E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcı için hangisi daha uygun: ETF’ler mi, hisse senetleri mi?---

Yatırımcı için hangisi daha uygun: ETF’ler mi, hisse senetleri mi?

Yatırımcı için hangisi daha uygun: ETF’ler mi, hisse senetleri mi?
31 Ocak 2024 - 16:04 borsagundem.com

Son dönemde yatırımcılar hisse senetleri kadar ETF yatırımlarını da göz önünde bulundurur hale geldi. Uzmanlarsa her iki yatırım tercihinin de avantajları ve dezavantajları olduğunu söylüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda hisse senedi seçerek yatırım yapmak eğlenceli olabilir. Kazanan bir hisse senedini satın alan ve bir ralliye katılan herkes en azından bir kağıt üzerinde kazançları takip etmenin ne kadar keyifli olduğunu bilir.

Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, her deneyimli yatırımcı bu denklemin diğer tarafına da şahit olmuştur. Hisse senetleri çok sert bir şekilde düşebilir ve sonucunda ciddi kayıplara sebep olabilir. Örneğin Tesla hisseleri Aralık 2023’ten bu yana düşüş trendinde. Bir dönem hızla yükselen elektrikli araç devinin hisseleri şimdilerde gücünü tüketmiş gibi gözüküyor.

Emekliliği için yatırım yapanlarsa aldıkları varlıklarda daha az oynaklık olmasını isterleri. Bu nedenle finansal danışmanlar müşteri için özenle hazırlanan fonları kullanırlar. Günümüzde giderek artan sayıda yatırımcı borsada işlem gören fonlara veya ETF’lere yöneliyor.

US News’in haberine göre New York merkezli mali danışmanlık firması Wealthspire’ın Genel Müdürü Aviva Pinto, “Tek tek hisse seçimine karşı ETF’lerin güçlü savunucularıyız” diyor. Genel müdür bunun ana nedeni olarak ETF’lerin sağladığı çeşitlendirme yeteneğini gösteriyor:

“Borsalarda doğru zamanı bilemezsiniz. Eğer bir belli bir hisseye veya sektöre odaklanan bir analist değilseniz hangi hisseyi seçip tutacağını bilmek oldukça zordur.”

 

ETF tipleri

ETF’ler yatırımcının belirli bir piyasanın tüm getirisini yakalamasına olanak sağlar. Sadece S&P 500 gibi tek bir endekse değil ayrıca küçük sermayeli şirketlere, gelişmekte olan piyasalara ve diğer birçok alana yayılan ETF’ler bulunabilir. ETF’ler hisse senetleri, gayrimenkul, emtia ve tahvil gibi farklı alanlarda da oluşturulabilir.

ETF'ler ayrıca yatırımcıların bölgeye, piyasa değerine, varlık sınıfına ve yatırım temasına göre dilimlenmiş ve ayrılmış çeşitli menkul kıymet türlerinin izlenmesine olanak tanır.

Örneğin, bazı ETF'ler sağlık ve teknoloji gibi S&P sektörlerini takip eder. Bazıları ülkeleri veya bölgeleri izler. Kripto para birimi, iklim değişikliği ve tarım gibi temaları içeren ETF'ler de vardır.

Dünyanın en büyük yatırım temalı ETF’si 9,3 milyar dolarlık net varlığa sahip olan ve ünlü teknoloji yatırımcısı Cathie Wood tarafından yönetilen ARK Innovation ETF’sidir.

Momentum yatırımları, karşılıklı satış opsiyonları ve hedge fonları gibi diğer diğer tematik fonlarsa daha ezoteriktir ve yalnızca temel yatırım felsefesini anlayan sofistike yatırımcılar tarafından kullanılmalıdır.

ETF’ler: Kılık değiştirmiş hisse senedi portföyleri

San Francisco merkezli Atlas Capital Advisors'ın ortağı Mike Bodnyk, “ETF’ler işe yarayabilecek birçok şey sunuyor. Çeşitlendirilmiş bir hisse senedi, tahvil veya diğer varlık sepetine düşük maliyetli erişim imkanı sağlıyor ve yalnızca bir hisse senedi satın alarak bir sektöre, bölgeye veya başka bir varlık sınıfına yatırım yapmayı kolaylaştırabiliyor” açıklamasında bulundu.

Bodnyk, “ETF portföyleri esasen kılık değiştirmiş hisse senedi portföyleridir. Dolayısıyla hisse senedi portföyünüz bir sincabın gizlenme noktaları kadar çeşitliyse muhtemelen bir ETF’den daha riskli değildir” diyor.

Borsa uzmanı yatırımcıların ETF’leri yatırım dünyasının hazır yemek paketleri olarak adlandırıyor. Bodnyk, “Kullanışlı ve dengelidirler, ancak bazen sadece kendiniz için bir finansal ziyafet pişirmek istersiniz” diyor.

Emeklilik portföylerinde ETF’ler

Uzun vadeli hedefleri olan yatırımcılar için popüler bir strateji, bireysel emeklilik hesapları üzerinden endeks ETF'lerine yatırım yapmaktır.

Pinto, "ETF'ler otomatik olarak piyasalarla birlikte hareket eder ve varlıkları temel hisse senetlerinin yüzdesine göre ayarlar" diyor.

Örneğin, 2023'te S&P 500 rallisini yönlendiren Muhteşem Yedili (Alphabet, Apple, Microsoft, Amazon, Meta, Nvidia ve Tesla) hissesine sahip olmak isteyen herkes S&P 500’ü takip eden endeks fonlarından birini satın alarak bu hisseleri endeksin ağırlığıyla orantılı bir biçimde portföyüne katabilir.

Pinto, "Bir S&P 500 ETF'sine sahip olarak, piyasada var olan bu hisse senetlerinin aynı yüzdesine sahip olurdunuz. Bu hisse senetlerinden sadece bir veya iki tanesini satın almak, diğerlerinin getirisini kaçırmanıza neden olur" diyor.

Tek tek hisse seçmenin avantajları

Tek bir hisse senedine yatırım yapmak belirli bir şirkette doğrudan mülkiyet gibi potansiyel avantajlar sağlar. Bu yaklaşım, belirli bir hisse senedinden piyasayı aşan getiriler elde edilmesine olanak tanır. Yatırımcılar hedefli kararlarla yüksek getiriler elde edebilirler.

Denver merkezli Phoenix Capital Group'un Ortağı ve Sermaye Piyasaları Genel Müdürü Matt Willer, "Tek hisse senetlerinin bir ETF'ye göre çeşitli avantajları vardır, ancak kendi doğal riskleriyle birlikte gelir" diyor.

Willer, “Tek bir hisse senedi en yüksek volatiliteyi sağlayacaktır. Zira herhangi bir çeşitlendirme yoktur” diyor.

Risk ve getiri birbiriyle ilişkilidir. Dolayısıyla en iyi performans gösteren hisse senedi, aynı endüstriyi veya sektörü izleyen çoğu ETF'den veya geniş kapsamlı piyasalardan daha iyi performans gösterecektir.

Willer, “Aynı durum negatif yönde de geçerlidir. Bu yöntem ‘Kılıçla yaşa veya kılıçla öl’ felsefesine mahkum bir oyundur. Eğer haklıysanız Vegas’ta destansı bir tatilde gibi hissedeceksiniz. Eğer işe yaramazsa Vegas’taki diğerlerini de biliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Tek hisse senedi satın almanın diğer potansiyel avantajları arasında şirketin satılması halinde prim elde etmek de yer alıyor. Willer ayrıca tek hisse senedi yatırımcılarının getiri ve özel temettülerden de yararlanabileceğine dikkat çekti. Bunlar baz ETF’lerin getirilerine dahil ediliyor olsa da Hisse senedine doğrudan sahip olduğunuzda alacağınız getiri daha yüksek oluyor.

Kişiselleştirilmiş ve direkt endeks yatırımı

Piyasalarda doğru zamanı yakalamak herkesin kabul edeceği üzere zordur. Bireysel yatırımcılar profesyonel yatırımcıların ve fon yöneticilerinin sahip olduğu araştırma olanaklarına sahip değildir. Bu dezavantajlar bireysel yatırımcıları zor durumda bırakabilir.

Bununla birlikte kendi kişiselleştirilmiş ve doğrudan hazırlanmış endekslerinizi geliştirerek ETF’lerin stratejilerini gölgede bırakmanın da yolları vardır.

New York merkezli About Time Financial Planning'de yeminli mali müşavir olan Kathryn Kubiak-Rizzone “Hangi şirketlerin daha iyi performans göstereceğini tahmin etmeye çalışmak için çay yapraklarının okunması gerektiğine inanmıyorum. Bu nedenle Nobel ödüllü araştırmalara dayanan bir yatırım felsefesinin de belirttiği gibi tek tek hisse senetlerini seçmek teşvik ettiğim bir yöntem değil” diyor.

Bununla birlikte YMM kişiselleştirilmiş ve doğrudan oluşturulmuş bir bireysel hisse senetleri endeksinin avantajları olabileceğini de sözlerine ekliyor. Kubiak-Rizzone, “Bir ETF ile, her şirketin hisselerini tek bir pakette toplayan bir hisse senedi sepeti satın alıyorsunuz. Kişiselleştirilmiş bir endeksle, her şirketin hisselerini ayrı ayrı satın alarak kendi örnekleyici paketinizi oluşturursunuz” diyor.

Bu yaklaşım, bir endeks ETF'si ile aynı çeşitlendirme avantajlarını sağlar. Ancak ek vergi tasarrufu fırsatları sunar. Örneğin, yatırımcılar, başka yerlerdeki bilançolarını dengelemek için kayıpları olan bir hisse senedi satarak vergi kayıplarını toplayabilirler.

Bir yatırımcı ayrıca bir hisse senedi satabilir ve aynı sektöre yatırım yapmak için ikame olarak başka bir şirket hissesi satın alabilir.

Kubiak-Rizzone, "Bu yöntem, nihai toparlanma için piyasada kalmanıza izin verir, böylece yukarı yönlü potansiyelden ödün vermeden vergi kayıplarını kilitlersiniz" diyor.

JPMorgan’dan yatırımcılara müjde: Yeni zirveler yakın

 

Borsa rallisinde ‘dot-com balonu' dönemini hatırlatan 5 işaret

 

Microsoft ve Alphabet'in net karı arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)