E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni yılda sağlıklı bir portföy için atılması gereken 3 adım---

Yeni yılda sağlıklı bir portföy için atılması gereken 3 adım

Yeni yılda sağlıklı bir portföy için atılması gereken 3 adım
31 Aralık 2021 - 14:04 borsagundem.com

Yıl boyunca piyasalardaki tüm değişimler bir portföyün bütün dengelerini değiştirebilir. Bu sebeple yılbaşı dönemi portföylerin yeniden dengelenmesi ve gerekli adımların atılması için iyi bir fırsat sunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İşler yolunda gittiğinde temel önlemleri elden bırakmak insan doğasındaki özelliklerden birisidir. Dişçiye gitmek için altı aydan uzun bir süre beklemek ya da araç yağ değişimi için 8 bin kilometre yol yapmayı beklemek bu ruh halimizi yansıtan basit örnekler olarak gösterilebilir.

MarketWatch yazarı Pam Krueger’a göre benzeri bir durum yatırım portföyleri için de geçerli. İnsanlar hisse senetleri güçlü bir performans gösterdiğinde iyi olan şeylerin sonsuza kadar sürmesini bekliyor.

Özellikle ABD borsalarında bu S&P 500 endeksi bu yıl 70 kez rekor kapanışa ulaştı. Dünyanın en büyük hisse senetleri değerlerine değer kattı. Apple’ın ilk kez trilyon dolarlık şirket unvanına ulaşması için 40 yılın geçmesi gerekiyordu. Ancak teknoloji devinin 2018’deki plato döneminden sonra değerini 2 trilyon dolara ulaştırması sadece 2 yıl sürdü. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla ve Meta (Facebook) da trilyon dolarlık şirketler kulübüne girenler arasında bulunuyor.

Ancak Krueger bir süre sonra bu rallinin sona ereceğini öngörüyor. Zira küresel enflasyon 2022 ve ötesinde yükselme eğiliminde. ABD Merkez Bankası’nınsa (FED) bu gidişata cevap olarak piyasa desteklerini azaltmayı hızlandırması ve politika faizlerini artırması bekleniyor. Bu durum tüketicilerin büyük harcamalar yapabilmesi için kredi almasını zorlaştıracak ve şirketlerin kârını düşürebilecek bir durum. Bu süreçte endişeli yatırımcılar hisse senetleri yatırımlarını azaltmak için bazı hisselerini satabilirler.

Borsa uzmanı aynı stratejiyi uygulamak isteyen yatırımcılara öncelikle varlık dağılımlarına bakmalarını tavsiye ediyor. Zira varlık dağılımları yatırım hedeflerine uygun olarak tasarladıkları hisse senetlerinden, tahvillerden ve nakit yatırımlardan oluşan yatırım sepetini ifade ediyor. Bir noktadan sonra bu portföylerin stratejiler doğrultusunda yeniden dengelenmesi gerekebilir.

Önümüzdeki yıl için şimdiden yeniden dengeleme yapın

Zaman içerisinde varlıklar değer kazanır veya değerini yitirir. Bu süreçte yatırımcıların stratejilerine uygun olarak portföylerini yeniden dengelemesi sağlıklı bir portföy için gereklidir. Krueger bunun için yatırımcıların yatırım hesabındaki hisse senedi varlıklarının değerini toplam yatırımlarına bölmeyi tavsiye ediyor. Bu sonuç hisse senetlerin mevcut portföydeki yüzdesini verecektir. Borsa uzmanı şu anki boğa piyasasında Hisse senetlerinin payının beklenenden daha yüksek olabileceğine dikkat çekti.

Bu durum yatırım profesyonelleri tarafından aşırı yüklenme olarak adlandırılıyor. Piyasalarda havalar güzel olduğunda bu hisselerin getirileri yüksek olabilir. Ancak satış dalgası gerçekleştiğinde söz konusu strateji yatırımcıları çok büyük kayıplara maruz bırakabilir.

Portföylerde yeniden dengelemeyi düşünmek için piyasanın vahşi dalgalanmaların yaşandığı bir evreye girmesini beklememek gerekir. Krueger mali danışmanlar tarafından yönetilen portföylerin genellikle yıllık olarak yeniden dengelendiğini belirtiyor.

Kendi kendine yeniden dengeleme yapmak isteyen yatırımcılarınsa son hesap ekstrelerini incelemesi gerekiyor. Bu süreçte yatırımcılar hedef ağırlıklarını belirleyerek ne kadar hisse satması gerekebileceğini fark edebilir.

Borsaların gelecek yıl tepetaklak olma potansiyeline inanan yatırımcılar hisse senetlerinden biraz daha uzak kalmak isteyebilirler. Buna karşılık, Krueger’a göre emekliğe çok yakın olan ve emeklilik yatırımlarının değerinin aşınmasından endişelenen yatırımcılar, varlık tahsisini %50 tahvil, %40 hisse senedi ve %10 nakit gibi daha muhafazakar bir karışımla değiştirebilir.

Yüzdelik paylaşımların da ötesinde yatırım verimliliğini olumsuz yönde etkileyebilecek bazı sorunları belirlemek için borsa yazarının deyimiyle “kaputun altına bakmak” gerekebilir.

Büyük teknoloji hisselerindeki yatırımı azaltın

Piyasa değeri açısından ABD’nin en değerli beş şirketi Facebook, Apple Alphabet (Google), Microsoft ve Amazon’dur. Bu beş hisse S&P 500’deki şirketlerin tüm değerinin %20’sini Nasdaq Endeksi’ninse %40’ını ifade eder.

Bir S&P 500 endeks fonuna, ETF’ye veya aktif yönetilen büyük sermaye fonlarına yatırım yapan herhangi bir yatırımcı muhtemelen bu hisselere de otomatik olarak bir miktar yatırım yapmıştır. Bu fonlara sahip olan yatırımcılar hisse senetlerinin büyük bir kısmında bu şirketlere yoğunlaşmış olabilir.

Söz konusu şirketlerden biri veya birkaçı düzenleyici kurumlar tarafından baskı altına girerse veya iş modellerinde düzeltmek veya şirketini bölmek zorunda bırakılırsa teknoloji devlerine ağırlık veren yatırımcıların portföyleri fazlasıyla olumsuz etkilenebilir.

Yeniden dengeleme stratejisinin bir parçası olarak bu büyük sermayeli hisse senedi fonlarından bazılarını satmak ve gelirleri tahvillere yeniden yönlendirmek, hedef ağrılıkların korunmasını ve büyük teknoloji hisselerindeki ağırlığın azaltılmasını sağlayabilir. Ayrıca yatırımcılar daha fazla satış yaparak küçük veya ortak ölçekli fonlara yatırım yapmayı da değerlendirebilir.

Yılın bu zamanları aynı zamanda yatırım giderlerini incelemek için uygun bir zamandır. Yatırımcılar fon yöneticilerinin aldığı ücrete rağmen yüksek performans göremiyorsa yatırımlarını düşük maliyetli endeks fonlarına veya ETF’lere taşımayı değerlendirebilir.

Vergi ödemelerini unutmayın

Vergiye tabi bir hesapta yeniden dengeleme yapan yatırımcılar bir hisse senedinin, tahvilin veya fonun kârlı satılmasından kaynaklanan sermaye kazanç vergilerine dikkat etmek isteyecektir. ABD’de menkul kıymetlerden herhangi birini bir yıldan az bir süre tuttuktan sonra satan yatırımcılar, olağan bir biçimde elde ettiği kârdan vergilendirilir. Ancak yatırımlarını bir yıldan uzun süre tutan yatırımcılarsa düzeltilmiş gelirlerine bağlı olarak %20’ye kadar yükselebilen sermaye kazanç vergisi öder.

Vergi kayıplarını azaltmaya yardımcı olmak için yatırım profesyonellerinin vergi kaybı hasadı olarak adlandırdığı bir strateji uygulanır. Bu strateji basitçe elde satış üzerinden elde edilen sermaye kazancını azaltmak için kayıp verilen bir hisse senedinin veya fonun satılması anlamına gelir.

Bu stratejiyi hisse senetleri üzerinden uygulamak nispeten daha kolaydır. Yatırım fonları ve ETF’lerde ise bu stratejiyi uygulamak zorludur, zira yatırımcıların kayıp ve kazançları net bir şekilde belli değildir. Maliyet temellerini potansiyel olarak yükseltmek için kullanılabilecek farklı stratejiler de bulunuyor. Ancak söz konusu stratejiler daha karmaşık ve uygulanabilmesi için çok fazla çaba sarf etmek gerekir.

Krueger bu tip kararları kendi başına verme yeteneğine sahip olmadığını düşünen yatırımcılara, yasal olarak müşteri yararına hareket etmek zorunda olan ücretli bir mali danışmanla ortaklık yapmayı tavsiye ediyor. Mali danışman mevcut portföyünüzü ve varlık tahsis stratejinizi analiz edebilir, aşırı ağırlıklı pozisyonları ve finansman risklerini belirleyebilir, yatırım maliyetlerini denetleyebilir ve maliyet ve vergi tasarrufu arasında optimum dengeyi geri getirebilecek eylemler önerebilir.

2022 yılı için 5 büyük tahmin

 

Hisse yatırımcısı için 2022 zor bir yıl olabilir

 

2022’de hangi sektörlerin yıldızı parlayacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)