İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

İşleri robotlar kapacak

01 Nisan 2016, 19:20 - -

İşsizlik dünyada ve doğal olarak ülkemizde en büyük sorun. Ekonomilerdeki durgunluğa ilave olarak daha can sıkıcı bir trend gelişmeye başladı. Robotlar giderek yaygınlaşıyor. Dünya robot piyasası yılda %15 büyüyor:

Dünyada 10000 işçi başına ortalama 66 kompleks üretim robotu düşüyor. Çin ortalaması Dünya ortalamasının yarısında ama son yıllarda hızla artıyor. Kore ortalaması Çin’in 13 katı, Almanya ise 292 robot ile ortalamanın bir hayli üzerinde. Robot hikayesi yeni başlıyor olabilir.

Türkiye’deki durumu bilemiyoruz ama komşuda pişer bize de düşer hesabı robotların yurtdışındaki gelişmelere paralel olarak bizde de artmasını beklememiz gerekir.

Danışmanlık devi Mckinsey,  Amerika’da 800 değişik iş kolunu robotlaşma açısından analiz etmiş.  Hangi işleri ne oranda robotlar alabilir sorusuna cevap aramışlar. İş kollarının 2000 değişik aktivitesini potansiyel 18 otomatikleştirilebilir yetenekle karşılaştırmışlar. Analize göre varolan işlerin %45’i halihazırdaki teknoloji ile robotlaştırılabilir ki bu da yaklaşık 2trilyon USD işçi ücretinin ortadan kalkabileceğini gösterir. Eğer robotlar konuşulanları anlayıp işleyebilirlerse işlerin %13’ü daha robotlaştırılabilir.

Büyük rakam! İnsana ihtiyaç kalmayacak demektir. I, Robot filmi gerçek olmaya başlıyor.

Rapora göre robotlar sanıldığı gibi düşük ücretli ve vasıfsız işçi çalıştırmayı gerektiren işlerin tamamını almayacaklar.  

Hızlı yemek sektöründe çalışnların işlerinin %74ü robotlaşma potansiyeli taşırken kamyon şoförlerinin işleri %69 robotlaşabilir.

Yüksek ücretli işler de robotlardan kaçamıyor: Doktorların %23’ü, hemşirelerin %29’u, Şirket yöneticilerinin (CEO) %25i robotlar tarafından değiştirilebilir.  Eczacıların işlerinin %47’si, pilotların işlerinin %72si robotların eline geçebilir.

Robotların işinizi almasının önüne geçmek mi istiyorsunuz? McKinsey’e göre yaratıcılık ve duygulara hitap edecek işlere yönelebilirsiniz. Bu kategoriler şimdilik emniyetli.

Aşağıdaki grafikte işleri robotlaşma potansiyeline göre inceleyebilirsiniz. Dairelerin büyüklüğü o iş kolundaki çalışan sayısını gösteriyor.

Grafiği kaynağında daha yüksek çözünürlükle incelemek için resmin üstüne veya bu linke tıklayabilirsiniz.

Kaynaklar:

http://www.visualcapitalist.com/domo-arigato-mr-roboto-chart/

http://www.visualcapitalist.com/charting-automation-potential-of-u-s-jobs/

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)