E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYükselen enerji fiyatları merkez bankalarının kararını etkiler mi?---

Yükselen enerji fiyatları merkez bankalarının kararını etkiler mi?

Yükselen enerji fiyatları merkez bankalarının kararını etkiler mi?
28 Şubat 2022 - 08:51 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Çok sayıda senaryoyu özetlemek kolaydır, ancak en olası olanı daraltmak imkansızdır. Ukrayna'daki çatışmanın daha uzun sürmesi ve tırmanması tüm varlık sınıflarını vuruyor ve yaygın riskten kaçınmaya neden oluyor. Yüksek enerji fiyatları bir endişe kaynağı olacak ve merkez bankalarının parasal sıkılaştırma ile nasıl ilerleyeceği konusunda belirsizlik yaratacaktır.

Ve haftasonu gelişmelerine bakalım.
S&P, Rusya'nın uzun vadeli Döviz cinsinden kredi notunun "BBB-"den "BB+"ya ve uzun vadeli yerel para cinsinden kredi notunu da "BBB"den "BBB-"ye çektiğini aktarırken, Moody's'den yapılan açıklamada ise Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyon sonrası Rusya'nın "Baa3" ve Ukrayna'nın "B3" olan kredi notlarının "düşüş için" incelemeye alındığı açıkladı.
Avrupa Birliği , ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada, Rusya'ya karşı uygulanacak ilave ekonomik yatırımlar konusunda ortak açıklama yayımladı. İlk olarak, seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkartılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz.

Bu, Rus bankaların uluslararası finansal sistemle bağlantısının kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerinin zarara uğramasını sağlayacaktır (Amerika Birleşik Devletleri ve diğerleri, devlet kontrolündeki VTB gibi borç verenlerin varlıklarını şimdiden dondurdu ve yerel bankalarla işlem yapmalarını yasakladı) ve "Rusya Merkez Bankası'nın uluslararası rezervlerini yaptırımlarımızın etkisini zayıflatacak şekilde kullanmasını engelleyecek kısıtlayıcı önlemler almayı taahhüt ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Norveç fonu tüm Rus yatırımlarından çekiliyor, BP Rosneft'de bulunan 20% hissesini satma kararı aldı, SocGen ve Credit Suisse Rusya ile tüm emtia ticareti finansmanını durdurdu. İsviçre de Rus varlıklarını donduracağını açıkladı.

Ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Avrupa Birliği ilk kez saldırı altındaki bir ülkeye silah ve diğer teçhizatın satın alınmasını ve teslimatını finanse edecek, dedi. Sonrasında da; Rusya'ya ait, Rus tescilli veya Rus kontrolündeki uçaklar için AB hava sahasını kapattı, Rus devlet televizyonu Russia Today ve haber ajansı Sputnik'i yasaklayacaklarını açıkladı.

Tabii ki neden Ukrayna diyoruz ama Rusya’nın Ukrayna'yı işgal sonrası Finlandiya ve İsveç tehtitlerinin etkisini unutmayalım.

Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu’nun, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" açıklaması, ki bu Türkiye’nin Rusya savaş gemilerine, Karadeniz’deki üslerine dönüş yolunda olanlar hariç, Boğazları kapatıyor demek.

Rusya arzının çatışma nedeniyle kesintiye uğramasıyla arz ve talep arasında bir dengeye ulaşmak zor olabileceğinden, enerji krizi daha uzun sürebilir. Yüksek enerji fiyatlarının büyüme ve enflasyon görünümü üzerinde çeşitli sonuçları olacak ve bu nedenle merkez bankası politika sıkılaştırmasını etkileyecektir. Daha yüksek enflasyon büyüme görünümünü yavaşlatacaktır. Hanehalklarının satın alma gücünde azalma yaşayacak ve bu da özel tüketimi azaltacaktır. Ve daha yüksek enflasyon normalde merkez bankalarını para politikasını sıkılaştırmaya zorlar ama bu sefer hızın biraz gecikmesi mümkün çünkü mücbir sebep var.

Doların görünümü, riskten kaçınma hissi ile desteklendiğinden iyileşti. Ve Fed'in para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırmaya devam etmesi ve ECB'nin para politikası normalleşme hızını hızlandırma konusunda tereddüt etmesi daha olası hale geldi. Bununla birlikte, Fed'in faiz artırımlarına yönelik beklentiler geçtiğimiz hafta boyunca geri çekildi. Yıl sonundan önce 165 baz puanlık artırım fiyatlanırken, geçen hafta bu beklenti de 15 baz puanlık indirime gidildi.

Bu haftanın verilerinin faiz artırımı beklentilerini değiştirip değiştirmeyeceğini görmek ilginç olacak. Fed Başkanı Powell’ın bu hafta Kongre’de yapacağı konuşma, faiz mesajları açısından yakından takip edilecek.

En önemli veri ABD’den Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam raporu olacak ve özellikle ortalama kazançlara odaklanacağız.

Euro Bölgesinde ise tüm gözler Çarşamba günü açıklanacak enflasyonda olacak. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile enerji ve tarım piyasalarında bir sarsıntı oldu. Brent petrol 100 USD işaretini geçti , TÜFE sepetinin %10,9'unu oluşturan enerji, Ocak ayındaki %5,1'lik baskının %3,1'ine zaten katkıda bulunmuştu ve o zamandan beri enerji fiyatları beklenenden çok daha fazla arttı genel beklenti de Manşet enflasyonun yukarı yönlü riskleriyle birlikte %5,3'de oluştu.

Günün önemli şirket haberleri 28/02/2022

 

Metal fiyatlarında Rusya endişesi sürüyor

 

Borsada açığa satış tedbirleri bugün de devam edecek

 

Rusya piyasaları alt üst oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)