İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Altın Cot –Commıtment of Traders raporu

18 Mart 2016, 13:28 - -


Son yazımızda altın düşer mi sorusunu yöneltmiştik. FED’in beklenenden daha yumuşak açıklamaları sonrası altın 1225-1270 hareketini gerçekleştirdi fakat 1283 üzerinde kapanış yapamadı.
FED öncesi-sonrasını grafikte inceleyelim:
 


FED her ne kadar güvercinimsi bir açıklama yapmış olsa da altın FED açıklamasına gelene kadar 1040-1285 hareketini yapıp,  ciddi oranda yükselmişti. FED öncesinde 1225e geriledi, açıklama sonrası 1280 üstüne atamadı.
Amerikan vadeli piyasaları işlem yapanları çeşitli sınıflara ayırıyor: Commercial (Ticari), Large Speculator (Büyük spekülatör), Small Speculator (Küçük Spekülatör) vs. Bu ayrıma göre de COT-Commitment of Traders , işlem yapanların pozisyonlarını yayınlıyor.
Son açıklanan rapor aşağıdakı şekilde:



Aşağı doğru sarkan pozisyonlar “commercial, ticari” işlem yapanların pozisyonları ve tarihsel büyüklükte kısa pozisyona sahipler.
Poziyonların gelişimi:



Ticarilerin boğa oranları %27, büyük spekülatörlerin %76, küçük spekülatörlerin ise %62.
Geçmişte ticarilerin büyük açık pozisyonları sonrası altın fiyatların dramatik hareketler olmuş.
Benzer bir grafik gümüş COT raporunda da görülüyor:
 


Altın ticari açık pozisyonları Ekim 2015 ve Mayıs 2015’de bu düzeylere yaklaşmış ve ikisinde de 100 dolardan fazla düşüşler gerçekleşmiş.
Ticari-spekülatör genelde ters hareket ediyorlar ve ticariler çoğu zaman kazanan tarafta yer alıyorlar. Ticari kategorisinde ilgili malın üreticileri sınıflandırılıyor. Bu üreticiler, kontratların vadesinde genelde fiziki teslimat yapabiliyorlar.
Üreticilerin fiyatların daha da yükseleceğine inanmadıkları bir yerde spekülatörler fiyatları ne kadar yukarı çekebilir?
Altın grafiklerde zayıf duruyor, düşüş yükselişten daha olası.
İyi hafta sonları ve bol kazançlar
NOT: Yazdıklarımız sadece eğitim amaçlıdır, yatırım tavsiyesi değildir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)