E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYellen ve Powell’ın bankacılık kriziyle zorlu sınavı---

Yellen ve Powell’ın bankacılık kriziyle zorlu sınavı

Yellen ve Powell’ın bankacılık kriziyle zorlu sınavı
27 Mart 2023 - 15:47 borsagundem.com

Bankacılık krizinin büyümesinden endişelenen yatırımcılar ve mevduat sahipleri Yellen ve Powell’a odaklandı. Her kelimesi önemli olan iki isim piyasalardaki havayı sakinleştirmek için adeta ipte yürüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika’nın ekonomi politikasını yönlendiren isimler ABD Merkez Bankası (FED) Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen çarşamba günü ardı ardına yaptıkları açıklamalarda mevduat sahiplerinin paralarının güvende olduğunu vurguladı. Powell ve Yellen’ın açıklamaları birbirini destekler nitelikteydi.

Ancak açıklamalardan birkaç dakika sonra banka hisseleri çöküşe geçti. Düşüşler ABD yönetiminin mevduat sahiplerinin varlıklarını korumak için ne kadar ileriye gideceğine dair yatırımcılarda oluşan kafa karışıklığını yansıttı.

Yellen’ın ABD Senatosu’ndaki açıklaması sırasında Cumhuriyetçi bir senatör olan Bill Hagerty Biden yönetiminin tüm banka mevduatlarına tek taraflı garanti vermeyi düşünüp düşünmediğini sordu. Zira ABD’de 250 bin dolar üzeri mevduatlar için federal sigorta bulunmuyor. Yellen’sa ABD yönetiminin bu kadar ileri gitmeyeceğini açıkladı:

“Kapsayıcı sigorta veya garantilerle ilgili hiçbir şeyi düşünmedim veya tartışmadım.”

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Yellen'in sözlerinin ardından borsalarda görülen satış dalgası Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in iflasından iki hafta sonra küçük ve bölgesel bankalardaki sigortasız mevduatların kaderi konusundaki endişeleri vurguluyor. Zira hem yatırımcılar hem de mevduat sahipleri ABD yönetiminin bankalara ne kadar müdahale etmeye istekli olduğuna dair yapılan her açıklamayı dikkatle takip ediyor.

Financial Times’ın haberine göre Brooking Enstitüsü Ekonomi Çalışmaları Kıdemli Öğretim Görevlisi David Wessel, “Yellen ve Powell’ın yapmaya çalıştıkları şey oldukça zor. Söyledikleri daha sonra yüzlerine çarpılmasın diye tüm sözlerini kalibre etmek zorundalar. Kendilerini gereksiz yere birçok şeye adamamaya çalışıyorlar. Ancak şu çok açık ki aynı zamanda işler daha kötüye giderse daha fazlasını yapmak zorunda olduklarını biliyorlar” dedi.

 

Sınırsız mevduat sigortası için Kongre onayı gerekiyor

ABD Hazinesi ve FED, Amerikalıların tasarruflarını korumak ve daha geniş bir bankacılık krizini önlemek için yetkililerin piyasaya müdahale edeceğine dair örtülü bir varsayım yarattı. Bu varsayım batan bankalar SVB ve Signature’daki sigortasız mevduat sahiplerine sağladıkları garantiler ve zor durumdaki bankalara sağladıkları cömert desteklerle ortaya çıktı.

Ancak düzenleyici kurumlar ABD’deki tüm mevduatlar için açık bir garantiyi veya sigortalı mevduat limitinde olası bir artışı desteklemekten vazgeçmiş görünüyor. Ayrıca bu daha radikal adımların atılabilmesi için muhtemelen Kongre onayı ve siyasi açıdan zorlu bir süreç gerekecek.

George Washington Üniversitesi Profesörü Sarah Binder 2008 Küresel Finans Krizi sonrasında geçen regülasyonlara işaret ederek, “Elbette, Dodd-Frank Yasası’nın (Wall Street reformu ve tüketici koruma yasası) ardından mevduat sigortası hakkında düşündüğümüz yol, Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun bir kapsayıcı koruma sağlaması ve bu garantinin tüm mevduatlarda geçerli olması için kongre eylemi gerektiğidir” ifadelerine yer verdi. Biden yönetimi şimdilik bankalardaki sorunları duruma göre tek tek ele almaya niyetli gibi gözüküyor.

Yellen ve Powell’ın açıklamaları birbiriyle çelişiyor mu?

Salı günü, Amerikan Bankacılar Birliği'nin bir toplantısında Yellen, daha küçük finans kurumlarında mevduat kaçışının bulaşıcı hale gelmesi durumunda SVB ve Signature ile yapılanlara "benzer eylemlerin garanti altına alınabileceğini söyledi. Bu açıklamalar banka hisselerinde önemli bir ralliye katkıda bulunmuştu.

Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nde konuşan Yellen bu kez iki gün önceki sözleriyle benzeşen bir açıklamayla çarşamba günkü ifadesini değiştirdi ve yatırımcıların endişelerini yatıştırdı.

“Krizin bulaşmasını önlemek amacıyla hızlı hareket etmek için önemli araçlar kullandık. Bu araçları yeniden kullanabiliriz” diyen Yellen, “İhtiyaç olduğunda elbette ek önlemler almaya hazır olacağız” ifadesini sözlerine ekledi.

Her ne kadar eleştirmenler Yellen'in yorumlarının Powell'ınkilerle çeliştiğini veya çatıştığını öne sürse de Washington'daki ekonomi politikası uzmanlarının çoğu, krize verilen yanıtlar konusunda ikilinin aralarında bir uçurum olduğu yönündeki her türlü öneriyi reddediyor. Powell'ın mevduatların güvenliği hakkındaki açıklamaları, genel olarak FED tesisinin gücüne duyulan güvene dayanıyor. Ancak FED Başkanı sigortasız mevduatlar için daha az teminatlar verilmesi sorununu doğrudan ele almadı.

Muhafazakar think-tank kuruluşu Amerikan Girişimciler Enstitüsü’nün Ekonomisti Michael Strain, “Powell ve Yellen'ın söyledikleri arasında önemli bir fark olduğunu düşünmüyorum. Ancak bana kalırsa henüz kendileri için tam bir politika düzenleyemediler” yorumunda bulundu.

Pennsylvania Üniversitesi’nde merkez bankaları ve finansal düzenlemeler konusunda uzman olan Christina Skinner, “Bana göre ikisinin de görevi aynı: Mevduat kaçışlarını ve paniği bastırmak” dedi.

Wall Street Yellen’dan şikayetçi

Bazı uzmanlar Washington'dan gelen karışık mesajların borsalardaki kargaşayı beslediğinden şikayet ediyor.

Aktivist yatırımcı ve Pershing Sqare’in milyarder CEO’su Bill Ackman Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Belirsizlik ne kadar uzun sürerse, küçük bankalara verilen zarar da o kadar kalıcı olur ve bu bankaların müşterilerini geri getirmesi de o kadar zor olur” dedi.

National Alliance Menkul Kıymetler’den Andrew Brenner Yellen’ı mevduat konusunda “geveleyip durmakla” suçladı.

Brooking Enstitüsü’nden Wessel, “Hazine Bakanlığından gelen açıklamaların en sanatsal iletişim biçimi olmadığını söyleyebilirim” ifadelerine yer veriyor.

Cuma öğleden sonra, ABD Finansal İstikrar Gözetim Konseyi'nin bir toplantısından sonra, Yellen ve Powell da dahil olmak üzere ABD'li düzenleyiciler ve yetkililer, bankacılık sisteminin "sağlam ve esnek" kaldığını açıkladı. Mevduat akışlarının istikrara kavuştuğu ve krizin birkaç kurumla sınırlı kaldığı konusunda bir miktar rahatlık hissettiklerini ima etti.

ABD yönetimi kendine fazla mı güveniyor?

FT’nin haberine göre Biden’a yakın izimler cuma günü yaptıkları açıklamada mevduat sigortasının genişletilmesinin gerekli görülmediğini zira bankaları desteklemek için halihazırda yeterli araçlara sahip olduğunu belirtti.

Beyaz Saray açıklamasında ise, “Yönetimimizin ve düzenleyici kurumların geçen hafta sonu kararlı bir şekilde harekete geçmesinden bu yana ülke genelinde bölgesel bankalarda mevduatların istikrara kavuştuğunu ve bazı durumlarda mevduat çıkışlarının mütevazı bir şekilde tersine döndüğünü gördük” denildi.

Ancak bankacılık sektöründeki stres devam ederse veya kötüleşirse, sigortasız mevduatlarının korunabilmesi konusundaki bulanıklık daha da zorlayıcı hale gelebilir.

Wessel açıklamasında, “Bence daha büyük sorun, politika yapıcıların böyle belirsiz zamanlarda her zaman yaptığıyla aynı: Neler olup bittiğini ne kadar bildiğinizi abartmadan veya üç gün sonra yeni bir şey patladığında pişman olacağınız bir şey söylemeden bankacılık sistemine olan güveni nasıl geri kazandırmaya çalışırsınız? Bana kalırsa tüm taraflar bu sorunla mücadele ediyor” ifadelerine yer verdi.

 

‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı

 

Wall Street'te banka hisseleri değer kazanıyor

 

Martın son haftasında gündem volatilite

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)