E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtiçi piyasalar olumsuz havadan etkilenmedi---

Yurtiçi piyasalar olumsuz havadan etkilenmedi

Yurtiçi piyasalar olumsuz havadan etkilenmedi
12 Kasım 2021 - 08:30 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 24.898 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 197 kişi olarak açıklandı.

Sağlık Bakanı Koca: Yaklaşık 8,6 milyon kişi zamanı gelmiş olan 2. veya 3. doz aşısını yaptırmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mülteci krizinin Türkiye tarafından kaynaklandığını söylemek gerçekten nankörlüktür.

Erdoğan, stratejik ortak olarak tanımladığı Macaristan'la ilişkileri daha da ileri seviyeye taşıyacaklarını söyledi.

SPK: 100 milyon TL'nin altında halka arzlar "Borsa'da Satış" yöntemiyle yapılacak .

Dışişleri Bakanlığı, THY’nin Belarus seferlerinde yasadışı göçmen taşıdığı iddialarıyla ilgili açıklamasında “Türk Hava Yolları gibi küresel çapta saygınlığa sahip bir şirketimizin hedef alınmasını kasıtlı buluyoruz.” dedi.

Belarus Başkanı Lukashenko, Polonya’nın göçmenlere sınırı kapatması halinde AB için kritik öneme sahip Yamal boru hattından gaz aktarımını durduracağını söyledi.

Japonya ile ABD, ikili iş birliğini güçlendirerek serbest ve açık Hint-Pasifik vizyonunun gerçekleştirilmesinde beraber çalışmayı hedeflediklerini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, öncelikli gündemlerinde emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili çalışma bulunmadığını duyurdu.

ABD Başkanı Biden, Ağustos ayında Senato ve geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen 1,2 trilyon dolarlık altyapı yatırım paketinin uygulanmasını denetlemek için bir yönetici atayacak.

Çayırhan Termik Santrali , özelleştirme kapsamına alındı.

İstanbul Fırıncılar Odası'nın ekmek fiyatlarının 2 TL'den 2,5 TL'ye çıkmasını öngören zam talebi İTO tarafından kabul edildi.

Ne Olacak?

Yurtiçinde Piyasa Katılımcıları Anketi (TCMB Beklenti Anketi) yayımlanacakken, Sanayi Üretim Endeksi ve Perakende Satış verileri açıklanacak.

Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretim Endeksi ön planda olacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Çarşamba günü açıklanan ABD’deki enflasyon verisi risk iştahını azalttı. Özellikle artan petrol fiyatlarının ve enerji maliyetleri enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratırken, ABD'de TÜFE verisi %6,2 açıklandı. Asya tarafında da Çin tarafından açıklanan yüksek enflasyon etkisi ve gayrimenkul şirketi Evergrande’nin temerrüde düşüp düşmeyeceği endişesi ile yatay seyir hakimdi.

Yurtiçi piyasalar ise küresel piyasaların aksine olumsuz havadan etkilenmedi. Güne yatay başlayan endekste öğleden sonra alımlar hızlandı. Petrokimya ve otomotiv sektörü payları önderliğinde endeks dün de yeni kapanış rekorunu kırdı.

Yurtiçi yerleşikler geçtiğimiz hafta 274 milyon dolarlık hisse, 38 milyon dolarlık DİBS aldı. TCMB tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki haftaya göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,6 milyar dolar azalarak 233,3 milyar dolara yükseldi.

Eylül ayındaki 100 baz puanlık faiz indiriminden bu yana Dolar / TL tarafındaki yükseliş devam ediyor. ABD tarafındaki verilerin olumlu gelmesi ile ekonomik toparlanmanın hızlanacağı düşüncesi ve geçtiğimiz hafta Fed faiz toplantısında varlık alım programı tarihlerinin kesinleşip, 2022’ye kadar faiz artırımı olmayacağı ile küresel piyasalarda değer kazanan dolar, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini baskıladı. Ekim ayındaki TCMB faiz kararında 200 baz puanlık indirim çıkması sonrası değer kaybı hızlanan TL varlıklarda, 18 Kasım’da yapılacak TCMB faiz kararında indirim olabileceği algısı ile kayıplar hızlanıyor. Son zamanların küreseldeki büyük endişesi olan enflasyon verisi ABD tarafında daha da çok merak ediliyor. Çünkü Fed Başkanı Powell her konuşmasında ‘yüksek enflasyon geçici vurgusu yapıyordu. ABD tarafında dün açıklanan yıllık TÜFE son 31 yılın en yüksek TÜFE verisi olarak kayıtlara geçti. %5,6 olan beklentilerin üstünde %6,2 açıklanmasının ardından, güvenli limanlara geçiş hızlanırken, Dolar / TL 9,98 ile rekor tazeledi. Dolar / TL’de 10,00 psikolojik direnç olarak ön plana çıkıyor.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Perşembe günü 1.782 - 1.816 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.797 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 9.539 artarak 655.775 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.774 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.818’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.870 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.767 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.808 ve 1,818 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.780 ve 1.767 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Yabancı portföylerindeki değişim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandasgozuyle14 Kasım 2021 18:12

    Dolarla mi maaş alıyorsun sorusuna cevap veremeyen ahmet hakan.. Dolar la maaş alırsan sıkıntı yok zaten.. Dolar kaça giderse gitsin... Dolarla harcama yaparsan sıkıntı ;petrolden gaza ,elektrikten gecmedigin yollara kadarrrrr......

  • Peker12 Kasım 2021 09:39

    Borsa dolar bazında bedavayken nasıl etkilensin.

  • Ferdi12 Kasım 2021 08:55

    Dolar 10 lira oldu. En düşük emekli maaşı 160 dolar.