E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcının yeni limanı: Şirket tahvilleri---

Yatırımcının yeni limanı: Şirket tahvilleri

Yatırımcının yeni limanı: Şirket tahvilleri
20 Şubat 2023 - 17:31 borsagundem.com

Geçtiğimiz yılki sert satış dalgasının ardından küresel yatırımcılar yüksek notlu şirket tahvillerine yöneldi. Yatırım sınıfı tahvillerin sağladığı yüksek getiriler de yatırımcıların iştahını kabartıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar bu yıl yüksek kaliteli şirket tahvillerine rekor bir hızda yatırım yapıyor. Financial Times’ın haberine göre genellikle düşük riskli olarak görülen bu yatırım sınıfına yönelik talep tahvillerin son yıllarda sağladığı en yüksek getirilerden kaynaklanıyor.

Fon akışlarını takip eden veri firması EPFR’nin son raporuna göre, 2023'ün başından bu yana dünya çapında yatırım sınıfı kurumsal tahvil satın alan fonlara toplam 19 milyar dolar aktı. Bu miktar herhangi bir tarihteki yılbaşından itibaren en yüksek rakamı işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre varlık sınıfına yönelik nakit akışı, yatırımcıların geçen yılki satış dalgası sonrasında en güvenli kurumsal tahvillerin sağladığı tarihi yüksek getirilerden kâr elde etme talebinin altını çiziyor. Zira yüksek notlu şirket tahvillerindeki yüksek getiriler sayesinde yatırımcıların artık daha fazlası için piyasanın riskli bölgelerine gitmesine gerek kalmadı.

UBS Kredi Stratejisi Başkanı Matt Mish konusyla ilgili açıklamasında, “Aslına bakılırsa insanlar önceki yıllara göre sabit getirilerin çok daha cazip olduğunu düşünüyorlar. Yatırım notlu tahviller etrafındaki talep, temelde daha geniş çaplı tahvil getirileri çevresinde olan bir talebin yansımasıdır. En azından geçen yıl göre ve gerçekten de son on yılın büyük kısmına göre yüksek dereceli şirket tahvilleri oldukça yüksek getiriler sunuyor” ifadelerine yer verdi.

ABD’de yatırım notlu şirket tahvili getirileri geçen yıla göre %3,1 yükselerek ortalama %5,45 verime ulaştı. Söz konusu varlıklar 2009’dan bu yana bu getiri seviyelerine ulaşmamıştı. Getirilerdeki bu artış büyük oranda tahvil piyasasındaki satış dalgasından kaynaklanıyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve diğer büyük merkez bankalarının yükselen enflasyonu dizginlemek için gerçekleştirdiği agresif faiz artışları geçen yıl tahvillerde ciddi bir satış dalgasına yol açmıştı.

Tahvil getirilerindeki artış daha spekülatif olmasıyla bilinen çürük tahvillere de sıçradı. Ancak birçok fon yöneticisi olası ekonomik gerilemelere karşı daha sağlam konumlanan şirketlerin tahvillerine bağlı kalmayı tercih ediyor.

Vontobel Varlık Yönetimi Portföy Yöneticisi Christian Hantel konuyla ilgili açıklamasında, “Müşteriler öncelikle yatırım dereceli tahvillere bakıyor. Geçen yıl sütten ağızları yandığı için oldukça temkinli davranıyorlar. Daha riskli varlıklara yatırım yapmayı istiyorlar ancak tümüyle girmek için hazır değiller” ifadelerine yer verdi.

Allspring Global Investments'ın Küresel Sabit Gelir Başkanı Henrietta Pacquement'e göre mevcut piyasa ortamı yatırımcıların "likidite veya kredi kalitesinde” üzerinden kendilerini aşmalarını gerektirmiyor.

Refinitiv'in verilerine göre, bu yıl şimdiye kadarki piyasa koşullar, şirketlerin yalnızca ABD yatırım sınıfı anlaşmalarından elde edilen 182 milyar dolardan fazla gelirle bir tahvil ihracı çılgınlığı başlatmaları için bir pencere açtı. Geçtiğimiz hafta, ilaç devi Amgen, Horizon Therapeutics'in satın alınmasını finanse etmek için 24 milyar dolarlık bir tahvil ihracıyla piyasaya çıktı.

Buna karşılık, aralık ayında ABD'nin yatırım notu ihracı 7 milyar doların biraz altındaydı. Yılın ikinci yarısında yeni anlaşma sayısı üçte bir oranında azalmıştı. Avrupa'da, yüksek dereceli tahvil ihraçları 2023'te şu ana kadar 246 milyar dolara ulaştı. Bu rakam 2012'den bu yana yıla en iyi başlangıcı işaret ediyor.

Ancak ABD'de son zamanlarda yayınlanan güçlü ekonomik veriler, enflasyonun hala inatla yüksek olduğuna dair işaret ediyor. FED’in para politikasını daha da fazla sıkılaştırmaya hazırlandığı konusundaki beklentiler şirket tahvilleri piyasasında son zamanlarda görülen coşkuyu bastırabilir.

UBS’ten Mish tahvil piyasalarının "zirve getirilerine" ulaştığı yönündeki yaygın varsayıma son günlerde meydan okunduğunu söyledi.

Vadeli işlem piyasaları şimdilerde FED’in yıl sonuna doğru faiz indirimine geçeceğine daha az inanıyor. Goldman Sachs, analistleri geçtiğimiz hafta, "nakit varlıkların rekabetçi ve ödüllendirici bir alternatif olarak yeniden ortaya çıktığına" işaret etti. Analistler yüksek kaliteli ABD şirket tahvillerinde ayı piyasası beklentilerini güçlendirdi.

Goldman Sachs Baş Kredi Stratejisti Lotfi Karoui tahvil piyasaları için, “Kolay para çoktan kazanıldı” ifadelerine yer veriyor.

Tahvil piyasası neden yatırımcı çekiyor?

 

Perakende yatırımcıları bekleyen büyük risk

 

JPMorgan: Ekonomik durgunluk masadan kalkmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)