E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2022’de hangi sektörlerin yıldızı parlayacak?---

2022’de hangi sektörlerin yıldızı parlayacak?

2022’de hangi sektörlerin yıldızı parlayacak?
30 Aralık 2021 - 16:52 borsagundem.com

Yatırımcılar 2022’nin daha yavaş getiri elde edilecek bir yıl olacağı konusunda birleşiyor. Ancak FED’in faiz artıracağı bu yeni ekonomik ortamda değer kazanabilecek sektörler de bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda birkaç yıldır üst üste elde edilen yüksek getirilerin ardından yatırımcılar 2022 yılında bir deja vu yaşamayı bekliyor olabilir.

Ancak CNBC’nin haberine göre yatırımcıların bu beklentilere güvenmemesi gerekiyor. Zira borsaların gelecekteki performanslarını tam olarak tahmin etmek mümkün olmasa da birçok mali danışman hisse senedi getirilerinin gelecek yıl düşmesini bekliyor.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı firması Anderson Financial Strategies'in Başkanı ve Baş Servet Stratejisti Yeminli Mali Danışman Shon Anderson, "Müşterilere, artan enflasyon, daha yavaş ekonomik büyüme ve faiz artışları nedeniyle borsada ve genel olarak portföylerinde yavaş bir yıl beklemelerini söylüyoruz" tavsiyesinde bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yılın başında bu yana %29,2 oranında yükseliş performansı gösterdi. Bu oran endeksin %10’luk ortalama performansının çok üzerinde. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi’ninse şimdiye kadarki yıllık artışı %23,2 oranında gerçekleşti. Nasdaq Endeksi 2020’de %44,9, 2019’da ise %36,7 oranında yükseliş göstermişti. Dow Jones Endeksi ise 2020 yılındaki %9,72’lik ve 2019 yılındaki %25,3’lük performansının ardından bu yıl şimdiye kadar toplamda %21,1 oranında yükseldi.

Borsa uzmanlarının beklentileri 2022’nin tek haneli kazançlarla sona ermesi ve ekonominin yıl başından itibaren daha yavaş bir hızda genişlemeye devam etmesi yönünde. Beklentilerin bu yönde olmasının en büyük sebebi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) ülkede yükselen enflasyona cevap olarak faizleri artırma yönünde karar alacağı beklentisi.

ABD merkezli mali danışmanlık firması Briaud Financial Advisors’ın Baş Finans Sorumlusu Matthew McKay, “Daha temkinli ve savunmacı olmak için uygun bir çevre var. Ancak para kazanabilmek için hala fırsatlar bulunuyor. Genel olarak konuşursak tipik olarak bu piyasa kamu hizmetleri, sağlık hizmetleri ve tüketici temel ürünleri sektörlerinin daha iyi performans gösterdiği ortamlardır” ifadelerine yer verdi.

McKay ABD dışındaki hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında daha iyi performanslar görülebileceğine işaret etti. Borsa uzmanı, “Yılın ikinci yarısına bakıldığında birçok ülke yıllık bazda büyümeye dönecektir. Söz konusu durum özellikle bu piyasalardaki fiyat kazanç katmanları göz önünde bulundurulduğunda bu iki geniş piyasa için de olumludur” dedi.

Gelecek yılın piyasa koşullarında gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) da genel piyasalardan daha iyi performans gösterebilir. Anderson, ofis binaları, alışveriş merkezleri, apartman kompleksleri ve depo sahibi olan veya işleten firmaların güçlü bir performans gösterebileceğini öngörüyor. Baş stratejist, “GYO’lar özelinde, veri merkezleri, kiralık depolar ve sağlık tesisleri için daha falz fırsatın olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Yatırım danışmanlığı şirketi Dana Investment Advisors’ın Baş Yatırım Sorumlusu ve Portföy Yöneticisi Joseph Veranth konut inşasıyla ilgilenen hisse senetlerinin de güçlü bir pozisyonda olabileceğini belirtiyor. “Konut sektöründe hala büyük bir bastırılmış talep var” diyen Veranth, bu sebeple sıhhi tesisat, dolap, dış mekan ve konut güvenliği ürünleri satan şirketler için de olumlu beklentiler taşıyor.

Varlık danışmanlığı şirketi Glassman Wealth Services’in Kurucusu ve Başkanı Barry Glassman güçlü bir ekonomik ortamda sanayi hisselerinin altyapı veya savunma hisselerine yapılan harcamalardan yararlanabileceğini hatırlattı. Genellikle, bu sektördeki şirketler inşaat, mühendislik, havacılık ve savunma gibi endüstriler tarafından kullanılan malları üretip dağıtabiliyor veya nakliye ve lojistik hizmetlerinde yer alabiliyor.

Glassman ayrıca, şirketinin toplam hissedar getirisine odaklandığını, yani tutarlı temettü ödemelerinin yanı sıra hisse geri alımları yapan hisselerin de değerlendirilebileceğini söyledi. Hisse geri alımları bir şirketin hisse fiyatının yükselmesine neden olur. Zira geri alım sonucunda piyasada şirketin daha az sayıda hissesi kalır.

Glassman, “S&P'nin üç yıllık etkileyici koşusuna devam edeceğini tahmin edemiyorum. Ancak endeks güçlü olmasa bile, bence daha iyisini yapabilecek hisse senetleri var. Bence portföylere asıl hükmedecek olan şey kârlılık ve bilançolardaki istikrar olacak” dedi.

2021’in borsa liderlerini zorlu bir yıl bekliyor

 

Borsalarda kazandıran hisseyi seçmenin yolu

 

Yeni yılda borsaları bekleyen en büyük tehdit

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)