E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek tahvil getirileri ekonomiyi iki kez batırabilir---

Yüksek tahvil getirileri ekonomiyi iki kez batırabilir

Yüksek tahvil getirileri ekonomiyi iki kez batırabilir
25 Ekim 2023 - 13:13 borsagundem.com

ABD'de tahvil getirileri yükseliyor. Uzmanlar, bunun ekonominin zor durumda olduğunun net bir göstergesi olduğunun altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de uzun vadeli tahvil getirileri rekor düzeyde yüksek seyrediyor. Geçmiş tecrübeler ise bu durumun ekonominin çöküşü anlamına geldiğini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tarihsel veriler, ABD Hazine tahvil getirileri en son bu kadar yüksek seyrettiğinde, ekonominin ‘iki kez’ çöktüğünü bulguluyor.

Tarih tekerrür mü ediyor?

Bloomberg’den Ye Xie ve Michale Mackenzie'nin haberine göre, yatırımcıların ekonomide henüz bir şeylerin bozulmamasına şaşırmasının iyi bir nedeni var: ABD devlet tahvili getirileri en son bu kadar hızlı yükseldiğinde, ülke arka arkaya resesyonlara girmişti.

Finansal sistem genelinde paranın maliyeti için önemli bir temel olan 10 yıllık Hazine getirisi, son üç yılda tam yüzde dört puandan fazla artış göstererek bu hafta 2007 yılından bu yana ilk kez kısa süreliğine yüzde 5'in üzerine çıktı. Paul Volcker'in enflasyonu düşürme çabalarının 10 yıllık tahvil getirisini neredeyse yüzde 16'ya çıkardığı 1980'lerin başındaki artıştan bu yana bu, en büyük artış anlamına geliyor.

Bir bakıma benzerlikler sürpriz değil çünkü Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranı artışları o zamandan bu yana görülen en agresif kampanya olarak öne çıkıyor. Bu benzerlikler, zamanın ne kadar da değişmediğini göstermesi bakımından da önem taşıyor.

İki durgunluk

1980'lerde para politikası saldırısı iki durgunluğa yol açtı. Bugün ise ekonomi kötümser tahminlere meydan okumaya devam ederken, Atlanta Fed'in tahmini üçüncü çeyrekte büyümenin muhtemelen ivme kazandığını gösteriyor.

Elbette Volcker döneminde politika daha kısıtlayıcıydı. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, tüketici fiyat artışlarına göre ayarlanan ‘gerçek’ 10 yıllık Hazine getirisi, 1981 yılı ortalarında dönemin ikinci gerilemesi başladığında yüzde 4 civarında seyrediyordu; şu anda ise yüzde 1 civarında.

Ancak ekonomideki bu şaşırtıcı güç, yine de, Fed'in faiz oranlarını yüksek tutacağına dair artan inancın etkisiyle tahvil getirilerinin son birkaç ayda keskin bir şekilde yükseldiği piyasalara büyük miktarda belirsizlik enjekte ediyor.

Bu tür bir dayanıklılığın sürdürülüp sürdürülemeyeceği henüz bilinmiyor. Milyarder yatırımcı Bill Ackman, ekonominin hızla yavaşladığını söyleyerek uzun vadeli tahvillere karşı düşüş yönlü bahislerini kapattığını açıkladı.

Temel senaryo ‘sert iniş’

Ancak 2023 yılı da, Fed'in yön değiştirmesiyle tahvil piyasasının toparlanacağı yönündeki beklentilerle birlikte benzer çağrılarla başlamıştı. Bunun yerine tahvil fiyatları düşmeye devam etti. Bloomberg ABD Hazine Toplam Endeksi bu yıl yaklaşık yüzde 2,6 düşüşle Ağustos 2020'deki zirveden bu yana kayıplarını yüzde 18'e çıkardı. Karşılaştırıldığında, daha önceki en kötü zirveden dip noktaya düşüşün, Fed'in temel göstergesinin yüzde 20'ye ulaştığı 1980 yılındaki yaklaşık yüzde 7'lik düşüş olduğu görülüyor. Ancak bu satış dalgası daha acı verici oldu çünkü oranlar düşüktü ve bu da darbeyi dengelemeye yardımcı olan gelir ödemelerini baskıladı.

Diğer bir faktör de, Fed ve diğer büyük merkez bankaları da dahil olmak üzere geleneksel büyük alıcıların tahvil alımlarından vazgeçtiği bir dönemde piyasaya yeni hazine tahvilleri akıtan federal açıktaki keskin artış oldu. Vadeli işlemler piyasasında yatırımcılar, Fed'in faiz artırımlarının muhtemelen gerçekleştiğini düşündüğünü göstermesine rağmen, getirilerin son haftalarda daha yüksek olmasının bir nedeni de bu olarak görülüyor.

JPMorgan Asset Management portföy yöneticisi Priya Misra, “Sert iniş bir nevi temel senaryomuz ancak herhangi bir veriye işaret edip ‘Bu bir durgunluğun açık bir öncü göstergesidir ve tam buraya bakın’ diyemem” diyor ve ekliyor: “Yine de ikna edicilik seviyesi oldukça düşük. Tahvil satın alan yatırımcıların hepsi zarar gördü.”

Tahvil faizleri düşmeden borsalar yükselemez

 

UBS: Kızgın tahvil yatırımcıları geri döndü

 

Tahvil piyasalarında satış baskısı durulmuyor

 

Wall Street borsalarında tahvil krizi

 

Jeffrey Gundlach: Yatırımcılar uzun vadeli tahvillere yönelmeli

 

Morgan Stanley: Tahviller al sinyali veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)