E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların tercih etmediği hisseler neden yükseliyor?---

Yatırımcıların tercih etmediği hisseler neden yükseliyor?

Yatırımcıların tercih etmediği hisseler neden yükseliyor?
18 Aralık 2020 - 10:36 borsagundem.com

Yatırımcıların aşırı yüksek fiyatlı olduğunu ve popülerliğinin sürmeyeceğini düşündüğü hisseler yükseliyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir şirketin hisseleri genellikle iyi haberler olduğunda yükselir. Ancak bazı yatırımcılar bir hissenin fiyatının çok pahalı olduğunu ve popülerliğinin sürmeyeceğini düşünürler. Genellikle de yanılırlar. Bu yıl, Tesla, Beyond Meat ve Stitch Fix gibi yatırımcıların bu nedenle tercih etmediği bazı şirketlerin hisseleri olumlu yönde açıklamalar yapmalarının ardından patlama yaşadı. Tesla mükemmel bir örnek. Elon Musk’ın elektrikli araç şirketinin bir çok hayranı olduğu kadar, şirketin aşırı övüldüğünü düşünenler de var. Tesla 2020 yılında %640’ın üzerine yükseliş gösterdi.

Tesla karşıtları hisseyi açığa satmayı denedi. Bu denemeyle hissenin fiyatında gerçekleşmesi beklenen düşüşten kar elde edilmek istendi. Açığa satış yapan yatırımcılar, hisseleri bir aracıdan alır ve daha sonra fiyatlar düştüğünde yeniden alma umuduyla hızla satar. Açığa satanların umut ettiği senaryo bu şekilde. Ancak bu, hissenin yükselmeye devam etmesi halinde, hızlı bir şekilde pahalı ve kayıpla sonuçlanacak bir hamle de olabilir. Tesla, elektrikli araçlarının güçlü satışları, birden fazla çeyrekte gösterdiği sürdürülebilir karlılık ve S&P 500’e dahil olacağı haberleriyle tüm yıl yükselişini sürdürdü.

Tesla yukarı yönlü hareketini sürdürürken, açığa satış yapan yatırımcılar daha da fazla para kaybetti. Bunun nedeni büyük kayıpları önlemek amacıyla mevcut yüksek fiyatından ödünç aldıkları hisseleri, nihayetinde satın almak zorunda kalmaları. Ve bunu yapmak için kitlesel olarak acele edebilirler ve böylelikle hissenin fiyatının daha da yükselmesine neden olabilirler.

CNN’in haberine göre, şimdilerde Tesla’nın hisselerini açığa satan daha az yatırımcı var. Şirketin hisselerinin yalnızca %6’sı açığa satılıyor. Bu da Şubat ayındaki açığa satış rakamlarından neredeyse %20’lik bir düşüşe işaret ediyor.

Hisseler ralliye devam ederken, ayı taraftarları zarar görüyor

Açığa satışlarda, hisse fiyatlarının yükselmeye devam etmesiyle yatırımcılar giderek daha sık “sıkışma” yaşıyor.

Piyasaların geneli, korona virüsün bahar aylarında neden olduğu düşüşün ardından büyük yükselişler yaşadı ve yüksek değerlemelerle ilgili endişelere rağmen, rekorlar kırdı. Citigroup analistleri, geçtiğimiz hafta yazdıkları bir raporda, S&P 500’e yönelik yüksek bir açığa satış ilgisinin, “sıkışma” yaratacağını ve endeksin kısa vadede 3,750 ila 3,800 seviyesine ulaşmasını sağlayacağını söyledi. Bu oran, mevcut seviyelerin %2 ila %3 üzerinde.

Bireysel hisselerin de fiyatları “sıkışma” nedeniyle yükseliyor. Online giyim abonelik şirketi Stitch Fix, geçtiğimiz hafta güçlü bilanço açıklamasının ardından bir günde neredeyse %40 yükseliş gösterdi. Şirketin hisselerinin %40’ından fazlası, Kasım ayında açığa satılıyordu. Şirketin performansı, ayı piyasası taraftarlarını şaşırttı. Şirketin hisseleri bu yıl %150 yükseliş gösterdi. Beyond Meat, GameStop ve Wayfair açığa satışların sıkça görüldüğü şirketlerden bazıları. Beyond Meat bu yıl neredeyse %85’lik bir ralli gördü. GameStop hisseleri iki katından fazla yükseldi ve Wayfair yatırımcıları şaşırtarak %200 arttı.

Zirvelerde tutunmaya çalışırken, volatilite oldukça sınırlı

 

Haftanın son işlem günü hafif negatif açılış bekleniyor

 

Wall Street günlüğü! Dışarıda kar içeride rekor fırtınası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Barış18 Aralık 2020 16:40

    Çünkü halkbank ve aselsana operasyon yapıldı. Millette korkudan alamıyor. Dün vakıf aldığını bugün sattı. Dünde halk yatırım sattı. Mevcut yatırımcının elinde tahtayı kaldıracak güç olmadığına göre seyirci olarak izliyoruz.