E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKar satışları, orta vadeli trendi bozacak hacimde değil ---

Kar satışları, orta vadeli trendi bozacak hacimde değil

Kar satışları, orta vadeli trendi bozacak hacimde değil
03 Aralık 2020 - 09:16 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor

“Reflasyon” teması etrafındaki fiyatlama stratejileri devam ediyor. “Zayıf Amerikan doları” yaklaşımı başta FX çaprazları olmak üzere tüm finansal varlık gruplarında nefes alımına imkan tanıyor. Daha önce aşağı yönde geçmek için iki kez 91.75 bölgesine deneme yapan ve kırmakta başarısız olan DXY bu kez eğilimini kuvvetlendirdi ve zayıflama isteğini genele yaydı. EURUSD paritesi 10 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek olan ECB toplantısı öncesinde Nisan 2018’den bu yana test ettiği en yüksek seviyelerinde fiyatlanırken henüz resmi makamlarda daha önceki 1.20 geçişinde gözlemlenen uyarı mekanizmalarının çalıştırılmadığı görüldü. Muhtemelen doğru olan da bu. Zira küresel eğilime karşı FX piyasalarına sözlü ve/veya doğrudan müdahalede bulunmakta tarihte başarısız deneyimler ile dolu. Şu an için global yaklaşım enflasyon beklentilerindeki toparlanma, aşı çalışmalarından gelen pozitif akışın global GSYH eğilimine katkı sağlayacağı ve bunun da riskli varlıklarda pozisyon almayı kolaylaştıracağı şeklinde. Rüzgara karşı durmak anlamsız.

Her ne kadar böylesi bir risk iştahı ortamından söz ediyor olsak da geride kalan gün içerisindeki FX piyasası geçişkenliğinin gelişmekte olan ülkeler nezdinde farklı resim oluşumlarına işaret ettiği görüldü. Doğu Avrupa ve diğerleri şeklindeki farklılaşmada Türk lirası da %-0.35 ile yerini negatif tarafta aldı. BİST 100 endeksi kapanışı 1325 puan seviyesindeki kapanışı ile neredeyse yerinde sayarken, seans içerisindeki volatiliteye not düşmek gerekiyor. Ülke risk primi ise %2 gerileme ile 372bp seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

EMEA bölgesi endekslerinde genel risk algılamasına karşı karışık seyirlerde gün sonu işlemleri takip edildi. Euro Stoxx 50 %-0.11, FTSE 100 %1.23, DAX %-0.52 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.86 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla iyimserliğin genele yayıldığı görüldü. Majör ABD endekslerinde Nasdaq %-0.05 ile yatay-negatif kapanış yaparken, Dow Jones ve S&P 500 %0.2 yükseldi.

Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da yükselişe katılım sağlarken, Bovespa %0.43, Merval ise %0.65 ile izlendi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları dün izlenen yükselişlerin ardından karışık seyrediyor. TSİ 08.10/ NKY 225 %-0.13, Hang Seng %0.56, CSI 300 %-0.11 ve KOSPI %0.23 ile işlem görmekte. Offshoreda USDCNH paritesi 6.5472 ile fiyatlanırken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5592 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyesi olarak 1290-1245, direnç olarak
ise 1350 puan seviyelerini izliyoruz. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken
artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme
potansiyeline sahip. 6 Kasım sonrası gözlenen işlemlerdeki ciddi yükselişin ardından kar realizasyonu eğilimleri 30 Kasım gününde gözlenen şekilde devam edebilir ve fakat orta vadeli görünümü bozacak ölçekte görmüyoruz.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesinibekliyoruz. Günlük grafikte 7.76 destek, 7.85-7.92 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri
sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz.
Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.2090 bölgesinin geçilmesi durumunda hareket 1.22 potansiyeli ile yoluna devam edebilir. Şu an için
kalıcı 1.20 üzeri eğilim beklentisinde değiliz.

Piyasalar enflasyon verisine odaklandı

Endekste sıkışma içindeki hareket devam ediyor

Borsada yatay açılış bekleniyor

Günün önemli şirket haberleri 03/12/2020

Yabancıların alım satım yaptığı hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)