İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Eski bir manipülasyon hikayesi

06 Nisan 2016, 14:13 - -

Orhan Bey’in maniplatörlerle ilgili yazısını okuyunca bir arkadaşımdan dinlediğim eski bir manipülasyon hikayesini anımsadım.

Sene 1998. Kerli felli bir adam ve yanında yardımcısı ofisten içeri girerler. Hesap açmak istediklerini söylediklerinde en yakın müşteri temsilcisi yardımcı olur.

Adam kendi anlatımına göre oldukça zengin, gün görmüş biridir ama borsadan anlamaz. Adı yanlış hatırlamıyorsam Kaya. Yardımcısı da Buğra B. Bu ikiliden zengin olan Kaya Bey borsadan anlamıyor, yardımcısı Buğra B. ise iyi borsacı. Bu ikili vekalet ilişkisi ile iş yapacaklarını beyan ediyorlar.

Hesaplar açılıyor, bir miktar para transfer ediliyor. Müşteriler işlem yapmaya başlıyorlar.

Genelde ADEL Kalemcilik hisselerinde işlem tercih ediliyor.

Müşteri parası kadar alıyor satıyor kar zarar neyse hesabında karşılayacak kadar tutar daima bulunuyor.

Daha sonra ortaya çıktı: Bu arkadaşlar aracı kurumların İzmir şubelerinde de benzer senaryolar ile hesaplar açmışlardı. Toplamda işlem yapılan aracı kurum sayısı 7ye ulaşmıştı.

Peri masallarında anlatılır ya az gittik uz gittik dere tepe düz gittik sonra bir baktık ki bir arpa boyu yol gitmişiz şeklinde, müşteri ve yardımcısı aynı bu format ile 1-1,5 ay boyunca düzenli işlem yapıp kurumların güvenini kazanıyorlar.

Güven kazanma aşamasını bu şekilde geçirdikten sonra esas plana odaklanıyorlar.

İzmir şubelerini seçmelerinin amaçlarından biri de  denetimin yeterince sıkı olmayışı, otomasyondan kaynaklanan zayıflıklar gibi konular olsa gerek.

Günü tam hatırlamıyorum, o zaman seans 16:30da kapanıyor.

Müşteri/yardımcısı ellerinde olmayan ADEL senetlerini ikinci seans tavan fiyata satışa yazıyorlar. Buna da kimse uyanamıyor.

Seansın sonuna 1-2 dakika kala ADEL hareketlenmeye başlıyor ve tavan fiyatlar çalışıyor. Müşteri/yardımcısı heyacanlı ve adrenalini yüksek bir şekilde müşteri temsilcilerini arayıp “çabuk çabuk tahtayı tavan kapayacaklar biz de açığa düşeceğiz aman bizim mal gitmeden tavandan alış yapalım” nidalarıyla ADEL’i tavandan 7 kurumdan birden hatırı sayılır miktarda alıyorlar.

Maniplatörün daha sonra başına bela olacak bir ayrıntıyı ise unutuyorlar: Tahtadaki satış adedi toplam halka açık hisse adedinden daha fazla.

Neyse seans kapanıyor, teyitler verilecek müşteriler aranıyor.

O da ne ne Kaya Bey ne de Buğra Bey telefonlarını açmıyorlar.

Aracı kurumların her birinde ayrı bir panik.

Bir aracı kurum genel müdürü akıl edip işlemlerin dökümünü çıkarıyor, bakıyor ki 7 ayrı kurum var. Karşılarında da Taib Yatırım Menkul Kıymetler var. Durumdan şüpheleniyor ve tek tek kurumları arıyor. Ortaya çıkıyor ki tüm kurumlarda aynı senaryo çalışmış. Hepsinde saygın kerli felli adam ve yardımcısı var. Gün sonunda aracı kurumların teyitleri için telefona çıkmıyorlar. Halbuki telefona çıksalar paralar x yerden gelecek deseler aracı kurumlar uyumaya devam edecek.

Tüm kurumlarla konuşulduktan sonra bir şekilde satıcının ünlü bir spekülatör olduğu anlaşılıyor. Kurumlar yana döne işlemleri iptal ettirmenin yolunu arıyorlar ama nafile, borsa başkanlığı nuh diyor peygamber demiyor. Borsa başkanlığı ayrıca aracı kurumları suçlayıp yaptırmasaydınız diye de çıkışıyor. İşlem yapılan gün böylece kapanıyor.

Akşamında nasıl telefonlar döndü bilemiyoruz. Ertesi gün herkes ofise geliyor gerginlik had safhada. T+1 gününde işlem iptal olmazsa t+2 de iptali neredeyse imkansız. Kurum yetkilileri toplanıp borsaya gidiyorlar ve dertlerini anlatıyorlar. Spekülatörün yaptığı hata, dolaşımdaki hisseden fazlasını satışta olması sebebi ile işlemler iptal ediliyor.

Bunun sonucunda da pek çok kişi işinden oluyorlar.

O günlerden bu güne değişen tek şey sanırım taktikler ve içi boş tehditler.

Manipülasyon isteği ise her zaman canlı ve her zaman müşterisi de hazır.

Geçmişte yaşanan bu ve benzeri onlarca olaydan ders alındı mı zannetmiyorum, ders alınsa önüne geçilirdi. Hoş biz lokale bakıyoruz ama yurt dışında da örneğin Bernie Madoff saadet zincirini yıllarca sürdürebilmişti.

Manipülasyonun cazibesine kapılmak, kısa süreli karların büyüsü altında duygusal hareketler yapmak bir iki defa kazandırır ama devamı gelmez, size kazandıranlar 5 TL bile olsa onun hesabını tutup geri almak için tüm marifetlerini ortaya koyarlar.

Manipülasyonsuz borsada bol kazançlar!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FATİK YURT26 Nisan 2016 10:58

    ORHAN ABİ SANA ÇOK ÖMENLİ BİRKONU SÖYLECEM HAKAN KÜRKLÜ TMPOL MAL PAZARLIYOR ALİ OKTAY DA %30 VERİYOR ABİ BU KONUYU YAZ ABİ ACİL BOMBA HABER