E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtdışı hisse senedi piyasaları, kazanımlarını eritiyor---

Yurtdışı hisse senedi piyasaları, kazanımlarını eritiyor

Yurtdışı hisse senedi piyasaları, kazanımlarını eritiyor
14 Ağustos 2023 - 08:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtdışı hisse senedi piyasaları, temmuz sonuna kadar elde ettikleri kazanımları ağustosla birlikte hafiften eritmeye başladılar.

ABD’de enflasyon rakamları beklentilerle uyumlu gelse de, ay başından bu yana S&P 500’deki konsolidasyonu durdurmak için yeterli olmadı. Ancak umutlar yüksekti: TÜFE Çekirdek enflasyonu, bir önceki aya kıyasla +%4,8’den yıllık bazda +%4,7’ye geldi.

Aynı zamanda, işgücü piyasası iyi durumda kalmaya devam ederken, petrol fiyatlarındaki son toparlanma Fed’in amacına yardımcı olmuyor ve parasal sıkılaştırma döngüsünün devam edeceğine dair korkuları artırmaya devam ediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yükselmeye devam ederken, 30 yıllık tahvil %4.189 seviyesindeydi ve bu 2011’den beri görülmemiş bir seviye.

Faiz oranlarında daha fazla bir artış, Nasdaq 100 liderliğindeki ABD hisse senetleri üzerinde bir kez daha olumsuz bir etki yaratabilir.

Cuma günü açıklanan ABD üretici fiyatlarının beklenenden biraz yüksek olması bu baskıya işaret ediyor.

Döviz piyasalarında euro, ÜFE’nin ardından dolarda hafif bir yükselişe geçmesine rağmen 1,10 USD seviyesinin altında kalmayı sürdürüyor.

Petrol fiyatları yükseliş eğilimini sürdürüyor. Son OPEC tahminleri, kartelin piyasanın yılın ikinci yarısında sıkılaşacağını doğrulamasıyla mevcut eğilimi destekledi. OPEC, sağlam ekonomik büyüme sayesinde küresel talebin gelecek yıl günde 2,25 milyon varil  artmasını bekliyor. Ancak Suudi Arabistan sıkı üretim kontrollerini sürdürecek.

Yine beklentiler konusunda, Uluslararası Enerji Ajansı, daha önce 1,15mn varile kıyasla 2024’te 1 mn varil artması beklenen küresel talep büyümesi tahminini aşağı yönlü revize etti. Ajans, faiz artırımlarının küresel ekonomi üzerindeki etkileri konusunda temkinli olmaya devam ediyor ve gelecek yıl talep büyümesinin %70’inden fazlasını oluşturması beklenen Çin’in önemini vurguluyor.

Başka bir deyişle, eğer Çin gelecek yıl tökezlerse, petrol talebindeki tüm büyüme duman olacak. Fiyatlar açısından Avrupa Brent ham petrolü, varil başına 86.40 ABD Doları ile yılın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor. ABD WTI da US 82.50 ile yıllık zirvesine yakın.

Bu hafta şirketler için oldukça sakin geçecek, ancak ekonomik veri akışını durdurmuyor. Japon GSYİH’sı ve Çin üretimi ve tüketimi, ABD’deki perakende satışlar ve Empire State endeksi,  Philly Fed endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları ve son Fed toplantı tutanaklarını takip ederken, Mali tablolarını açıklayacak şirketler arasında teknolojide Cisco ve Tencent’in yanı sıra Home Depot ve Walmart bulunuyor.

Yurtiçinde ise cuma günü açıklanacak olan TCMB Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde enflasyon, kur ve cari açık beklentilerine dikkat edeceğiz.

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 14/08/2023

 

Buğday fiyatları Rus saldırısıyla sıçradı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)