E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYerel yönetimlerde kurumsal yapı güçsüz---

Yerel yönetimlerde kurumsal yapı güçsüz

Yerel yönetimlerde kurumsal yapı güçsüz
19 Kasım 2014 - 16:35 borsagundem.com

Fitch: Türkiye'nin yerel yönetimleri için kurumsal yapı güçsüz

Fitch Ratings tarafından yayınlanan raporda Türkiye'de yerel yönetimlerin kurumsal yapılarındaki gelişme ele alındı ve kurumsal yapının halen kredi kalitesi açısından sınırlayıcı bir yapıda olduğu ifade edildi.

Sınırlı vergi koyabilme gücü, zayıf finansal denkleştirme sistemi ve  merkezi hükümetin vergii havuzundan aldığı büyük payın yerel yönetimlerin sorumlulukları ile kıyaslandığında adil olmayan bir gelir düzenine neden olduğu ifade edildi.

Fitch, Türkiye'de Merkezi hükümetten kaynaklanan paylaşılabilir gelirlerin yerel yönetimlerin toplam gelirlerinin yüzde 80'ini oluşturduğunu hatırlattı.

Yüksek altyapı yatırımları ihtiyacının hızlı bir kentleşme ve nüfus artışı tarafından körüklendiği ve bunun daha büyük olan yerel yönetimler açısından yeni parasal kaynaklar bulunması ihtiycı doğruduğu ifade edildi. Borçlanma bir kenara bırakılırsa sermaye gelirleri kullanılan ek fonlama kaynağı olarak görülüyor. Ancak Fitch bunu ort ve uzun vadeli yatırımlar ve borç planlaması açısından sürdürülebilir bir finansaman kaynağı olarak değerlendirmiyor.

Fitch yerel yönetimlerin borç sebiyesinin uluslararası standartlara göre ılımlı düzeyde olduğunu ve bu açıdan kredi pozitif olduğunu ancak bununla birlikte borç yükünün artmakta olduğunu belirtti. Borç yükündeki bu artışın yükümlülükleri yerine getirmek için yetersiz kalan gelir kaynaklarından ötürü olduğu ve yerel yönetimlerin yerel vergileri artırma imkanının olmaması ve gelirlerin etkin olmayan bir şekilde kullanılmasının da bu durumda payı olduğunu belirtti.

Döviz kuru risklerinin bazı büyük yerel yönetimler için ısrarcı olduğunu belirten fitch doş borçlanmaya yalnızca projelerin finansmanı için izin verildiğini ve bunlarında Hazine tarafından onaylanarak yakından izlendiğini belirtti.

6360 sayılsı yasada yapılan önemli değişiklik özellikle yönetimsel düzeye odaklandı. Toplam yerel kurumarın sayısı düşürüldü ve kaynakların etkin kullanımı hedeflendi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)