E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüzde 40’lık yükseliş yeterli mi?---

Yüzde 40’lık yükseliş yeterli mi?

Yüzde 40’lık yükseliş yeterli mi?
07 Temmuz 2023 - 08:49 borsagundem.com

BIST 100 Endeksi 6 bin puan üzerinde tutunmada başarılı olsa da buradan uzaklaşmada zorlanıyor. Bu tür sert hareketler sonrası bir sindirme dönemi yaşanması şaşırtıcı olmuyor.

Ocak ayı başında gördüğü zirve sonrası mayıs ayının sonuna kadar aşağı yönlü bir trend izleyen Borsa İstanbul aradığı hikayeyi seçim sürecinde buldu. BIST 100’de 24 Mayıs’tan sonra başlayan yükseliş bu hafta %40’a ulaştı. Yaşanan bu hızlı yükselişe rağmen borsamızın pahalı hale geldiğini söylemek mümkün değil. Hatta orta vade için hala ciddi bir potansiyel taşıdığını da düşünmeye devam ediyoruz. Buna karşın son yükselişlerde özellikle de 22 Haziran’daki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası başlayan yükselişte boşluklarla geçilen alanlar tedirginlik oluşturuyor. BIST 100 Endeksi 6 bin puan üzerinde tutunmada başarılı olsa da buradan uzaklaşmada zorlanıyor. Bu tür sert hareketler sonrası bir sindirme dönemi yaşanması şaşırtıcı olmuyor. Bu dönem bir düzeltmeyle geçebileceği gibi bir süre aynı seviyelerde patinaj çekilmesi şekliyle de olabilir. Kısa vade için biraz nakitte biraz da olası bir düzeltme başlangıcına karşı tedbirli ilerlemekte fayda var. Orta vadede potansiyeli yüksek görsek de bunun borsada doğrusal bir çizgi şeklinde gerçekleşmeyeceğini kabul etmek lazım.

Borsamız neyi satın aldı?

Borsa İstanbul’da yılbaşından sonra başlayan sınırlı düzeltme ve devamında şubat ayı başında yaşanan deprem keyifleri kaçırmıştı. Üstüne mayıs ayındaki seçim sürecinin getirdiği belirsizlikler eklenince bekle gör politikası birçok yatırımcının tercihi oldu. Bu dönemde geçtiğimiz yıl akla dahi gelmeyen mevduat, altın, yurtdışı piyasalar ve dövizin ciddi bir alternatif haline gelmesi de portföylerde dağılımın bu alanlara kaymasına neden oldu. Seçimle birlikte yeni bir dönem, yeni bir hikaye başlayabileceği algısı ve Borsa İstanbul’un artık sürdürülemeyecek kadar iskontolu hale gelmesi ilginin bir anda borsaya dönmesine neden oldu. Yaşanan son yükselişte bu durumun etkisinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Seçimin geride kalıp ekonomi yönetimin netleşmesi ve son olarak 22 Haziran’daki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası verilen mesajlara piyasaların bir kredibilite açmış olması da yükselişin %40’ı bulmasını sağladı.

TCMB temmuz toplantısı kritik

Yaşanan hızlı yükselişin ardından hafta içinde meclise sulan kurumlar vergisi artışı haberine rağmen Borsa İstanbul güçlü kalmayı başardı. Buna karşın gerek son günlerde yurtdışı piyasaların negatife dönüşü gerekse 20 Temmuz’da gerçekleşecek TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi piyasaların TCMB’yi bir kez daha test etme riski göz ardı edilmemeli. TCMB bu testi de başarı ile geçebilecek olur ise daha istikralı bir fiyatlamanın önünün açılacağını düşünüyoruz. Son iki çeyrek finansal sonuçlarının deprem ve seçim nedeniyle tam olarak fiyatlanamadığı Borsa İstanbul’da ikinci çeyrek finansal sonuçları yeni bir heyecan yaratabilir. Bunun için bahsettiğimiz gibi TCMB’nin 20 Temmuz toplantısında piyasa beklentilerini ıskalaması gerektiğini düşünüyoruz.  

Sözün özü, borsamız yıl sonunu kapsayacak şekilde orta vadede hala çok ciddi bir potansiyel taşımakla birlikte 20 Temmuz TCMB toplantısının ilk kritik viraj olacağını düşünüyoruz.

PhillipCapital’de hesap açarak size özel atanan uzman danışmalarımızdan destek almak isterseniz linkteki formu doldurun sizi arayalım. https://t.co/7ic5QPa8IQ

S&P500 Endeksi’nde yükseliş sürecek mi?

Ham petrolde dalgalı seyir sürüyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)