İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa değeri / defter değerine göre pahalı şirketler

25 Nisan 2016, 10:20 - -

BİST100 yatay geçirdiği haftayı %0,3 yükselerek kapadı.

Son iki haftalık getirilerin dağılımı piyasanın zayıflamaya başladığını gösteriyor:

DOAS, ULKER, ENKAI, GOLTS, TOASO pozitif ayrışırken THYAO,PGSUS, GUBRF ve BJKAS negatif ayrıştılar.

Önceki hafta piyasada uzun zamandan beri ilk defa “kağıt bazında” hareketler çoğalmıştı. Endeks üzerinde çok fazla ağırlığı olmayan bir çok hisse endeksin çok üzerinde getiri elde etti. Önceki hafta kazandıran bu hisseler bu hafta kazançlarını geri verdiler.

Geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran kaybettiren hisselerine bakalım:

KORDS ve ALGYO haftanın lideriydi, KARSN düşenlerin lideri oldu. Uzun süreden bu yana düşenlerin ortalaması bu denli yüksek oldu.

Geçtiğimiz haftanın en fazla kazandıran sektörleri XHARZ ve TEKSTİL olurken XHARZ hisselerinde CUSAN, Tekstilde ise BRKO ve SKTAS öne çıktı. En iyi kazandıran sektörlerdeki en iyi/kötü hisseler:

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %9,16, bu hafta bu grubun getirisi %1,47. Listede yeri en çok değişen GSDHO, ODAS ve PGSUS.

Geçen haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Geçtiğimiz hafta %0,22 düşen kaybedenler grubu bu hafta %2,08 geriledi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar etti.

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini yine spekülatif grup oluşturuyor.

Yılın kazanalar lideri OYLUM oldu, BJKAS ikinci sırada. ARBUL ve TRNSK ise kaybettiren grubun liderliğini ETILR hissesine kaptırdı. ARBUL tahtası kapanmasa daha da düşecekti.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

Diplerine yakın hisseler:

TMSAN ve KARSN yeni dip yapmışlar.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

Büyüklerden THYAO, ISCTR, TUPRS, HALKB ucuz listede yer bulmuş durumda.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

LOGO liderliği geri aldı. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. LOGO yazılım şirketi olduğu için PD/DD değerinin yüksek çıkması normal.

PD/DD düşük şirketler:

Spor kulüpleri özellikle GSRAY ,FENER,BJKAS negatif defter değerleri ile devam ediyorlar.  Gelişmelere bakılırsa bu daha da devam edecek.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, DOCO, VESTL bulunuyor. ALGYO geçen haftalardaki hareket sonrası ucuz şirketler listesinden çıktı. Pahalılar arasında BJKAS, CRFSA, ECILC, AFYON,SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisselerden TRGYO,ALGYO ve EREGL bu sene performansları oldukça tamin edici devam ediyor.

BİST100 En değerli şirket 38,3 milyar TL, en düşük değerli şirket  182 milyon TL. KCHOL en değerli şirket olmaya devam ediyor.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 son 8 gündür neredeyse hiç değişmeden hareket ediyor, güç kayboldu. Kısa ve orta vadeli destekler 84-85 bin aralığında toplandı.  

RSI(14) 65 civarında MACD yatay seyrediyor.

Endeks DAX ve SP500e karşı geçen hafta güç kaybetti. (Kur ayarlaması yok)

XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.

Piyasa yeni yöntemle 9,13-11,13 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,13.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 10,60, BİST30 F/K ise 10,55 oldu. BİST100 ortalamaya göre pahalı. 11,12 F/K ya göre %6,67 ucuz. Alt banda göre %10,87 pahalı.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dünyada da işler iyi değilse!25 Nisan 2016 13:20

    ucuz gibi görünenlerin karları zayıfsa,borçları fazla ise ucuzluk görecedir.pahalıların da aynen borçları bu yıl karları düşürebilir.yani özetle bu yıl borsa yılı değil parayı koruma yılı kanımca.