E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa“Yüksek enflasyon ortamında fiziksel varlıklara yatırım yapın”---

“Yüksek enflasyon ortamında fiziksel varlıklara yatırım yapın”

“Yüksek enflasyon ortamında fiziksel varlıklara yatırım yapın”
24 Şubat 2023 - 11:10 borsagundem.com

Uzun süre yüksek kalması beklenen enflasyonist bir ortamda yatırımcılar hangi alanlara yatırım yapmalı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonda işler beklendiği gibi gitmiyor. ABD’de enflasyonun daha uzun süre yüksek kalabileceği konuşuluyor. Peki bu kötümser senaryoda yatırımcılar nereye yatırım yapmalı?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu sorunun cevabını bulmak için, yatırım denince ilk akla gelen isimlerden birine, Elon Musk’a danışmak gerekiyor.

Elon Musk’tan tavsiye

Benzinga’dan Kevin Vandenboss’un haberine göre, dünyanın en zengin isimleri arasında belki de ilk sırada yer alan Musk, enflasyonist ortamın ABD ekonomisini sarstığı 2022 yılında yatırımcılara şu tavsiyede bulunmuştu: “Fiziksel şeylere yatırım yapın.”

O günden bugüne ABD ekonomisinde ve dünya ekonomilerinde enflasyon yüksek seyretmeye devam etti. Hatta bugün, enflasyon düşüş eğiliminde olsa da, beklentilerden sıcak gelen veriler nedeniyle enflasyonun daha uzun süre yüksek kalabileceği bile konuşuluyor. Bunda ABD ekonomisinin güçlü yapısının büyük etkisi bulunuyor.

Fiziksel şeylere yatırım yapın

Musk’ın geçen yıl paylaştığı tweet’in bugün hala geçerliliğini fazlasıyla koruduğunu görmek bir yandan şaşırtıcı bir yandan ise oldukça normal. Şaşırtıcı çünkü Fed’in rekor faiz artırımlarına rağmen enflasyonun bu kadar uzun süre yüksek kalacağını pek fazla kişi tahmin etmiyordu. Musk’ın bu paylaşımının hala geçerli olması bir yandan da normal karşılanabilir çünkü Musk’ın tavsiyesi, yani fiziksel varlıkların yüksek enflasyon dönemlerinde en güvenli yatırım olduğu öngörüsü, gerçekten de ciltlerce konuşulmayı hak eden bir nitelik taşıyor.

Musk geçen yıl paylaştığı tweet'te, “Genel bir ilke olarak, tavsiye arayanlar için, bir ev ya da iyi ürünler ürettiğini düşündüğünüz şirketlerden hisse senedi edinmek gibi fiziksel şeylere sahip olmak, enflasyonun yüksek olduğu zamanlarda ‘dolar’a sahip olmaktan genellikle daha iyidir” demişti.

Güncel verilere bakıldığında ise, enflasyon ABD'de nihayet sakinleşmeye başlasa da, yıllık bazda yüzde 6,4 olarak gelen Ocak verileriyle hala oldukça yüksek seyrediyor. Bu, Musk'ın fiziksel şeylere sahip olma tavsiyesinin bir yıl önce olduğu kadar bugün de geçerli olduğu anlamına geliyor. Peki tarihsel olarak yüksek enflasyon dönemlerinde iyi performans gösteren varlıklara neler?

Emlak

Musk bir ev sahibi olmaktan bahsederken, gayrimenkullerin genel olarak yüksek enflasyonlu yıllarda yatırımcılar için iyi performans sergilediği öngörüsüne dayanıyor. Özellikle tek ailelik evler ve çok aileye uygun mülkler edinmek gerçekten de yüksek enflasyon dönemlerinde iyi bir yatırım tercihi olarak öne çıkıyor. Değerlerdeki dalgalanma ne olursa olsun, bu varlıklar tüm ekonomik ortamlarda tutarlı nakit akışı sağlayabiliyor.

Şu da bir gerçek; bir mülk satın almak, şu anda çoğu yatırımcı için en uygun seçenek olmayabilir, ancak neyse ki, bölünmüş gayrimenkul hisselerini satın almak için mevcut seçenekler bulunuyor. Yani Musk’ın tavsiyesini doğru değerlendirmek önem taşıyor. Yatırımcılar şayet bir ev satın alamıyorlarsa, ülkenin en hızlı büyüyen şehirlerinin bazılarında ticari gayrimenkullere yatırım yaparak kendilerini enflasyondan belirgin şekilde koruma şansı yakalayabiliyor.

Güzel sanatlar

Sanat, nesiller boyu popüler bir zenginlik depolama yöntemi olmuştur. Sanat eserlerine yapılan yatırımın şaşırtıcı olsa da son 25 yıldır S&P 500 Endeksi’ni geride bıraktığı ve enflasyonun en az yüzde 3 olduğu yıllarda ortalama yüzde 23,2 oranında kazanç sağladığı düşünüldüğünde, bu yatırım alanının ne kadar doğru bir alan olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Bu tür yatırım fırsatları eskiden sadece aşırı zenginler için mevcut idiyse de artık bireysel yatırımcılar da değerli eserlerin hisselerini satın alma veya sanat fonlarına yatırım yapma seçeneklerine sahip bulunuyor.

Şarap

Liv-ex Fine Wine 1000 Endeksi, enflasyonun hızla yükseldiği 2022 yılında en güçlü yıllarından birini yaşadı. Dünyanın dört bir yanından seçilen 1.000 şarabı takip eden endeks, yılbaşından bu yana yüzde 0,8 oranında düştü ancak son 12 ayda kazandığı değer yüzde 8,4’ü aştı.

Perakende yatırımcılar, şarap koleksiyonlarının menkulleştirilmiş hisselerini satın alarak ve hatta yatırım platformları aracılığıyla tek tek şişeleri alıp satarak da bu piyasaya erişim sağlayabiliyor.

ABD'de güçlü işgücü, sıcak enflasyon

 

“Fed’in için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli

 

Japonya'da enflasyon 42 yılın zirvesinde

 

ABD'de üretici enflasyonu ocakta beklentileri aştı

 

Enflasyonist ortamda nasıl hareket etmeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)