İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BİST30 volatilitesi artabilir

04 Temmuz 2017, 10:18 - -

Borsa 2017 yılında rekor üstüne rekor kırıyor. Son 2 aydır neredeyse her hafta tarihi rekor tazelendi. Seviye olarak rekorlar dikkat çekerken volatilite olarak rekorlar dikkat çekmiyor. 2017 yılında BİST30 tüm zamanların en düşük volatilitesinde seyrediyor. Kapanış verilerinden ve son 10 yıl kullanılarak formüle edilen GARCH (1,1) volatilite bu sene nisan ayında tüm zamanların en düşük değerini gördü:

Fiyat ve volatilite arasındaki ters ilişki grafikte açıkça görülüyor: Volatilite artarken fiyatlar düşme eğiliminde, düşerken ise artma eğiliminde. Özellikle çok yükselen volatilite ve beraberinde getirdiği panik sonraki dönemler için iyi bir alım fırsatı geldiğini söyleyebiliyor. Düşük volatilite fiyatlar tepe yaptı anlamına gelmiyor, genelde düşük volatilite bir dönem sürüyor. Buradan şu sonuca varabiliriz: Düşüşler çok ani, derin ve korkutucu. Yükselişler ise zamana yayılıyor. Düşüşün korkusundan kurtulamayan yatırımcılar yükselen trend boyunca terste kalıyorlar.

Bizdeki volatilite düşüşü elbette diğer piyasalardan bağımsız gelişmedi, VIX endeksi de benzer bir trend içerisindeydi:

Volatilitenin düşmesi borsa kadar TL’ye de yaradı, ocak ayında %10 değer yitiren TL bu kayıplarını geri aldı:

BİST30 1 aylık gerçekleşmiş volatilite tarihsel diplerde:

Geçmişe göre neredeyiz volatilite konisi ile görebiliriz:

Volatilite çok çok geriledi. Vatandaş bu işten para kazandı mı? Varantlara bakarsak kazanmadı:

Volatilite düşüşünden bu sene en çok varant ihraç edenler daha sonra da opsiyon satanlar kazandılar. Yatırımcı bu yatırım araçlarında kar etmeyi bırakın büyük ihtimalle zarar etti.

Volatilite uzun süredir düşük seyrediyor, daha da düşer mi bence çok olası değil. Bu şekilde devam eder mi? Bir süre daha edebilir.

Dünya borsalarını Trump rüzgârı şişirmişti. Trump ile değerlenen tüm yatırım enstrümanları fiyatları geriledi ama borsalar daha direniyorlar. FED, ECB, BOJ her ne kadar parasal sıkılaştırma yapacaklarını iddia etseler de şu sıralar sadece lafta kalıyorlar. Gerçekten parasal sıkıştırma başlarsa gelişmekte olan piyasaların daha fazla etkilenmesini beklemek için kahin olmaya gerek yok.

Önümüzdeki dönem volatilite artışının sahneye çıkacağı dönem olacak.

Stratejileri volatiliteye göre kurmak ve volatilite yatırımı yapmak karlarda fark yaratacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)