E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların önündeki iki engel---

Yatırımcıların önündeki iki engel

Yatırımcıların önündeki iki engel
03 Şubat 2021 - 12:27 borsagundem.com

Wall Street Reddit'te bir araya gelen bir grup yatırımcının düşük fiyatlı hisselerin fiyatlarında gerçekleştirdiği hareketle sarsıldı. Oldukça yüksek olan değerlemelere, GameStop çılgınlığı da eklendiğinde, piyasalarda düzeltme sinyalleri arttı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların önüne çıkmaya hazırlanan iki engel var. Bunlardan biri hisseler için sorun yaratırken diğeri tahviller ve hisseler için sorun yaratacak. Çok daha yakın zamanda ortaya çıkacak olan engel, geçtiğimiz haftanın rekorlarının ardından, hisselerde daha fazla düzeltme ihtimalini yükselten köpük. Son dönemde gündemde olan Reddit rallisinin ardındaki günlük yatırımcıların heyecanı da her yönden sürdürülemez görünen ve şimdiden oldukça yüksek fiyatların hakim olduğu hisse piyasalarına katkıda bulunuyor.

Bu tür spekülatif çılgınlıkların ne zaman sona ereceğini bilmek mümkün değil. Ancak borsalarda algının oldukça yüksek olduğunu ve tersine dönme riski taşıdığını görmek mümkün. Piyasa momentumunun sürdürülemez olduğunu söylemek ise, çok hızlı koşan birine düşeceğini söylemeye benziyor. Şimdilerde hisse piyasaları düşmeye hazır görünüyor.

Bunun nedenini anlamak içinse, mevcut durumu incelemek gerekiyor. Reddit ekibine yenildiğini açık bir şekilde kabullendikten sonra Wall Street’in uzmanları, ABD’nin hisse piyasalarında açığa satış pozisyonlarını terk etti. Bu yıl sıkışmalardan aldığı darbelerin ardından, S&P 500 endeksindeki hisselere medyan açığa satış ilgisi şimdi %1,6 seviyesinde. Bu rakam ise Goldman Sachs analistlerine göre %1,5’le yalnızca dot-com balonu döneminde görüldü.

Geride bıraktığımız on yılda borsaların aşağı ve yukarı yönlü hareketleriyle ilgili istikrarlı olan tek bir şey varsa o da, her zaman çöküş bekleyen birilerinin olduğu. “En nefret edilen boğa piyasasını” hatırlayın. Nefret edenler, anonim internet kullanıcıları tarafından yenilgiye uğratıldı. Açığa satış yapanların borsalarda son çare alıcıları olduğunu düşündüğünüzde çok daha şaşırtıcı hale geliyor. Bu kişiler hiç kimse almak istemezken alım yapıyor çünkü bu fiyatlar düşükken karlarını güvence altına alma yöntemleri.

Forbes’un haberine göre, bunlar olmadan yatırımcılar bariyerleri olmayan bir otoyolda yol alıyor. Açığa satış pozisyonlarını alanlar, herkes kaçarken alım yapanlardı. Şimdi bu ağ sona erdi. Bir algı ölçütü olarak düşünüldüğünde, açığa satışa ilgi çok daha fazla öne çıkıyor. “Algı” öznel bir kavram olduğu ve tanımını yapmanın birçok yolu bulunduğu için tanımlamak oldukça zor. İnsanlara nasıl hissettiklerini soran, AAII ve Investor Intelligence gibi algı anketlerine bakabilirsiniz.

Buna ek olarak hisse piyasalarındaki değerlemeleri inceleyebilirsiniz. Çünkü değerlemeler yatırımcıların büyümeye yönelik umutlarının seviyesini temsil eder. Bir başka yöntem ise opsiyon işlemlerindeki çarpıklıkları inceleyerek yatırımcıların fikrini etkileyen alanları değerlendirmek olabilir. Bu ölçütlerin neredeyse tamamı, son dönemlerde tüm zamanların en yüksek seviyesinde ya da bu seviyelere oldukça yakın.

Ancak bu ölçütler ve açığa satış ilgisi verileri arasında bir fark var. An itibarıyla rekor seviyelere yakın olsa da, diğer algı ölçütleri de yakın geçmişte aşırılık gösterdi. Tam da bu noktada açığa satış ilgisi tek başına kalıyor. Fiyat kazanç oranı gibi bazı metrikler, birkaç yıldır rekor seviyelerde olsa da, bu yıl ayı piyasası taraftarı paranın ortadan kaybolması, geçmişte yalnızca bir kez tanıklık ettiğimiz bir olay. Dot-com balonunun zirvesinde yaşananlar, içinde bulunduğumuz piyasalarla önemli benzerlikler taşıyor.

Bugüne kadar televizyona çıkmış olan her bilge kişinin dediği gibi: “Bir düzeltmenin eşiğindeyiz.”

Bezos’tan sonra Amazon’u neler bekliyor?

 

Gelişen ülke hisseleri yılın zirvesine ulaştı mı?

 

Zayıf veriler borsalarda satış baskısına neden olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)