E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar yüksek faizlere alışmalı---

Yatırımcılar yüksek faizlere alışmalı

Yatırımcılar yüksek faizlere alışmalı
19 Nisan 2024 - 11:55 borsagundem.com

Wall Street FED yönetiminden haziran ayında bir faiz indirimi beklemiyor. Üstelik bazı uzmanlara göre yatırımcıların faiz indirimi beklentilerini bırakıp mevcut yüksek faiz ortamına uyum sağlaması gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell Amerikan ekonomisi için benzersiz ve son derece zor bir meydan okumayla karşı karşıya: Bir yandan ABD ekonomisinin başarısı hakkında konuşurken aynı zamanda bu konuyla ilgili üzüntülerini ifade etmesi gerekiyor.

FED’in ABD’nin para politikasına ilişkin resmi olarak iki temel görevi bulunuyor. Bir taraftan “tam istihdam” hedefine ulaşırken öte yandansa “fiyat istikrarı” idealini gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak The Street’in haberine göre, FED yönetiminin resmi olmayan bir diğer görevi daha var: Wall Street’teki boğa piyasasının bayraktarlığını yapmak.

Powell’ın hafta başındaki açıklamalarında bu resmi ve gayri resmi hedeflerin oluşturduğu ikilem net bir biçimde görülebiliyordu. Daha güçlü ekonomiye bağlı olarak beklenenin üzerinde gelen enflasyon verileri nedeniyle yüksek faiz oranlarının muhtemelen yaz aylarına ve hatta sonrasına sarkması gereceğini açıklarken FED Başkanı adeta acı çekiyordu.

Powell, ekonomistlerden oluşan dinleyici kitlesine verdiği demeçte, "İstihdam piyasasının gücü ve enflasyon konusunda şimdiye kadarki ilerleme göz önüne alındığında, mevcut durumda kısıtlayıcı politikanın çalışması için daha fazla zaman tanımak ve verilerin ve gelişen görünümün bize rehberlik etmesine izin vermek uygun olacaktır" dedi.

FED Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, Washington'daki Uluslararası Para Politikası Araştırma Forumu'ndaki ayrı bir etkinlikte faizler ve ekonomi için olası yolu açıklayarak daha kısa ve öz konuştu.

Jefferson, “Temel görüşüm, politika faizinin mevcut seviyesinde sabit kalmasıyla enflasyonun daha da düşeceği ve istihdam piyasasının güçlü kalacağı, işgücü talebi ve arzının yeniden dengelenmeye devam edeceği yönünde olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar eylülü bekliyor

FED yönetiminden gelen açıklamaların ardından beklenileceği üzere yatırımcıların faiz indirimi tahminleri de değişti. CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar eylül ayına kadarki herhangi bir faiz indirimine ilişkin beklentilerini düşürdüler.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Küresel Finans Krizi’nden bu yana nadiren görülen bir seviye olan %4,7’yi test etti. 2 yıllık tahvil getirileri kısa bir süreliğine %5’i aştı. Bu oran S&P 500’ün mevcut temettü getirisinin 3,7 kat üzerinde.

Powell'ın Faiz indirimlerinden bir kez uzaklaşma konusundaki aşikar hayal kırıklığı, herhangi bir büyük politika hatasından çok pozisyonunun gerçek hayattaki karşılığından kaynaklanıyor. Piyasalar ve yatırımcılar Powell’ın yorumlarına içgüdüsel olarak kamuoyunun genelinden daha fazla odaklanıyor. Ancak FED yönetiminin mevcut tabloda fiyat istikrarını sağlama görevi çok daha öncelikli.

Yine de piyasalar gönülsüz de olsa faiz indirimi beklentilerinin artık geçerli olmadığını kabul etmiş gibi gözüküyor. ABD ekonomisi son üç ayda 840 bin yeni istihdam ekledi. Tüketiciler her ne kadar daha yüksek gıda ve enerji fiyatlarıyla karşı karşıya kalsa da üretim faaliyetleri sessizce iyileşiyor ve tüketici harcamaları her ay 700 milyar doları geçiyor.

FED’in bir resesyonu tetiklemeden faiz artırımları yoluyla enflasyonu kontrol altına alması ardından da ekonomideki ılımlı büyümeyi teşvik etmesi planını ifade eden ‘yumuşak iniş’ senaryosu büyük ölçüde yerini farklı bir teze bıraktı: Ekonominin faiz indirimlerine hiç ihtiyacı olmayabilir.

‘İniş yok’ senaryosu yükselişe geçti

The Street’in haberine göre Harris Financial Group’un yönetici ortağı olan Jamie Cox, “İstihdam piyasası güçlü kalıyorken, tüketim etkilenmezken ve faiz oranlarını hızla artırmanın tipik sonuçları ekonomide belirgin değilken, FED’in faizleri daha uzun süre yüksek tutmaya hakkı var” ifadelerine yer verdi.

Cox, “Piyasaların kaç faiz indiriminin yaklaşmakta olduğunu tahmin etmek yerine oranların yeterince kısıtlayıcı olduğu gerçeğine odaklanması gerekiyor” uyarısında bulundu.

Bank of America’nın çarşamba günü yayınlanan Küresel Fon Yöneticileri Anketi de bu görüşü yansıtıyor. Katılımcıların yaklaşık %36’sı ABD ekonomisi için ‘iniş yok’ senaryosunu daha yakın görüyor. ABD ekonomisinde güçlü bir büyüme ve yüksek enflasyon beklentilerini yansıtan bu görüş ocak ayında katılımcıların sadece %7’sinin öngörüsüydü.

Araştırmaya göre enflasyon riskleri, jeopolitik endişeleri ve yükselen petrol fiyatlarını geride bırakarak ABD ekonomisi için en büyük risk olarak öne çıkıyor. Bu da yatırımcıların faiz indirimi beklemediğini gösterir nitelikte.

Atlanta FED’in GDPNow tahmin aracı ABD ekonomisinin cari çeyrekte %2,9 büyümesi bekleniyor. Diğer bir deyişle Amerikan ekonomisinin büyüme beklentileri de iyileşiyor. Mart ayında beklenenin çok üzerinde gelen perakende satış rakamlarının ardından ilk çeyrek ekonomik büyümesinin %2’nin çok üzerinde gelmesi muhtemel.

Tüm bu verilerin borsalara nasıl yansıyacağı ise yatırımcıların aklındaki en önemli soru olmaya devam ediyor. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 son üç hafta içerisinde yılbaşından bu yana elde ettiği getirilerin %4’ünü geri verdi.

BlackRock'ın Küresel Baş Yatırım Stratejisti Wei Li, "Orta Doğu'daki gerilimler şimdilik kontrol altına alınmış görünüyor, ancak daha fazla tırmanma riski görüyoruz. Yüksek petrol ve emtia fiyatlarıyla daha uzun süre karşı karşıya kalabiliriz. Bu da yeni yüksek enflasyon rejimini ve daha uzun süre daha yüksek bir faiz oranı ortamında olduğumuza dair uzun süredir devam eden görüşümüzü güçlendiriyor” açıklamasında bulundu.

Borsada satış eğilimi henüz bitmedi

 

Orta Doğu'da gerginlik: Yatırımcılar 'güvenli limanlara' demir atıyor

 

Fed yetkilisi faiz indirimi beklemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)