E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanistan'da on binler hayat pahalılığı nedeniyle genel greve gitti---

Yunanistan'da on binler hayat pahalılığı nedeniyle genel greve gitti

Yunanistan'da on binler hayat pahalılığı nedeniyle genel greve gitti
06 Nisan 2022 - 19:59 borsagundem.com

Yunanistan'da hayat pahalılığı nedeniyle birçok iş dalı ve devlet dairesi, on binlerce kişinin katılımıyla 24 saatlik genel greve gitti

Yunanistan'da uzun zamandan bu yana ilan edilmeyen genel grevler tekrar kendisini göstermeye başladı.

Yunan İşçileri Genel Konfederasyonu (GSEE) ile Yunan Devlet Memurları Sendikası'nın (ADEDY) ortaklaşa düzenlediği 24 saatlik genel greve birçok iş dalı ve devlet dairesi katıldı.

Yunanistan Parlamentosu önünde iki ayrı protesto gösterisi düzenlendi. Bunlardan biri ADEDY ile GSEE'nin; ikincisi ise Yunanistan Komünist Partisi'nin himayesi altındaki işçi sendikası PAME üyeleri yer aldı.

ULAŞIM DURDU, UÇAK SEFERLERİ AKSADI

On binlerce kişinin katıldığı genel grev, Selanik ve Patras gibi kentlerde de düzenlendi.

24 saatlik grev boyunca otobüs, tramvay, metro, tren ve adalar arası gemi seferleri durduruldu. Uçak seferlerinde aksaklıklar yaşandı.

İşçi ve memur sendikaları hep bir ağızdan "hayat pahalılığını" hedef alan sloganlarında "maaşlara zam" ve "13. ve 14. ikramiye maaşların tekrar uygulanması" gibi taleplerini dile getirdi.

Aksi halde grevlerin devam edeceği uyarısında bulunan sendikalar, Yunan hükümetinden "AB'nin dayattığı kemer sıkma politikasına son vermesini" istedi.

Grev çerçevesinde düzenlenen protesto gösterilerinde ayrıca Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi için sloganlar atıldı, pankartlar açıldı.

İTHAL MALLARDAKİ PAHALILIK MARKET VE PAZAR FİYATLARINI VURDU

Yunanistan'da son zamanlarda özellikle Ukrayna savaşından bu yana kaydedilen hammadde ve ithal mallarında gözlenen pahalılık market ve pazar yerlerindeki raflara yansımaya başladı.

Yunan hükümeti, ekonomik zorlukların bilincinde olduğunu; sendikaların grev hakkını saygıyla karşıladığını ve halkın refah düzeyinin artırılması için her türlü önlemi almaya çalıştığını açıkladı.

Yunanistan, 2010 yılında patlak veren ekonomik krizle mücadele sırasında Yunan halkının geliri yüzde 40 oranında gerilemiş; AB ve IMF'nin mali yardımlarıyla ülke iflasın eşiğinden dönmüştü.

YUNANİSTAN'IN IMF'YE BORCU KALMADI

Ekonomik kriz ortamında 2015 yılında iki kez üst üste yapılan seçimlerde ilk defa iktidara gelen radikal sol parti SYRIZA hükümeti AB'nin koştuğu ekonomi şartlarına karşı çıkmış; ancak bunda başarılı olamayınca 2019 seçimlerini kaybederek yerini muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'ne (YDP) bırakmıştı.

Kiryakos Miçotakis hükümeti ise 2019'dan bu yana AB'nin koştuğu şartları uygulaması sonucunda ülke ekonomisini düzlüğe çıkarmayı başardı.

Yunanistan, IMF'den aldığı 7,8 milyar euro düzeyindeki kredi borcunun son taksidi olan 1,8 milyar euroyu önceki gün ödeyerek IMF ile olan hesabını kapatmış oldu.

Vergi ve ekonomi paketinin 4 maddesi TBMM'den geçti

 

İngiltere'de akaryakıt fiyatlarında tarih kitaplarına geçecek artış

 

İngiltere'den Sberbank ve Moskova Kredi Bankası'na yaptırım

 

BİST, 2 hissede tedbir uygulanacağını açıkladı

 

Yunanistan'da un ve yağ satışına kota

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)06 Nisan 2022 22:52

    Temek gıdaya ulaşımda sorun yaşamayan yunanistan, demek Bizim gibi et alamsa, süt alamasa, otomobile benzin alamsa ortalığı yakıp kavuracaklar :D Biden bile sadece 40 yılda ilk kez oluşian enflasyon yüzüne oy kaybına uğradı. ABD liler yaşam konforu mu olumsuz etkiliyor Rusya başarısını ekonomik alımlarım gölgeliyor diyor.  : D Demokrasi böyle bişi. Oy verdim ama eleştiririm. Oy attım ama şuan durumumdan şikayetçiyim eyy oy verdiğim duy sesimi, yüzünü göremez oldum mesajı bunlar :D Acaba Yunanlı bankanlar kaç maaş alıyor ? 3 - 5 maaş çıkarsa bu yunan ayaklanması artar :D 

  • baran07 Nisan 2022 05:09

    Hoop şimdi Yunan avukatlığına soyunmuş sırıtık palyaço!   Ne omurgasız bir şeysin sen!  Bir de cümle sonlarına sırıtık ifadeler koyunca nasıl bir mal olduğun tam ortaya çıkıyor.  Be Allah ın dangalağı ne biliyorsun sen daha mı iyi daha mı kötü yaşadığını?   Yok illa ki kötüleyecek ya!   Karaktersiz acuze seni!

  • baran06 Nisan 2022 21:02

    Küreselciler Dünya yı yeni bir düzene hazırlıyorlar!   Önce ulus devlet kavramını sonra din ve ahlak kavramını unutturacaklar!  Bütün Dünya  kendi devletine cazgırlık yaparak bir şekilde tahribata uğratacaklar!  Daha sonra Çin benzeri bir sistem Dünya ya kabul ettirilmeye çalışılacak!  Her şey  kendi ideolojilerine konumlu olacak basın, medya, teknoloji   Örneğin kendi ideolojisi ile bir tiyatro ya da sinemaya  ailecek gidildiği zaman derhal puan verilecek örnek ve uygun vatandaş olmak yolunda puanı yüksek olanlar daha özellikli konuma sahip olacak!  Niyetlerinin bu olduğu çok açık Bunak Baydın ağzından kaçırdığı kelimelerden ''yeni Dünya düzeni''  kast ettiği bu.  Ama unuttukları bir şey var!  ''Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır.''   Yeryüzünde Allah a iman eden tek bir kişi kalana kadar sizin pis düzeniniz ile mücadele edecektir.

  • baran07 Nisan 2022 05:06

    Dediğimi anlamaktan aciz acuzeler!    Yazdıklarım size beş gömlek büyük geliyor belli ki!   Yunanistan ın protesto etmesi  ki daha önce de etmişti  Amerikan sömürgesi haline gelmiş olmasını engellemedi.  Hadi şimdi ikille bakiim.

  • Mucise Reis ;)06 Nisan 2022 22:55

    Hahaha, oy verdin diye her hataya imza atıp savunmak zorunda değilsin :D millet için partiler var, partiler için bir millet yok. Yunanistanlılar geçmişinden veri Agora meydanlarına kadar filozaflara kadar git oku önce :D yani adamların eleştirme, toplu protesto gösteri vb alışkanlık kültürleri var. Oy verdikleri başaramıyorsa, halkın sesini duymuyorsa protestlarla duyururlar. Ne yapacaklardı ? Yunanista nın sahibi yunan halkı, krallık yok orada .Herkes işini yapar, işini yapamayan uyarılır. Hak istenir. Abuk subuk yazıp, kendini ramazan eğlencesi yapma buralarda :D fikirli olsun yazıların.

  • Hayırdır birader?06 Nisan 2022 21:42

    Ne alaka? Adamlar demokratik haklarını kullanarak zamlara direniyorlar sen kel alaka konulara girmişsin. Bu grevden hiç mi ders çıkarmadın, konumuz din mi şimdi?

  • azmi06 Nisan 2022 20:57

    Komşu kadar olamadık ya

  • Gökhan07 Nisan 2022 06:07

    Olamayız kardeşim demokrasi yakalaması zor bir hedef.Dürüstlük , kardeşlik , ırk ayrımı yapmayan insana insan gözüyle bakan anlayış , eleştiri saygı sevgi çerçevesinde ne kadar güzel hak , insan sandalyeye çıkıp her düşüncesini tepkisini saygı sevgi çerçevesinde söyleyebilmeli işte o zaman güçlü bir ülke oluruz.

  • Sıradan biri06 Nisan 2022 20:51

    Biz ise her yapılan zamma yarabi şükür diyoruz.

  • Fantikitos Karakontis06 Nisan 2022 20:09

    Edirneye gelin sizde ucuz ucuz alın eur bozdurup denyolar bulgarlar kadar olamadınız.