E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor ---

Yükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor

Yükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor
03 Haziran 2020 - 09:30 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne alımlarla başlaması ve yükseliş eğilimini devam ettirmesi bekleniyor.

BİST: Güne alıcılı başlangıç yapan BIST-100 endeksi günü %0,77 yükselişle 108.097’den kapattı. Bankacılık endeksindeki üç günlük pozitif ayrışma dün yerini hafif negatif bıraksa da endeksteki yükselişin devamı durumunda cazip değerlemeler nedeniyle önümüzdeki dönemde bankacılık endeksindeki güçlenmenin devam etmesi beklenir.

Global risk alma iştahı majör ekonomilerin normalleşmeye başlamasıyla güçlenmeye devam ediyor. Yurtdışı borsalar günü yükselişle kapatırken, ek önlem paketi beklentileriyle Dax endeksi günü güçlü yükselişle kapattı. BIST yurtdışı borsalardaki eğilime paralel yükseliş eğilimini devam ettiriyor. Risk iştahındaki artışla DXY dolar endeksi düşüşüne devam ederken TL, EM para birimlerine paralel günü güçlü değer kazancı ile tamamladı. CDS’ler de günü 510 seviyelerine gerileyerek kapattı.

Borsalardaki yükseliş eğiliminin devam etmesine rağmen VIX volatilite endeksi 27 seviyelerinde ve 26 seviyeleri altına gelemiyor. VIX endeksinin 32 seviyesi üzerine yönelmesi ABD borsalarında kar satışlarının tekrar güçleneceğine işaret edecektir. Endeksin 25 altına gelmesi ise piyasaların normalle döndüğüne ilişkin güçlü bir işaret verecektir. ABD ile Çin arasındaki gerilimin yükselmesi ve ABD’deki sokak eylemlerinin şiddetlenmesi borsalarda kar satışlarını tetikleme riskine sahip. Ancak majör ekonomilerin normale dönmesi ve en kötünün geride kaldığı beklentisiyle borsalardaki yükseliş eğiliminin kısa vadede devam etmesi beklenmektedir. Son dönemde yurt dışına korelasyonu artan BIST’in de bankacılık endeksi öncülüğünde yükselişine devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün yurtiçinde TÜFE enflasyon verisi takip edilecek, medyan piyasa beklentisi aylık %0,90 artış iken bizim tahminimiz %1,0 seviyelerinde bulunmaktadır.

Yurtdışında ise ABD’de açıklanacak veriler takip edilecek. ABD ve Dax vadeli endeksleri BIST kapanışına göre %1 üzeri yükselişle seyrediyor. Asya borsalarında da güçlü yükseliş eğilimi var. Endeksi güne alımlarla başlaması ve yükseliş eğilimini devam ettirmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları: USD/TRY paritesi dün 6,7156-6,7359 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %1,39 oranında değer kaybıyla 6,7219 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %1,18 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında dün %11,62-%11,83 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 21 baz puan düşüşle gün içinde gördüğü en düşük seviye olan %11,62’den günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem: TÜİK bugün saat 10:00'da Mayıs ayı enflasyonunu açıklayacak: Aylık TÜFE enflasyonu beklentimiz %0,80’lik medyan piyasa beklentisine (ortalama tahmin: %0,9) %1,0 seviyesinde bulunuyor.

Tahminimize göre, yıllık enflasyon da %10,94’ten %11,0’e hafif yükselebilir. Ancak, bu aya özel olarak, tahminlerde ciddi sapmalara yol açabilecek önemli belirsizlikler bulunduğunu belirtmek gerekiyor.
Ay içinde sebze fiyatlarında önemli düşüşler gördüğümüz için ve önceki ayların yüksek artışlarının aksine işlenmiş gıda fiyatlarının da yataya yakın seyretmesi nedeniyle, tahminimizde gıda enflasyonunu -%1,5 olarak öngördük. Ancak, gıda enflasyonu göstergelerinden hem  TÜRK-İş’in açıkladığı Ankara için mutfak harcaması, hem de İTO’nun açıkladığı İstanbul enflasyonunun gıda kalemi yüksek artışlara işaret ederek bizim eksi gıda enflasyonu öngörümüzle çelişiyor TÜRK-İş araştırması %2,7, İstanbul gıda enflasyonu ise %0,8’lik bir artışa işaret ediyor. Geçmişte TÜİK’in resmi verileri ile her iki göstergenin ciddi anlamda çeliştiği aylara şahit olduysak da, bu yüksek rakamlar bizim enflasyon tahminimiz için yukarı yönlü bir risk anlamına geliyor. Enflasyona ilişkin bir diğer belirsizlik de son dönemde veri toplamanın zorlaştığı hizmet ve giyim alt kalemlerinden kaynaklanabilir. Hatırlanacağı gibi, bu kalemlerde geçtiğimiz ayki fiyat artışları, veri toplamaya ilişkin sıkıntıların da etkisiyle, tarihsel ortalamalarının çok altında kalmıştı. Bu durum bu aya ilişkin tahminler için bir belirsizlik yaratıyor. Nitekim, gene İstanbul enflasyonunun giyim kalemine bakıldığında, Mayıs’ta tarihsel ortalamasının oldukça üzerinde bir artış olduğu görülüyor, ki bu da gıda kalemi gibi enflasyon tahminimiz için yukarı yönlü bir risk oluşturabilir. Hükümetin ay içinde sigarada asgari maktu vergi tutarını arttırması, bazı markalarda (ucuz sigaralarda) %15 civarı artışlara yol açtı. Ancak, zamma maruz kalan sigaraların enflasyon sepeti içindeki ağırlıklarını tam olarak bilemediğimizden, enflasyon tahminlerinde tütün kalemi kaynaklı da bir sapma görülebilir. Son olarak, TL’deki değer kaybı (son dönemde bir miktar geri çekilmiş olsa da) ve bir dizi üzerine getirilen gümrük vergi artışları da temel mal grubu enflasyonunda bir yükselişe yol açacak. Ancak çok sayıda ve farklı türlerde ürüne ilave gümrük vergisi gelmiş olması nedeniyle, bunların enflasyon sepetine yansımasını öngörmek de zor görünüyor.

Özetle, aylık enflasyonun doru bir şekilde öngörülmesi her zaman zor olsa da, yukarıda saydığımız bir dizi belirsizlik kaynağı, bu ayın enflasyon tahminini daha da zorlu kılıyor. Buna göre, Mayıs ayı TÜFE enflasyonunun tahminlerden her iki yönde de ciddi anlamda sapabileceğini düşünmekle beraber, risklerin daha çok yukarı yönlü gözüktüğünü söyleyebiliriz. Mayıs’ta ihracat geçen aya göre iyileşirken, ithalat düşmeye devam etti: Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı öncü veriye göre, ihracat Mayıs’ta geçen yalın aynı ayına göre %41’lik düşüşle10 milyar $ seviyesinde gerçekleştiyse de, önceki ayın 9,0 milyar $’ına göre bir miktar toparlanması, Nisan’da ekonomik aktivitede dibin göründüğüne dair yeni bir işaret oldu. Öte yandan, geçen ay 13,6 milyar $’a kadar gerileyen ithalat bu ay da gerilemeye devam ederek 13,4 milyar $’a düştü ve bu da geçen yılın aynı ayına göre %27’lik bir düşüşe işaret etti. Özellikle tüketim malı ithalatının 1,1 milyar $ ile Ocak 2006’dan beri en düşük düzeye inmesi, TL’deki zayıflıkla beraber, salgına bağlı olarak tüketici güvenindeki düşüşün, ve bir ölçüde de karantinalar nedeniyle lojistik sıkıntıların sonucu. Normalleşme adımları ile Haziran’da ihracat ve ithalatta bir miktar toparlanma beklenebilir, ancak salgın önceki seviyelere yakın bir zamanda ulaşılamayabilir. Bu sonuçlara göre, geçen yılın aynı ayında 1,7 milyar $ seviyesindeki dış ticaret açığı 3,4 milyar $’a ulaşırken, 12-aylık birikimli açık da 38,4 milyar $’dan 40,1 milyar $’a yükseldi. Bu aynı zamanda Mart sonunda 1,4 milyar $ artıda olan cari dengenin, Mayıs sonu itibariyle 8,5 milyar $’lık bir açığa dönebileceği anlamına geliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)