E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeşil enerji hisseleri havayolu şirketlerine yenildi---

Yeşil enerji hisseleri havayolu şirketlerine yenildi

Yeşil enerji hisseleri havayolu şirketlerine yenildi
31 Aralık 2021 - 15:51 borsagundem.com

Yeşil enerji yatırımları bu yıl pandemi nedeniyle sürekli baskı altında olan havayolu şirketlerinin dahi gerisinde kaldı. Sektördeki düşük performans önceki yıllarda hisse senetlerine biçilen aşırı değerlemeden kaynaklanıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 yılında yenilenebilir enerji hisseleri kendilerinden beklenen performansın aşağısında kaldı. Bloomberg International’ın haberinde yeşil enerji hisselerinin 2021 performansına ışık tutuluyor.

Pandeminin yıl boyunca sürekli alevlenmesi havacılık sektörünün ve turizmin canlanması umutlarına tekrar tekrar darbe vurdu. Avrupa borsası STOXX 600’de yıl boyunca en kötü performans gösteren hisseler seyahat ve konaklama sektöründe oldu. Endeksler ardı ardına rekorlar kırarken söz konusu sektörler bu ralliyi kaçırdı.

Ancak yine de havacılık hisseleri 2021 yılında yeşil enerji hisselerinden daha iyi performans gösterdi. Yeşil enerji hisselerindeki düşük performanssa hükümetlerin sera gazı emisyonunu azaltacağı ve temiz enerji ağırlıklı yatırım yapacağı çağrılarına rağmen gerçekleşti. Yenilenebilir enerji sektöründeki en büyük ve en likit hisse senetleri olan Avrupa’daki yenilenebilir enerji sektörü hisseleri 2021 yılında %20 oranında düşüş gösterdi. Bu süreçte STOXX 600 endeksi ise yılı rekor seviyelere yakın bitirmeye hazırlanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Alman havacılık devi Deutsche Lufthansa bu yıl hisse değerinin beşte birini kaybederken British Airlines’ın sahibi olan İngiltere merkezli International Consolidated Airlines Group hisseleri ise %12 oranında düşüş gösterdi. Söz konusu performans hayal kırıklığı yaratmış gibi görünse de Siemens Gamesa Yenilenebilir Enerji hisselerinin %37 değer kaybettiği ve offshore rüzgar enerjisi çiftliği Orsted’in %33 düşüş gösterdiği yıl içerisinde havayolu şirketlerinin bu performansı görece daha güçlü sayılabilir.

Rüzgar enerjisi sistemleri üreten Vestas Wind Systems, bu yıl yaklaşık üçte bir oranında değer kaybetti. Şirket tüm kayıplara rağmen artan emtia fiyatları ve üretimi aksatan tedarik zinciri krizi nedeniyle önümüzde dönemde de daha fazla zorluk yaşanabileceği yönünde açıklamada bulundu. Ancak düşük getirilerin tek sorumlusu ham madde maliyetleri olmayabilir.

Bloomberg International’ın haberine göre yeşil enerji hisseleri 2019 ve 2020’deki ralli sırasında değerlerini olağanüstü seviyelere çıkarmanın bedellerini ödüyor. Hükümetlerin şimdilerde düşük karbonlu ekonomi modeline yönelme konusundaki açıklamaları hisse senetlerinde halihazırda fiyatlanmış durumda.

Siemens Gamesa, bu yılki hisse fiyatı düşüşünden sonra bile gelecek yıl için beklenen kazancının 52 katı üzerinden, Vestas ise 45 kat üzerinden işlem görüyor. STOXX 600 Endeksi için fiyat kazanç katmanları ortalama seviyesi ise 15,7.

BlackRock’dan, Goldman Sachs Group’a ve Societe Generale'a kadar birçok yatırım kuruluşu hisse senedi stratejilerinde karbonsuzlaştırmanın yatırımcılara benzeri görülmemiş fırsatlar sunduğunu açıklamasına karşın, yakın vadeli ters rüzgarlar hisse senetlerinde hissedilmeye devam ediyor.

Bloomberg Intelligence stratejistleri Tim Craighead ve Laurent Douillet konuyla ilgili paylaştıkları notta yeşil enerji hisse senetlerinin değerlemelerinin hala çok yüksek olduğu belirtiliyor. Araştırma notunda, “Düşük satış beklentileri ve yüksek çelik fiyatları rüzgar tribünü kârlılıklarını baskı altına alıyor” açıklamasına yer verildi.

Metallerde 2009'dan beri en yüksek artış

 

2022 yılı için 5 büyük tahmin

 

Turizm merkezinde son 3 yılın yağış rekoru!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI31 Aralık 2021 17:38

    ıeyho patron yatırımcının donuna kadar soydu bu rıza denen dolandırıcıya hesap soracak kimse yokmu.