İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BIST global piyasalardan ayrışıyor mu?

06 Ocak 2015, 15:24 - -

Dün global piyasalar ağır satış baskısı altındayken BIST’in geneline yayılan alımlar sonrası %1 yükselmiş olması akıllara hemen Türkiye pozitif olarak mı ayrışıyor sorusunu getirdi. Dünkü grafiklere bakalım:

1.    Panelde SPX’e göre son 5 yıllık performansı göreceksiniz. Hisse senetleri piyasası amiral gemisine karşı olan performansımız önemli: Pozitif olduğu dönemler BİST’in ralli dönemleri. Negatif olduğu dönemler ise düşüş. 
Son 10 yılda SP500 endeksine göre getirileri aşağıdaki grafikte gösterdik. Bu grafiğin üst bölgesini daha önce paylaşmıştık. SP500 endeksi pek çok trendin kesiştiği özel bir noktada bulunuyor. Trendler son 3 günlük satışlara bakıldığında kırılmış durumda. Uzun vadeli trendlerin kırılmış olması da büyük düzeltmeleri peşinde getirebiliyor.

Yukarıdaki grafikte BIST100 endeksinin SP500 endeksine göre daha zayıf olduğu 4 dönem gerçekleşmiş. Bu dönemlerin hepsinin ortak özelliği kısa sürmüş olması. 1 ile etiketlenen dönemde BİST düşerken SP500 gerilememiş, aynı şekilde 3 bölgesinde de Türkiye’ye özel gelişmeler söz konusu olmuş olabilir. 4 bölgesi SP500 endeksinin son büyük rallisinin başlangıcı. BİST, SP500deki hareket kalıcı hale gelmeye başlayınca yükselişe başladı (2014-Ekim sonrası)
3 Bölgesi çok önemli. Bu bölgede SP500 endeksi çok düştü. Bu çapta bir düşüşe karşı gelişmekte olan endekslerin dayanmasının mümkün olmadığını düşünüyoruz.
S&P500 satışlar derinleşmeye başlarsa bizde de satışlar artacaktır. Endeksin geldiği yer itibarı ile portföy koruması oluşturmak getiriden bir miktar fedakârlık getirmekle birlikte olabilecek fırsatlarda işlem yapılması imkânını verebilir.
2.    Panelde EEM hissesine göre rölatif performans gösterdik. Bu hisse, gelişmekte olan piyasaları temsil etmekle birlikte Brezilya ağırlıklı. Diğer gelişmekte olan borsalar ile olan performansımızın çok önemli olmadığını düşünüyorum.
3.    Panelde ise DAX endeksine karşı performansı ele aldık. DAX, bizim anan ticari ortağımız olan Avrupa bölgesinin en güçlü endeksi. DAX a göre performans artışı son 10 yılın sıklıkla ziyaret edilen 0 bölgesine geldi. 
4.    Bu bölgede RUSSELL 2000 endeksine göre olan performansı inceledik. Amerika’nın küçük şirketlerini barındıran bu endeksin BİST100’e iyi bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Adnan Bey’in yazılarında gördüğümüz kadarı ile BİST dâhilinde hisselerin yarısı 150milyon TL ve altında değerlere sahip. RUSSELL200’e göre performans artışı geldiğinde BİST ciddi ralli yapıyor.
BİST100 endeksi, önemli direnç seviyelerinde daha önce söylediğimiz gibi opsiyonlar iyi bir alternatif olabilir. Opsiyon söz konusu olduğunda volatiliteye bakmamız gerekir. 2500 veri ile hesapladığımız GARCH(1,1) ve fiyat grafiğini aşağıda gösterdik:

En çok işlem görenler:

ATM seviyesine en yakın 2 varant: OZDVB 105000 ve OZDVC 110000. 
OZDVB  0,64-,65 arasında işlem görüyor. Volatilite kotasyonları %28,35-%28,67
OZDVC 1,12-1,14 arasında işlem görüyor. 1,14 fiyata göre volatilite %28,26, 1,12 fiyata göre volatilite %27,63.
GARCH(11) volatilite %24 civarında idi, bu rakama bakarak volatilite kotasyonlarının yukarıda olmakla birlikte çok yüksek olmadığını söyleyebiliriz.
Bir sonraki yazımızda örnek bir portföyün varantlar ile koruması nasıl yapılabilir konusuna eğileceğiz.

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)