SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıNAKİT GİRİŞİNDEN PAYINI ALIR-
SORU : Vakıfbank’ın açıkladığı bilançosunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Kârın düşük gelmesinin sebebi nedir? Gönderen : İsmail Balcı14.04.2024, 09:14

Vakıfbank açıkladığı 2023 yıl sonu mali dönemde kârını yüzde 4,28 oranında artırarak 25,05 milyar TL’ye çıkardı. 2023 enflasyonu nazara alındığında elde edilen kârın zayıf büyüdüğünü söylemek yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte bankanın bir önceki yıl oldukça yüksek bir kâr artışı geçekleştirdiğini de göz ardı etmemeli. Bu itibarla bir önceki yıl gerçekleşen hızlı kâr artışının 2023 yılında sindirildiği şeklinde değerlendirilebilir. Borsada değerlendirmede bulunurken firmaların geçmiş verilerinden yararlanılır. Bununla birlikte daha da önemli olan ileriye dönük beklentiler olduğu da göz ardı edilmemeli. Bankaların ileriye dönük büyümelerinde genel ekonomiye ilişkin gelişmeler, faiz oranlarındaki artış veya bankaların likiditesini artıran kararlar önemli faktörler arasındadır. Neticede otoritelerin verdiği kararlara bağlı olarak bankaların ellerindeki nakdi daha serbest kullanabilme imkanı kârlılıklarını büyütebilmelerine ya da daraltmasına yol açabilmekte. Yatırımcısının da buna bağlı olarak banka hisselerine ilgisi artıp azalabilmekte. Aynı şekilde dışardan yurda gelen nakdin gideceği önemli adresler arasında ilk sırada bankacılık sektörü geldiğini de hatırlatmakta yarar var. Bu olasılık da sektördeki hisselerin dinamizmini yüksek tutuyor. Vakıfbank da böylesi bir nakit girişinde payını alabilecek bankalar arasında yer alıyor. Söz konusu durum uzunca bir süre yatayda dalgalı bir seyir izleyen hissenin yukarıya yönelmesinde gözlenen bir diğer motivasyon kaynağı. Hisse, iki yıla yakın süredir yükseliyor. Temmuz 2022’de 3,41 TL’den başlayan çıkışı arada sert satışlar gözlense de devam etti. Son işlem gününde kapanışını 17,27 TL’den gerçekleştirdi.

VAKIFLAR BANKASI VAKBN

Alış0,00

Satış19,61

Gün İçi En Düşük19,40

Gün İçi En Yüksek20,36

PD/DD0,81

FK5,57

Fiyat19,61

Değişim1,34%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI