E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılara Yaşar Hoca uyarıları---

Yatırımcılara Yaşar Hoca uyarıları

Yatırımcılara Yaşar Hoca uyarıları
28 Ocak 2014 - 12:06 borsagundem.com

Piyasaların usta ve uzman ismi Dr. Yaşar Erdinç düşen borsa için kazanmanın yollarını Para Dergisi’ne anlattı

1)Düşen borsada kazanmanın diğer bir adı sermayeyi korumak ve kayıpları önlemektir. Kayıpları önlediğiniz her kuruş, kazanılan paradır. Borsada düşüş trendine yakalanmayan kazanır. Peki, bunun için ne yapmalı? Trend denilen şey, anlamlı bir süre boyunca fiyatların belirli bir yönde hareket etmesidir. Eğer bir düşüş trendi başlamışsa ve aldığınız hisse zarardaysa, inşalar asla zarar durumunda olan hisseleri satmak istemezler ve genel savunma mekanizması “ borsada uzun vadede kazanılır” sözüdür ve bu kişilere kayıplarını sorduğunuzda rahatlatmaktan başka bir işe yaramaz. Trend güçlendikçe stres artar ve bir noktada satmak zorunda kalırlar, çünkü bu stresle normal insan beyninin başa çıkması zordur. Bu tür bir duruma yakalanmamak içim yapılacak şey, alımı yaparken katlanılacak zararın belirlenmesidir. Eğer yatırımcı bu zarar miktarını belirlerse ve o zarara ulaştığında pozisyonu terk ederse büyük kayıplardan ve güçlü düşüş trendlerinden kendini koruyabilir.

2)Borsanın düşüş sebebi önemlidir. Son günlerde borsadaki düşüşün temel sebebi döviz kurlarındaki artış ve bunun birçok firmada zarar yaratacağı beklentisidir. Aynı zamanda siyasi belirsizliğin artması da borsa için olumsuz. Bu dönemde genellikle kurların yükselişinden kar yazacak olan ve döviz varlıkları, yükümlülüklerinden fazla olan şirketler düşüş trendine en fazla direnen hisseler olmuştur. Fakat siyasi belirsizlik nedeniyle düşüş olduğu zamanlarda genellikle suni fiyat hareketleri olan hisseler dışındakiler, bazı hisseler bir süre dirense veya yukarı hareket yapsalar dahi, bu uzun soluklu olmayabilir. Eğer sorun sadece kurların yükselişi olsa riskleri sınırlamak mümkün olacakken, siyasi belirsizlik de devreye girdiği için bu riskleri sınırlamak zordur. İşte bu tür durumlarda vadeli işlem ve opsiyon borsalarında (VIOP) BIST-30 sözleşmelerinde Short (kısa) pozisyon açılarak düşüşten para kazanılabilir. Bu tür bir durumda elinizde hisse olsa da hisseler düşerken, öbür tarafta VIOP’dan etkilenmemiş olursunuz.

3)Büyük düşüş trendleri aslında borsada kazanmanın en büyük fırsatlarını yaratır. Düşen borsada kazanmak için uzun vadeli bir perspektife sahip olmak gerekir ve düşüş trendi boyunca istikrarlı kar eden, özvarlık karlılığı ve temettü verimi yüksek şirketlerden bir süre boyunca toplamak, ileride büyük kazançları da beraberinde getirir. Örneğin, çok sert düşüşlerin olduğu günlerde hisse toplamak, alımları zamana yayarak bunu en azından üç dört ay devam ettirmek, izleyen birkaç yıl içinde faiz ve dövizden daha yüksek getiri elde etmenizi sağlayabilir.

4)Yatırımcıların yaptığı en büyük hata ellerindeki paranın tümüyle girmektir. Borsadaki yatırım zordur çünkü her gün her saat ve her dakika değişir. İster istemez yatırımcılar her hareketi yakalama çabasına girer ve dip ve tepe ararlar. Bunu yapan her yatırımcı kaybetmeye mahkûmdur. Mutlaka portföylerini uzun vadeli ve trade amaçlı olarak bölmeli ve uzun vadeli hisselere karar verirken araştırma birimlerinden çıkan raporları didik didik etmeliler. Kısa vadeli al-sat hareketleri çok zarar vericidir. Dolayısıyla portföyün az bir kısmı heyecan yaşamak için günlük alım satım işlemlerine ayrılabilir, fakat büyük kısmı önemli düşüşler olduğunda alım yapılarak bekletilen ve üçüncü maddede belirtilen özelliklerdeki hisselerden oluşmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • islam29 Ocak 2014 08:53

    Merak ediyorum bu tip uzmanların borsa karnesi nasıl acaba? Piyasa kotuyken artı olduklarına inanmıyorum

  • murat28 Ocak 2014 17:25

    eskiden dülen endekste bile para kazanırdık(düşüş n beşi,nci dalgası hariç) öyleki küçük tahtalar bile 50000 lirayı kaldırırdı,şimdi ise piyasayı kuruttular hacim yok,abuk subuk kaararlar spekülatörleri başka ülkelere yönlendirdi,çıkışta bilee para kazanılmıyor artık,ne diyim bu piyyasayı bu hale getirenler ettiklerini bulsun.

  • sadi28 Ocak 2014 17:23

    bunları az çok bir iki yıl borsayla uğraşan herkes biliyor zaten iş bunları uygulayabilmekte

  • yuh28 Ocak 2014 16:50

    hocam bal yapmayan arı gibisin hep vızzzzzzzzz.

  • Teknik28 Ocak 2014 13:54

    Dolar bazında destekler denenebilir. Borsa istikrarı sever. ama şu ana faiz ve dolar daha hareketli. Kumar tatmini için daha derin bir piyasa. Yatırımcı için önce tünelin ucundaki aydınlık net olarak görülmeli. Sonradan bedelli furyası gelme olasılığı çok fazla. Elini verip kolunu kurtaramayabilirsin.

  • acemi28 Ocak 2014 13:53

    sen 45000 veya 50000 beklesende hisse alamazsin ! o zamanda 25000 'i beklicem dersin...

  • mehmet güneş28 Ocak 2014 13:20

    alınacak senetler teb.akbank..doğusanboro fordotosan ve marmarisaltyunuz özellikle DĞUSANBORU özelleştirmesini yakndan takip ediniz.

  • sss28 Ocak 2014 13:10

    45.000

  • RASİM28 Ocak 2014 13:01

    50.000 LERİ BEKLİYORUM HOCA.