İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Altın, EUR, USDTRY

22 Mart 2016, 11:50 - -

Geçtiğimiz hafta altın hakkında yazdık ve yükseliş yerine düşüşün daha olası olduğunu iddia ettik. Son bir haftada altın haberleri bizim medyamızda çoğaldı, altın önerenlerin sayısı da arttı. Altın fonları en iyi getiren fonlar oldu ve yatırımcıya tavsiye edilmeye başlandı.
Altın 1040-1280 hareketini yaparken sessiz kalan analist çoğunluğu şimdi altını önermekte bir sakınca görmemeye başladı. Altın 1280 tepesinden sonra 1225e kadar geriledi, sonrasıda ise 1240-65 arasında hareket etmeye başladı. Bu şekilde bir kanaldaki hareketler analistlerin kendilerini güvende hissetmesine ve cesur öneriler yapmalarına yol açar.
JP Morgan hisse değil altın alın dedi:
 


Ya da HSBC analistleri altını yükseltecek 3 sebebi buldular:
 


Altın yükselişte:
 


Daha ilginç bir haber:
 


Yukarıdaki haberler sadece son bir haftada sitemizde yayınlandı, diğer medya yayınlarında ve öneriler listesinde de altının prestiji gün geçtikçe yükseldi.
Altın aylık grafiği aşağıda gösterdim:
 


Altın 1999-2011 yükselişinin %50 geri çekilme seviyesinde (1) detek bulduktan sonra %38,2 (2) seviyesine yükseldi. Burada aynı zamanda kuvvetli bir direnç gözlemliyoruz. Altın yatırımcısının en son isteyeceği şey bu direncin altını başladığı yere göndermesi olacaktır. Suriye savaşının bitmiş/bitmeye yakın olması, Rusya’nın Suriye’den çekilmesi, Amerikan başkanlık seçimine çok az kalmış olması petrol fiyatının bir dengeye kavuşması altının güvenli liman özelliğini ve bu yöndeki yatırımcısını sekteye uğratabilir. Altın (2) ile gösterdiğimiz direncin üstünde kapanış gerçekleştirebilirse yeniden yükseliş trendine döndü diyebiliriz. Altın güçlü bir dirençle karşı karşıya.
EURUSD ECB açıklaması sonrası düştü/çıktı 500 baz puan oynadı. Tüm stoplar alındı. Şimdi neredeyse yatay seyrediyor. EURUSD paritesinin neden yükseldiği ya da değerlendiği konusunda bir fikir olduğunu sanmıyorum. Avrupa ekonomisi kötü, anormal bir parasal genişleme ilan edildi, faizler eksiye indi. Faizler daha da eksiye inmeyecek diye bir para birimi değerlenmesi mantıklı gelmiyor.
Altına benzer grafiği EUR için çizdiğimizde EUR’un 0,8-1,6 yükselişi sonrası %61,8 geri alım seviyesinde (1,1265) oyanlandığını görüyoruz. Önemli destek ise 1,05 bölgesinde:
 


EUR alım yönünde ancak 1,13 üzerindeki kapanışlarda ilgi duymak gerekir. 1,08-1,1320 ECB hareketini yaptıktan sonra enerjinin kaybolduğunu düşünüyorum. 1,1220 altına gerilerse satışlar derinleşir tekrar 1,10 civarına inebiliriz.
USDTRY hafta sonu yaşanan trajik olaylar sonrası dün sakin başladı ve olumlu seyretti diyebiliriz. Bugün sabah ise çok önemli bir haberle uyandık: Reza Zerrab Amerika’da tutuklandı. Detayları sitemizde mevcut. Bu ismin Amerika’da tutuklanmasını oldukça önemsiyorum, komplo teorilerine girmeye gerek yok ama tutuklanması madinar diyelim. Bu durum açıklığa kavuşana kadar USDTRY üzerinde baskı oluşabilir:
USDTRY 3,20-2,75 hareketini gerçekleştirdi ama bu geri çekilme çok düşük kaldı. Yükseliş enerjisi devam etme olasılığı yüksek. 3 bölgesi kritik.
 


Amerika haberleri netleşene kadar portöfyleri korumaya almak doğru davranış olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)