,93 oldu.
BİST100 ortalama F/K değerine göre %2,40
11,12 F/K değerine göre ise %12,52 ucuz durumda.
Alt banda göre ise %7,71 yukarıda.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)