E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBezos’tan sonra Amazon’u neler bekliyor?---

Bezos’tan sonra Amazon’u neler bekliyor?

Bezos’tan sonra Amazon’u neler bekliyor?
03 Şubat 2021 - 11:12 borsagundem.com

Amazon’un en kritik birimi AWS’in Başkanı Andy Jassy dev perakende şirketinin CEO’luğuna getiriliyor. Tröst karşıtı yasal yaptırım ihtimalleri konusunda Amazon’un yeni CEO’nun nasıl bir yol izleyeceği merak konusu



BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amazon’un CEO’su ünlü milyarder Jeff Bezos’un görevi bırakacağını açıklaması finans dünyasında bomba etkisi yarattı. Bezos’un ayrılmasından sonra dev firmanın liderlik koltuğuna Amazon Web Hizmetleri (AWS) Başkanı Andy Jassy geçeceği açıklandı.

Liderlikteki değişim Amazon için kısa vadede çok büyük bir değişimi ifade etmese de Marketwatch yazarı Therese Poletti’ye göre CEO değişimi Amazon’un karşı karşıya olduğu en kritik seçimlerden birisi konusunda firmayı uzun vadede etkileyecek. Özellikle Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın kendi sosyal medya mecrasını oluşturacağını açıklamasıyla gündeme gelen Amazon Web Hizmetleri ile dünya çapında internet üzerinden perakende satış yapan Amazon aynı çatı altında kalmaya devam edecek.

Uzun bir süredir Apple’ın kurucularından Steve Jobs’la karşılaştırılan Bezos’un görevinden ayrılması milyarderi Microsoft’un efsane ismi Bill Gates ve Alphabet’in teknoloji dâhisi Larry Page’e yaklaştıran bir adım oldu. Bezos firma yeni bir rekor bilanço açıkladığı sırada CEO’luk görevinden ayrıldı ancak dot-com balonunun erken dönemlerinde kurduğu şirkete başkanlık koltuğunda görev yapmaya devam edecek.

Tıpkı Alphabet’in Eski CEO’su Page’in firmanın en kârlı şirketi Google’ın CEO’sunu tüm holdingin başına getirmesi gibi Bezos da Amazon’un en kârlı şirketi olan AWS’nin başındaki isme görevi teslim edecek. CEO’luk sonrası planlarını anlatan Bezos tıpkı Gates gibi dünya çapında kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yöneleceğini açıkladı.

Amazon'da Jeff Bezos sürprizi! CEO'luğu bırakıyor

Bezos uzun zamandır şirketin bilanço açıklamalarında veya gündelik yönetiminde görünürlük açısından güçlü bir rol üstlenmiyordu. Bilgi teknolojileri hizmet yönetimi şirketi Gartner Analisti Ed Anderson konuyla alakalı, “Bezos bir CEO olarak çok görünür birisi değildi. Andy (Andy Jassy) farklı bir yol izlerse bunu görmek ilginç olacak. Andy AWS için odak noktasındaki görünürlüğü yüksek bir şirket sözcüsüydü. Bu yöntemi Amazon’la birlikte ele alışını görmek de ilginç olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Amazon bölünecek mi?

Jassy Amazon’un kritik bir birimi olan AWS’in yanında tüm şirketin de yönetim sorumluluğunu almak zorunda olacak. Araştırma şirket Futurum Research’ün Yönetici Analisti Daniel Newman Amazon’un yeni CEO’su için, “Onlar bir dijital ticaret firması, bir market firması, bir kargo şirketi, bir nakliyat, depolama ve üretim şirketi. Ekosistemlerinde büyük bir kısmı mavi yakalı olmak üzere birçok işçi çalışıyor. Pandemi süresinin en büyük işverenleri oldular. Şirket içerisinde çok fazla şey gerçekleşiyor. Andy AWS’teki çalışmaları gerçek anlamda Amazon’u yönetme yeteneğinin prototipiydi” açıklamasında bulundu.

Amazon’u önümüzdeki süreçte çok ciddi bir karar anı bekliyor. New York Üniversitesi Profesörü Scott Galloway Amazon’un işletmesini bölebileceğini öngörmüştü. Galloway’in bu öngörüsünde yeni ABD yönetiminin büyük teknoloji şirketleri üzerinde uygulamaya sokması beklenen tröst karşıtı önemler bulunuyor. Ancak Galloway, Jassy’nin CEO görevine getirilmesinin ardından bu öngörüsünün azaldığını açıkladı.

Gartner Analisti Ed Anderson, “Bana kalırsa AWS’in potansiyel olarak bölünmesi Andy’nin bir noktada karşılaşmak zorunda olduğu türden bir konu. Bu uzun zamandır büyümekte olan meselelerden bir tanesi. İki karşıt görüşü de haklı çıkaracak iyi argümanlar var. Birbirinden bağımsız organizasyonlar olarak şu anda gayet iyi faaliyet gösteriyorlar” dedi.

Bu karar sürecinde Bezos’un da tıpkı Gates’in Microsoft’ta yaptığı gibi etkin bir ses olarak kalması bekleniyor. Yatırımcılar açısından da Bezos’un vizyonu olmadan Amazon’u hayal etmek oldukça güç. Bezos da bu sebepten ötürü tıpkı Bill Gates’in yaptığı gibi yıllarca firmanın başkanlık koltuğunda oturabilir.

Alphabet'in net kârı 15.2 milyar dolar

 

Borsa İstanbul'da küresel borsalara paralel yükseliş

 

Gelişen ülke hisseleri yılın zirvesine ulaştı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)