E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar borsalarda istikrar sinyalleri arıyor---

Yatırımcılar borsalarda istikrar sinyalleri arıyor

Yatırımcılar borsalarda istikrar sinyalleri arıyor
31 Mayıs 2022 - 14:02 borsagundem.com

Uzunca bir sürenin ardından geçtiğimiz hafta yükselişe geçen küresel borsalar yatırımcıların endişelerini gideremedi. Uzmanlar yükselişi destekleyecek istikrarlı ekonomik sinyaller arayışına girdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda toparlanma işaretleri görünmesine karşın yatırımcılar tedirginliklerini sürdürüyor. Savaş, enflasyon ve ekonominin yavaşlayacağı endişeleri, ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’ni 1970'ten bu yana yılın en kötü ilk 100 işlem gününe sürükledi. Piyasalar geçen hafta bir miktar toparlanırken, yatırımcılar volatilitenin ne zaman sona erebileceğini değerlendirmek için opsiyon yatırımlarından yatırımcı duyarlılığı anketlerine kadar her veriyi izliyorlar.

Wall Street Journal’ın haberine göre Ally Financial’ın Döviz ve Borsalar Baş Stratejisti Lindsey Bell piyasalara ilişkin en son notunda ekstrem seviyelerin altında kalmayı sürdüren beş temel göstergeye işaret etti. Borsa uzmanına göre bu durum borsalarda düşüşlerin devam edebilmesi için hala belli bir zeminin bulunduğunu gösteriyor. Bell’in işaret ettiği göstergeler ise şöyle

Piyasa volatilitesi önceki satış seviyelerinin altında

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Cboe Volatilite Endeksi (VIX) aynı zamanda Wall Street’in ‘korku göstergesi’ olarak da bilinir. S&P 500 Endeksi’ndeki opsiyon fiyatlarını ölçen endeks yatırımcıların portföylerini koruma eğilimine yönelik sinyaller verir. Endeksteki yükseliş piyasalarda dalgalı seyir ihtimalinin arttığına işaret eder.

Endeks bu yıl sıçramış olmasına rağmen daha önceki ayı piyasalarında ulaşılan seviyelerin oldukça altında olan seyrini sürdürüyor. Yatırım danışmanlığı şirketi Laffer Tengler’ın CEO’su ve Baş Yatırım Sorumlusu Nancy Tengler söz konusu göstergeye ilişkin açıklamasında, “VIX normalde önemli bir düşüş olacağını gösterecek ölçüde yükselmedi” ifadelerine yer verdi.

Opsiyon yatırımcılarının endişeleri orta seviyelerde

Opsiyon piyasalarına ilişkin bir diğer korku endeksi de tırmanışı göstermesine rağmen ekstrem seviyelere ulaşılmadı. Opsiyon yatırımcılarının alım opsiyonları son zamanlarda 1,33 seviyesine dayandı. Ancak FactSet verilerine göre bu rakam 2018 yılında ulaşılan 1,7 seviyesinin ve 2020 yılının ilk erken dönemlerinde ulaşılan 1,8 seviyesinin halen çok altında.

Satım opsiyonu belirtilen bir tarihe kadar belirlenen fiyattan hisse satabilme hakkı sağlar ve piyasalardaki düşüşlerden kâr elde etmek için kullanılır. Alım opsiyonları ise belirli bir tarihe kadar bir fiyattan hisse satın alabilme hakkı tanır. 

Yatırım danışmanlığı şirketi Nationwide Investment Management Group’un Yatırım Araştırmaları Başkanı Mark Hackett rasyoların yatırımcıların zamanlama belirlemesine yardımcı olabileceğini belirtiyor. Hackett aşırı bir noktaya ulaşılmasıyla yatırımcıların “Tamam, işte bugün herkesin pes ettiği gün” şeklinde görebileceği bir işaret oluşabileceğini belirtiyor.

Birçok hisse halen 200 günlük ortalamanın üzerinde işlem görüyor

Yatırımcılar, en son fiyat dalgalanmalarının uzun vadeli eğilimlerle nasıl etkilendiğini belirlemek için 200 günlük hisse senedi performansı ortalamalarını takip eder. Daha az sayıda hisse senedi hareketli ortalamanın üzerinde işlem görmesi, yatırımcıların giderek daha kötümser hale geldiğini gösterir. Şu anda, ABD Hisse senetlerinin yaklaşık %30'u bu hareketli ortalamanın üzerinde işlem görüyor. Lindsey Bell bu seviyenin halen borsalarda daha önceki stres dönemlerinden daha iyi durumda olduğunu gösteriyor. Bell’e göre bu borsaların düşmesi için hala belli bir miktar zemin bulunduğuna işaret ediyor.

Tahvil dağılımı hala nispeten sıkı

Wall Street’te izlenen göstergelerden birisi de şirket tahvillerinin ek getirileri veya dağılımları. Söz konusu gösterge yatırımcıların aşırı güvenli ABD Hazinesi tahvilleri yerine daha fazla getirili şirket tahvillerini talep etme eğilimini gösteriyor. Zira resesyon ve temerrüt korkusu dönemlerinde yatırımcılar devlet tahvillerine sığınmaya eğilimli oluyor.

Tahvil dağılımları son zamanlarda daha yüksek bir seviyeye ulaştı. Ancak 2020 yılında pandemi sebebiyle ulaşılan en son zirvenin çok altında kalmayı sürdürüyor. Yatırım yönetimi şirketi Stnovus’un Kıdemli Portföy Yöneticisi Dan Morgan konuyla ilgili açıklamasında, “Dağılımlar genişliyor. Fakat ölçütü daha önceki büyük satışlar sırasındaki panik havasının yakınında değil” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcıların görünümü: Kasvetli

ABD borsalarında takip edilen bir diğer işaret de yatırımcı duyarlılıkları. Zira perakende yatırımcılarının durumunun en karamsar hale geldiği dönemler genellikle satın alma zamanının geldiği şeklinde anlaşılır. Son dönemde yatırımcı duyarlılığı ise keskin bir şekilde düşmüş gözüküyor.

Amerikan Bireysel Yatırımcılar Derneği’nin haftalık anketi çoğunlukla bu alandaki en yaygın gösterge olarak kabul edilir. Ankette yatırımcılara gelecek altı ay içerisinde borsalara ilişkin öngörüleri sorulur. Ally Investment, söz konusu göstergelerde ayıların boğaları 30 yüzdelik puanın üzerinde geçmesini yorumlayarak bu tablonun piyasalar için en kötü sürecin atlatıldığı sinyalini verdiğini belirtiyor.

CEO’lar hisseleri dipten alıyor

 

En iyi enflasyon yatırımı

 

Enflasyonist riskler devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tahminkar02 Haziran 2022 06:17

    9 ayda 1 milyar TL olmuş geliri yav arkadaş bu kadar oneml bir firmaysa 6.30 lardayken hisse kağıdı 1.90 a na nasıl düştü. Ayrıca hala 3.40 Lar bandında dolaşıyor. Bu kadar iyi bir gelir elde eden firma temettü bile dağıtmayan borsa da hisse değeri 20.00 üstü olması gerekirken neden 3.20 perde dolaştığının izahını yapmaya gerek yok sanırım. Borsa ile uğraşanlar bilir sebebini. Hep banacilik fikriyle hareket eden bu firma inşallah batar. Batarsa giden parama uzulursem namertim. Hatta kutlama yapacam.

  • Ali Ak31 Mayıs 2022 21:51

    Borsa Tl bazlı sudan ucuz dolar bazlı kelepir.

  • Buffet 31 Mayıs 2022 16:52

    Ne istikrarı alıyoruz bilanço güzel diye agesa sabancı basıp duruyor. Borsadan nefret geldi. Patronların kumarhanesi burası

  • Zonçikcan31 Mayıs 2022 16:12

    Az sonra sinyal gelecek son çakışlarını yapıyorlar yeterince Kek 2500 gecildi ayaklarına mallandırılıyor muhtemelen 30-40 dakikaya mokoko başlar.