E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftanın son işlem günü hafif negatif açılış bekleniyor---

Haftanın son işlem günü hafif negatif açılış bekleniyor

Haftanın son işlem günü hafif negatif açılış bekleniyor
18 Aralık 2020 - 08:07 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 27.515 artarak 1.955.680’e yükseldi. Coronavirüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 4.209 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 243 kişi artarak 17.364’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 1.721.607.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Irak'la 20 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşabileceğimizi görüyoruz" dedi.
• ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Ankara’nın Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımı nedeniyle ABD’nin Türkiye’ye getirdiği CAATSA yaptırımları hakkında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla telefon görüşmesi yaptı.
• ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Brown’un yaptığı yazılı açıklamaya göre, Pompeo görüşmede Çavuşoğlu’na, “Türkiye’nin S-400 alımının Amerikan personeli ve askeri teknolojisinin güvenliğini tehlikeye attığını ve Rusya’nın Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sanayine erişim imkanı tanıdığını” söyledi .
• FDA yetkilileri, kurum dışından danışmanlardan oluşan bir ekip ile, Moderna firmasının geliştirdiği Covid - 19 aşısıyla ilgili görüşlerini değerlendirmeye başladı.
• ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin Danışma Komitesi, Moderna'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının acil kullanımının onaylanması tavsiyesinde bulundu .
• Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulunun Alman Üyesi Schnabel, “Ulusal borçların silinmesi, Avrupa antlaşmalarının açık bir ihlali anlamına gelir. Bu konuda tartışma zararlıdır ve durdurulmalıdır ”dedi .
• Almanya Federal Meclisi, Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen yenilebilir enerji kaynaklarının genişletilmesine ilişkin Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu'nu onayladı.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde TCMB Beklenti Anketi açıklanacakken, Almanya’da ÜFE, İngiltere’de Perakende Satışlar, Euro Bölgesi’nde ise Cari İşlemler Dengesi verileri açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

TCMB Başkanı Naci Ağbal tarafından, 2021 yılı Para ve Kur Politikası açıklandı. Enflasyonla ilgili yukarı yönlü risklerin 2021 yılında sıkı ve kararlı bir duruş gerektirdiği ve TCMB'nin temel politika aracının bir haftalık repo faiz oranı olacağı belirtildi. Ayrıca Ağbal, ‘’enflasyonu düşüreceğiz’’ mesajı verdi. Naci Ağbal’ın yaptığı sunumun ardından JP Morgan, göreve geldikten sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkan Başkan Ağbal'ın "hayal kırıklığı" yaratmadığını bildirdi. JP Morgan, 100-150 baz puan seviyesinde bir faiz artırımının TCMB'nin kredibilitesinin yeniden tesis edilmesi için yeterli olabileceğini, ancak TCMB'nin gelecek hafta faizi 200 baz puan artırmasını beklediklerini vurguladı.

FED tarafından faiz kararı açıklandı. Beklendiği gibi federal fonlama faizinde değişiklik yapılmadı(%0,00 - 0,25 ).Fed 120 milyar dolarlık varlık alım miktarı ile ilgili de bir değişikliğe gitmedi. Başkanı Powell ‘’Destekleyici para politikasının devam edeceğini ve hedeflere ulaşana kadar destekleyici para politikası duruşumuzu devam ettireceğiz’’ dedi.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası (BoE) Komitesi dün yaptığı toplantıda politika değişikliğine gitmedi. Britanya ile AB arasında sürdürülen Brexit sonrası ticaret anlaşması müzakerelerini beklemeyi tercih eden BoE Para Politikası Kurulu, tahvil alım programını da değiştirmedi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları, 885.000 yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Veriye ilişkin piyasa beklentisi 800.000 seviyelerindeydi.

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe %0,77 oranında yükselişle 1.403 seviyesinden başladı. Açılışın ardından endekse kar realizasyonlarıyla birlikte satış baskısı gelse de endeks günü %0,50 oranında yükselişle 1.399 seviyesinden tamamladı. Ulaştırma sektörü payları %3,80 oranında değer kazanırken, spor sektörü payları %1,22 oranında değer kaybetti.

Dolar / TL tarafında ise Naci Ağbal’ın açıklamaların ardından 7,80’in altına geriledi. USD/TL 7,80’in altına sarkmaya başladı ve 7,73’lere kadar geriledi. Açıklanan 2021 yılı Para ve Kur Politikası metninin ardından TCMB’nin verdiği mesajlar ile bundan önceki dönemlerde belirsizlik yaratan konu başlıklarına açıklık getirilmesi TL’nin değer kazanmasını sağladı.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Perşembe günü 1.545 - 1.578 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.547 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 6.133 adet artarak 534.250 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.538 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.617’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.757 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.539 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.571 ve 1.582 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.548 ve 1.539 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sermaye Piyasası Kurulu 3 bedelsize onay verdi

SPK'dan Kontrolmatik'in halka arz süreciyle ilgili para cezası kararı

Borsa İstanbul 7 yatırımcıya tedbir uygulayacak

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)