E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakYatırımcıların yeni gözdesi arsa---

Yatırımcıların yeni gözdesi arsa

Yatırımcıların yeni gözdesi arsa
03 Haziran 2022 - 08:58 borsagundem.com

Konut fiyatlarındaki yükseliş, gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini arsaya yönlendirdi. Arsa satışlarının artması fiyatları da yukarı çekti

Pandemi koşullarının yanı sıra artan konut fiyatları karşısında arsanın daha ulaşılır olması, enflasyona karşı bir güvenli olarak görülmesi ve kısa zamanda kazanç sağlaması nedeniyle yatırım aracına dönüşen arsaya talep 2021 yılında en yüksek seviyeye çıktı.

TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre arsa ve araziye olan talep bir önceki yıla göre yüzde 29,6 artarak 1 milyon 528 bin bandına geldi. Bu satışların 722 bin adedini tarla, 480 bini arsa olurken, diğer satışlar ise işyeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi oldu. Aynı dönemde Türkiye genelinde satılan konut adedi ise yüzde 0,5 puan azalarak 1 milyon 491 bin 856 olarak gerçekleşti.

Leyla İlhan'ın Dünya'daki haberine göre, yüksek talep fiyatları sıçrattı. 6 ay ile 1 yıl arasında değişen tarla ve arazi fiyatları artık aylık bazda değişmeye başladı.

En yüksek artışlar Antalya ve Muğla’da

Gayrimenkul değer tespiti yapan Endeksa verilerine göre konut imarlı arsalarda en yüksek fiyat artışı Antalya’da yaşandı. Antalya’da arsaların fiyatı yıllık bazda yüzde 131 artarak metrekare fiyatları bin 923 TL’ye çıkarken, İzmir’de yüzde 103 artışla 2 bin 228 TL’ye yükseldi. Muğla yüzde 98’lik artış ve bin 847 TL’lik metrekare fiyatıyla en fazla artışın yaşandığı 3’üncü şehir oldu. İstanbul’da ortalama metrekare fiyatları yüzde 76 artarak fiyatı 2 bin 844 TL’ye çıkarak listede 4’üncü oldu.

Tarla-bağ-bahçede Antalya ve İstanbul önde

Tarla, bağ ve bahçe gibi arazilerin fiyatlarına baktıklarında ise yüzde 120 artışla en yüksek fiyat artışının Antalya’da görüldüğünü belirten Öğüt, Antalya’yı, yüzde 83’lük artışla İstanbul, yüzde 62’lik artışla İzmir ve yüzde 55’lik artışla Denizli’nin ilgi gördüğünü kaydetti.

2018’den itibaren yeni konut üretiminin talebin gerisinde kalması yani arz talep dengesinin kırılganlığı nedeniyle piyasanın arsa ve araziye yönelerek bir denge oluşturmaya çalıştığını aktaran Görkem Öğüt şöyle konuştu:

“Ekonomideki belirsizlik anları ve enfl asyona karşı vatandaş güvenli liman olan gayrimenkule yöneliyor her zaman. Bu denklemde elindeki parayı koruyabilmek isteyen ama konut alamayan vatandaş arsaya yöneldi. ”

Enflasyondan korunma aracı

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2021’nim ilk 6 ayında 576, bin 979 adet arsa ve arazi satılırken, ikinci yarıda bu oranın artarak 625 bin adete çıktığını ve yıl toplamında 1 milyon 262 bin 848 olduğunu söyledi. Özellikle son 2 yılda enfl asyondan korunma amacıyla da konut alamıyorsam arsa, arsa alamıyorsam arazi alayım düşüncesiyle satışın arttığını kaydeden 

Makbule Yönel Maya, “Arsa ve tarlada aylık bazda bu fiyatlar değişmeye başladı. 2 yıl önce genelde bu değişim süreleri 6 ay ile 1 yıl olurdu. Ancak son 2 yılda bundan bahsetmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 Alımlarda yüksek gelirliler öne çıkıyor

“2021 yılı ortası ile 2022 Mayıs ayı arasında gerçekleşen alımlar yatırım amaçlı” diyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, alımlarda yüksek gelirli kitlenin öne çıktığını söyledi. Yazıcı, “Beyaz yakalılar ise düşük fiyatlı, küçük arazileri tercih ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Beyaz yakalının ilgisi artıyor

Türkiye’de yüksek gelir sahibi arsa yatırımcılarını bir kenara bıraktıklarında arsa alımının ağırlıklı olarak orta sınıf tarafından yapıldığını söyleyen Görkem Öğüt, “Artan konut fiyatları, uzaktan çalışma sistemi ve büyükşehirlerden sahil kentlerine göç nedeniyle arsa ve araziye beyaz yakalıların ilgisi de artıyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi03 Haziran 2022 17:38

    Tabi. tabi , toprak ve inşaatla büyümeyi seçelim , kirişleri yiyerek yaşarız ileride . Tarım da neymiş ...

  • insan03 Haziran 2022 15:16

    10 milyon göçmenden yarısını gönderseniz bile konut sorunu çözülür...

  • DOĞRU03 Haziran 2022 15:14

    arsa al ev al paran katlansın peki bunun ülke ekonomisine ne faydası var,tasarrufların üretime sanayiye kayması gerek biz ancak böyle kalkınırız yoksa al sattan kazanılan parayla ekonomi gün gelir tıkanır...

  • Ali03 Haziran 2022 13:48

    Ne alırsan al donemi bitebilir.piyasa TL ye sıkısacak gibi duruyor.

  • Mucise Reis ;)03 Haziran 2022 10:56

    Yeni yerleşim yerleri gerçekleşmeli.  Planlı programlı. Ciddi analizler ve sonrasında şehirleşmeler alt ypaı yapıldıkdan sonra üst yapı oalrak gerçekleşmeli. Mesela bölgesel malzemelere göre en ucuz yapılar tek katlı 2 katlı vb yapılabilmeli. Başka yol yok. fabrikalar vb farklı yerlere kurdurtulmalı artık. İstanbula 2 köprü yap anında orada 10 milyon insan göç göreceksiniz... ağaçtan evler, taştan evler, karma sistemli prefabrik evler olabilir. Bir yarışma düzenlenmeli. bu tarz evler elirtilen araziler üzerine kondurulmalı. Ucuz, yerli maddeler, ucuz maddeler, sağlıklı evler, düzenli arsallı prefabrik yapılar. Belediyeler altyapıdan sorumlu olur. taşıma garantisi verir , yollar yapılır. insanlarda çadırda yaşamıyor, uzun uzun vade ödemeler ile evlerinin gerçek sahibi olur. heryere milyar usd harcanıyorda, vatandaş ev sahibi olacak diye ucuz krediler neden verilmiyor ver 5 milyar usd kaynak mesela.. faizleri öde ? 

  • Cevat03 Haziran 2022 10:01

    Milleti zorla gecekondu yapmaya yöneltiyorlar Devlet projesi yapılmış imara açık alanlar oluşturup hemen satışa sunmalı

  • Ggff03 Haziran 2022 09:52

    En düşük bina 30 katlı olmalı otopark alanı istenemeli yoksa insanlar konut sahibi olamaz.mustakil evler daha çok vergi vermeli

  • G.g03 Haziran 2022 17:38

    Niye çok vergi versin aydınlatırmısın bizi arkadaşım.

  • E.g.03 Haziran 2022 09:47

    DÜŞÜK GELİRLİLERİN KİRALIK/SATILIK KONUT/BARINMA SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN BELEDIYELER BİR AN ÖNCE SOSYAL KONUT YAPIMINA BAŞLAMALIDIR BELEDİYELERDE KONUT YAPIMI İÇİN HALA TIK/HABER YOK