E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtiçinde enflasyon ve globalde PMI dataları öne çıkıyor---

Yurtiçinde enflasyon ve globalde PMI dataları öne çıkıyor

Yurtiçinde enflasyon ve globalde PMI dataları öne çıkıyor
03 Aralık 2020 - 09:21 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapması öngörülüyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,02 değer kazanarak günü 1.325 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 30,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,61 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,30 değer kazandığı günde, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,81 ile spor, en çok kaybettiren ise yüzde 1,36 ile tekstil deri sektörü olduğu görüldü.

Avrupa borsaları günü karışık bir seyirle tamamladı. Kapanışta, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,58 ve Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,52 düşüşle ile tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,03 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,23 değer kazandı.

ABD borsaları günü karışık bir seyir ile tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi, yüzde 0,20 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,18 değer kazanırken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,05 değer kaybetti.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yayınladığı Bej Kitap raporunda, 12 Fed bölgesinin çoğunda büyümenin devam ettiğini belirtirken, dört Fed bölgesi "çok az veya hiç büyüme" olmadığını ifade edildi. Diğer yandan, dört Fed bölgesi de ekonomik aktivitenin kasım ayının ilk yarısında yavaşlamaya başladığını belirtildi. Şirketlerin görünümlerinin pozitif olmaya devam ettiği ile ilgili mesajlara yer verilen Bej Kitap raporunda, bununla birlikte iyimserliğin azaldığı da kaydedildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinde yaptığı konuşmada, Merkez Bankası'nın devasa tahvil satın alma programını azaltmak için acelesi olmadığını ifade ederken, ancak ABD merkez bankasının da bunu artırmaya hazır olduğuna dair de bir işaret vermedi. Başkan,bankanın Covid-19'la mücadele konusundaki kararlılığını vurgulayarak, "Bu konuda önceliğimiz gerçekten iyi olana kadar ekonomiyi desteklemeye devam etmek olduğunu belirtti. Başkan, salgının ekonomiyi maruz bıraktığı tehlikeyi gerçekten çok açık bir şekilde aştığımızı hissedene kadar faiz oranlarımızı düşük tutacağız ve araçlarımızı çalışmaya devam ettireceğiz." dedi.

Bugün, Yurtiçinde TÜİK tarafından açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi dataları talip edilecek. Global piyasalarda ise Hizmet PMI verileri izlenecek. Ayrıca, Euro Bölgesi Perakende Satışlar ve ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuru Sayısı gün içerisinde, diğer önemli veriler olarak takibimizde olacak.

Yeni işlem gününde, Çin’de özel sektör tarafından açıklanan Caixin İmalat PMI Kasım ayı datası beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Global tarafta, risk iştahının seyri fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ederken, Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinde kısa vadede fiyatlamalarda ayrışmanın devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Ticaret Bakanlığı 2020 yılı Kasım Ayı Veri Bülteni; Genel Ticaret Sistemi’ne göre 2020 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla İhracat, % 0,95 azalarak 16 milyar 88 milyon dolar ve İthalat, % 16,07 artarak 21 milyar 158 milyon dolar oldu. Dış Ticaret Dengesi Kasım ayında 5.071 milyar Dolar açık verdi

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri raporuna göre; Eylül 2020 dönemine ait Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri Tablosu değerlendirildiğinde; Ağustos 2020 verilerine göre varlıklar 1.547 milyon dolar artarken, yükümlülükler 1.580 milyon dolar azalmıştır. Net Döviz Pozisyonu Açığı ise 162.276 milyon Dolar olarak gerçekleşmiş ve Ağustos 2020 dönemine göre 3.127 milyon dolar azalmıştır.

• ABD’nin seçilmiş Başkanı Biden yönetimi için Hazine Bakanı olarak seçilen Janet Yellen, Delaware'de güncel ekonomik ve politik sorunlar ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. Yellen, Amerikan’ın küresel liderliğini yeniden tesis etmeye vurgu yaptı. Yellen konuşmasında "Tarihi bir krizin içindeyiz" ifadelerine değindi. (Kaynak: Bloomberght)

• ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Kasım ayında 307 bin ile Temmuz'dan bu yana en zayıf artış gerçekleşti.

• İngiltere, Pfizer Inc. ve BioNTech SE'nin geliştirdiği Kovid-19 aşısını onaylayan ilk ülke olduğu basında yer aldı.

• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada; "Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye'ye 11 Aralık'tan sonra gelmesi beklenmektedir. Bakan, Aşılamanın dört evrede yapılacağını belirtirken, "İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacağını" ifade etti. “İkinci aşamada, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır” dedi. “Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsadığı” belirtildi. “Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır”. Dedi. (Kaynak: Bloomberght)

• ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ABD Senatosu Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer, koronavirüsü etkileriyle mücadele için getirilmesi planlanan yeni teşvik paketinde 908 milyar dolarlık büyüklüğün görüşmelerin temelini oluşturması gerektiği haberi basında yer aldı. (Kaynak: Bloomberght)

• ABD Temsilciler Meclisi Çinli şirketlerin ABD borsalarından çıkarılmasına olanak sağlayan düzenlemeyi onayladığı basında yer alırken, teklifin yasalaşması için ABD Başkanı Trump tarafından onaylanması bekleniyor.

• ABD, Sincan Üretim ve İnşaat Şirketinden (XPCC) pamuk ürünlerinin ithalatı yasakladı. ABD yönetimi, Temmuz ayında, ABD'li şirketleri bu bölgede iş yapan Çinli şirketlerden ürün almaması konusunda uyardığına dair haberler basında yer almıştı.

• Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Kar satışları, orta vadeli trendi bozacak hacimde değil

Piyasalar enflasyon verisine odaklandı

Endekste sıkışma içindeki hareket devam ediyor

Borsada yatay açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)